Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία: Κραυγή αγωνίας, “γυρίστε μας πίσω”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία: Κραυγή αγωνίας, “γυρίστε μας πίσω”

Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία: Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών λόγω του πολέμου τούς έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο

Για τις εκκλήσεις βοήθειας Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονται στη Ρωσία μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, επισήμανε ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία είναι η αποστολή χρημάτων από τις οικογένειές τους, δεδομένου ότι η χώρα είναι αποκλεισμένη από το διατραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο των κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. «Έχει υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών οι γονείς των φοιτητών αυτών να δώσουν χρήματα στα ελληνικά προξενεία, προκειμένου από εκεί να τα πάρουν τα παιδιά», είπε ο κ. Συρίγος.

Όσον αφορά στο αίτημα των φοιτητών για μεσολάβηση, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα να γυρίσουν πίσω, δεδομένου ότι στη Ρωσία δεν έχουμε πολεμικές συγκρούσεις». Τέλος, ο κ. Συρίγος αποκάλυψε ότι είναι σε διαδικασία εκπόνησης ειδικού σχεδίου, για να βρεθεί μια λύση για τους περίπου 12-14 φοιτητές, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας, είναι στην Ουκρανία, «γιατί κινδυνεύουν καθώς γίνονται βομβαρδισμοί».

Κραυγή αγωνίας

Μετά το δραματικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο κήρυξε καθεστώς μερικής επιστράτευσης, η αναστάτωση στη Ρωσία, που έχει θέσει μπλόκο στις αεροπορικές μετακινήσεις, είναι εμφανής. Οι φοιτητές από την Ελλάδα να έχουν εγκλωβιστεί στη Ρωσία, που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, και φοβούμενοι την έκβαση του πολέμου να στέλνουν – σύμφωνα με το protothema.gr επιστολή στο υπουργείο Παιδείας για να καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά ΑΕΙ και να μην χαθούν οι κόποι τόσων ετών Τον Γολγοθά της μετακίνησης από τη Ρωσία, λόγω της ξαφνικής εκτόξευσης των τιμών, περιγράφει στην εφημερίδα η φοιτήτρια Μυρτω Τελοπουλου.  «Ο λόγος που σας αποστέλλω αυτή την επιστολή είναι η αδυναμία συνέχισης των σπουδών μου στην Ρωσία, εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και της παράκλησης μου για μεταγραφή σε ελληνικό αντίστοιχο ΑΕΙ» γράφει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας.

Ο Βλαδίμηρος

Μια άλλη περίπτωση Ελληνα φοιτητή που προσπαθει με κάθε τρόπο να επιστρέψει στην πατρίδα του για να εισέλθει σε μια ζώνη ομαλότητας είναι εκείνη του Βλαδίμηρου Κατσικίδη που πραγματικά συγκλονίζει. Φοβάται ότι τα ρωσικά σύνορα θα κλείσουν στο άμεσο μέλλον.

Η αγωνία του τριτοετούς φοιτητή της γενικής ιατρικής του Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κρασνοντάρ αποτυπώνεται στα εξής λόγια: «Όλα τα αεροδρόμια της νοτιοδυτικής Ρωσίας είναι κλειστά, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Κρασνοντάρ. Αυτό σε συνδυασμό με την εξάλειψη των άμεσων πτήσεων από τα κράτη της ΕΕ καθιστά το κόστος των πτήσεων απαγορευτικό (800 περίπου ευρώ για τη δική μου περίπτωση). Λόγω της μερικής επιστράτευσης που κηρύχθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου οι πτήσεις είναι ακόμα πιο δυσεύρετες. Είναι πολύ πιθανό η χώρα να κλείσει τα σύνορα της στο άμεσο μέλλον».

Την ανησυχία του Βλαδίμηρου μοιράζεται και η Δ.Α επίσης φοιτήτρια Ιατρικής. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία τα άλλαξε όλα. Δυστυχώς οι κυρώσεις κατα της Ρωσίας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη διαβίωση όλων των Ελλήνων φοιτητών. Επομένως πώς γίνεται να συνεχίσεις να σπουδάζεις αν δεν μπορείς να ζήσεις, αφού η οικογένειά σου δεν μπορεί ούτε χρήματα να σου στείλει; Γι’ αυτόν τον λόγο ζητάμε να γυρίσουμε πίσω στη χώρα μας ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας» επισημαίνει ειδικότερα.

Τη μεταγραφή του σε ελληνικό ΑΕΙ ζητά και ο Ε.Π. που φοιτά σε δημόσιο πανεπιστήμιο στη Αγία Πετρούπολη

«Είναι ο πρώτος μου μήνας στη χώρα και η αλήθεια είναι πως η τρέχουσα πολιτική κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διαβίωσή μου. Τα προβλήματα της μεταφοράς χρημάτων, της μετακίνησης καθώς και της ομαλής διαβίωσης ενός Έλληνα φοιτητή στη Ρωσία είναι πέρα για πέρα αληθινά. Όλοι οι Έλληνες φοιτητές εδώ είμαστε αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα. Ζητάμε τη μεταγραφή των σπουδών μας στα ελληνικά πανεπιστήμια, στην πατρίδα μας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις