Ψηφιακά κέντρα ΑμεΑ: Ηλεκτρονική αίτηση αναπηρίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά κέντρα ΑμεΑ: Ηλεκτρονική αίτηση αναπηρίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Ψηφιακά κέντρα ΑμεΑ: Όσα είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για το σύγχρονο σχέδιο διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία

27.09.2022 | 10:29

Mε την λειτουργιά των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, οι ΑμεΑ θα πάψουν να ταλαιπωρούνται τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά από την αίτηση μέχρι και την πιστοποίηση της αναπηρίας και πως θα απαιτείται μόνο μια επίσκεψη γiα τη γνωμάτευση των ιατρών.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη ότι οι ανάπηροι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την γνωμάτευση που θα εκδίδεται με ηλεκτρονική αίτηση, για όλες τις επιπλέον παροχές του Δημόσιου, όπως για τη σύνταξη ή τη χορήγηση επιδόματος. Επιπλέον καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ για κάθε αίτηση του αναπήρου και η διαδικασία θα γίνεται δωρεάν. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 500.000 ηλεκτρονικά ραντεβού στο πλαίσιο των μέτρων εκσυγχρονισμού.

Αναλυτικά:

«Σήμερα παρουσιάζουμε μια σημαντική μεταρρύθμιση. Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Εθνική Πύλη Αναπηρίας έρχονται να βελτιώσουν στην πράξη την καθημερινότητα χιλιάδων ατόμων με αναπηρία», δήλωσε ο υπουργός. Συνέχισε λέγοντας «όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ή αλλιώς ΚΕΠΑ όπως συνηθίζουμε να τα λέμε, είναι συνυφασμένα με την ταλαιπωρία, την αγανάκτηση, τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων πιστοποίησης. Η Δημόσια Διοίκηση διαχρονικά εξαντλούσε την γραφειοκρατική της εμμονή πάνω στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας. Έβρισκε χίλιους δυο τρόπους να ταλαιπωρεί εκείνους τους πολίτες που κανονικά θα έπρεπε να υποστηρίζει με κάθε τρόπο και κάθε φορά που είχαν ανάγκη την πιστοποίηση της αναπηρίας τους. Μπροστά σε αυτόν τον παραλογισμό δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέλησα να εστιάσω στο πώς οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορέσουν να δουν εμπράκτως την καθημερινότητα και την σχέση τους με τον ΕΦΚΑ, τον ΟΠΕΚΑ και τα ΚΕΠΑ να βελτιώνεται. Ξεκινήσαμε επομένως μια συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων γύρω από τα ΚΕΠΑ.»

Τέλος η ταλαιπωρία

Ο υπουργός δήλωσε: «καταργήσαμε την υποχρεωτική επανεξέταση από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες. Θέσαμε τέλος σε μια άνευ λογικής ταλαιπωρία που βίωναν δεκάδες χιλιάδες πολίτες με μη αναστρέψιμες ασθένειες. Πλέον οι άνθρωποι αυτοί εξετάζονται μια φορά και το ποσοστό αναπηρίας τους ισχύει εφ’ όρου ζωής. Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Ένας μη προσβάσιμος, χωρίς καν ασανσέρ, και ακατάλληλος για επισκέψεις χώρος έδωσε τη θέση του σε σύγχρονες εγκαταστάσεις πλήρως προσβάσιμες για άτομα με αναπηρία. Παράλληλα είμαστε σε προχωρημένη φάση για τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ της Αθήνας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στους χώρους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Εγκαταστάσεις με πάρκινγκ και όλες τις αναγκαίες υποδομές. Θεσπίσαμε επίσης τόσο για τον ΕΦΚΑ όσο και για τα ΚΕΠΑ τα ηλεκτρονικά ραντεβού. Τα ηλεκτρονικά ραντεβού κατήργησαν τις ουρές και μείωσαν σε σημαντικό βαθμό την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία- πάνω από 500.000 ηλεκτρονικά ραντεβού υλοποιήθηκαν για υποθέσεις ΚΕΠΑ τα τελευταία 2,5 χρόνια. Σήμερα ερχόμαστε και παρουσιάζουμε με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση. Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και την Εθνική Πύλη Αναπηρίας.»

Exit mobile version