Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιπτώσεις ενεργειακής κρίσης στα ξενοδοχεία: Απειλούνται με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπτώσεις ενεργειακής κρίσης στα ξενοδοχεία: Απειλούνται με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις

Επιπτώσεις ενεργειακής κρίσης στα ξενοδοχεία: Η HOTREC προειδοποιεί για τις επιχειρήσεις φιλοξενίας στην Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει Ευρωπαϊκή Ένωση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφέ (HOTREC) η οποία με επιστολή της καλεί τους υπουργούς του Ενέργειας, οι οποίοι συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα Παρασκευή, να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας προκειμένου να σώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας από τη χρεοκοπία. «Ο τομέας της φιλοξενίας συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας 2 εκατομμύρια εταιρείες (το 90% από αυτές είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις) και απασχολεί 12 εκατομμύρια άτομα. Παρά το σημαντικό αυτό ρεκόρ, ο τομέας τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, συγκεκριμένα τις υψηλές τιμές των τροφίμων, ελλείψεις εργατικού δυναμικού, υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανάκαμψη μετά την COVID-19» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει επίσης, ότι οι εταιρείες του κλάδου αναφέρουν αύξηση στην τιμή κατανάλωσης ενέργειας μεταξύ 200%-600%. Και προειδοποιεί ότι οι πτωχεύσεις είναι πραγματικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ άλλες εταιρείες αναλύουν προσεκτικά τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να εξετάσουν εάν μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές ή εάν πρέπει να κλείσουν. «Ο τομέας μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια (π.χ. θέρμανση και ψύξη) για να παρέχει στους επισκέπτες τις υπηρεσίες που αναμένουν» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Η HOTREC χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής , «καθώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και καλεί τα κράτη μέλη να την εγκρίνουν». «Οι τιμές της ενέργειας πρέπει να μειωθούν και οι εταιρείες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια για να επιβιώσουν».

Πώς επηρέασε η πανδημία τα ξενοδοχεία

Επιπλέον, η HOTREC καλεί το Συμβούλιο να λάβει υπόψη ότι το 2020 και το 2021 δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στην περίοδο αναφοράς του κανονισμού, τουλάχιστον στην περίπτωση του κλάδου της φιλοξενίας, καθώς οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου έκλεισαν τελείως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η περίοδος αναφοράς θα πρέπει να καλύπτει τα 3 κατά μέσο όρο έτη με την υψηλότερη κατανάλωση από τα τελευταία πέντε έτη. «Συνεχίζουμε να καλούμε τις επιχειρήσεις να είναι ενεργειακά αποδοτικές, να εξοικονομούν ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο και να ακολουθούν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι εταιρείες χρειάζονται προσιτές τιμές ενέργειας και τροφίμων για να λειτουργήσουν» καταλήγει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις