Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να κάνω την αδιάφορη: Για αρχή… αποδίδει;
PLUS

Πώς να κάνω την αδιάφορη: Για αρχή… αποδίδει;

Πώς να κάνω την αδιάφορη: Τελικά, η μέθοδος γραμματόσημο δεν αποδίδει

Το να παριστάνουμε τους «δύσκολους», δηλαδή να προσποιούμαστε ότι ενδιαφερόμαστε για κάποιον λιγότερο από ό,τι πραγματικά ενδιαφερόμαστε, αποτελεί κυρίαρχη τακτική σε μια γνωριμία. Ωστόσο, κατά πόσο λειτουργεί πραγματικά;

Πώς αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία τη συγκεκριμένη στάση;

Ακολουθούν οι απόψεις ανδρών και γυναικών, όπως τις συγκέντρωσε ο καθηγητής ψυχολογίας και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, Άρον Μπενζέν.

Οι απόψεις των γυναικών

«Στους άντρες αρέσει να κυνηγούν. Από τη στιγμή που η διεκδίκηση καταντά απλή υπόθεση, χάνουν το ενδιαφέρον τους».

«Χρειάζεται τα πράγματα να κυλάνε αργά. Έτσι είναι καλύτερα και για τους δύο».

«Η χρυσή τομή είναι να είμαστε ο εαυτός μας, με λίγη παραπάνω σκληρότητα».

«Δεν επιθυμούμε να φαινόμαστε διαθέσιμες, στο βαθμό που δεν αφιερώνουμε πουθενά αλλού το χρόνο μας, παρά σε εκείνους. Δεν μας αρέσει να μας παρομοιάζουν στο μυαλό τους με τους  κολλητούς τους. Παρ’ όλα αυτά το παιχνίδι της αδιαφορίας έχει και κάποια όρια».

Οι απόψεις των ανδρών

«Στη ζωή όλων μας, προκύπτουν διαρκώς δυσκολίες , γι’ αυτό γυναίκες, παρακαλούμε να είστε ευγενικές με την ανθρωπότητα, μην παίζετε με τα νεύρα μας, προκειμένου να μας κατακτήσετε».

«Αν χρειάζεται απίστευτος κόπος προκειμένου να κατακτήσουμε ένα κορίτσι, ίσως τελικά να μην αξίζει τον κόπο».

«Χρειάζεται μια μεσότητα. Όταν τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα παραιτούμαστε, ωστόσο εάν εξελιχθούν υπερβολικά εύκολα απογοητευόμαστε».

«Δεν θεωρώ ότι η ακύρωση ενός ραντεβού την τελευταία στιγμή αποτελεί μέρος του παιχνιδιού. Το αντιλαμβάνομαι ως γνήσια αγένεια».

Πώς η φαινομενική αδιαφορία μπορεί να εξελιχθεί σε χειριστική συμπεριφορά

Παριστάνοντας τους δύσκολους, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργήσουμε ουσιαστικά προβλήματα, όπως την ανάγκη εξαπάτησης και χειραγώγησης, την έλλειψη αμοιβαιότητας, την επιφανειακή αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, την προσέλκυση λάθος συντρόφων, καθώς και την αύξηση της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας στη σχέση. Όλα αυτά προκύπτουν, καθώς ένα τέτοιο παιχνίδι μας εμποδίζει να είμαστε ο εαυτός μας.

Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια θεωρούνται απαραίτητες στις ερωτικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν μας ωφελούν πάντα. Η ισορροπία και το μέτρο είναι εξίσου πολύτιμα. Είναι σημαντικό στην αρχή της σχέσης, η συμπεριφορά μας να είναι αρκετά διακριτική, ώστε να μην πληγώνουμε ο ένας τον άλλον. Όσο υποδυόμαστε ότι δεν μας ενδιαφέρει ερωτικά κάποιος, υποκύπτουμε σε μια συνεχή εξαπάτηση, η οποία καθιστά τις καταστάσεις περίπλοκες τόσο για εμάς όσο και για το άλλο πρόσωπο. Το άτομο που επιθυμούμε να έχουμε στο πλάι μας ως σύντροφο, ίσως ερμηνεύσει την αμφίθυμη συμπεριφορά μας ως απόρριψη.

Γιατί παριστάνουμε τους δύσκολους

Η φιλοσοφία πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, είναι η πεποίθηση ότι όση περισσότερη προσπάθεια καταβάλλουμε σε κάτι, τόσο πιο έντονα γίνονται τα συναισθήματά μας απέναντι σε αυτό το «κάτι». Όπως και σε άλλες πτυχές της ζωής, όταν ένα «προϊόν» είναι δύσκολα προσβάσιμο, οι άνθρωποι το αντιλαμβανόμαστε ως πιο πολύτιμο. Ο ψυχοθεραπευτής Γκουρίτ Μπιρνμπάουμ ισχυρίζεται ότι μας έλκουν περισσότερο υποψήφιοι ρομαντικοί σύντροφοι που είναι δύσκολο να αποκτήσουμε. Η αντίληψη ενός υποψήφιου συντρόφου ως «στοίχημα» ενισχύει την αξία και την επιθυμία μας.

Κάθε γνωριμία χρειάζεται ποιοτικό χρόνο προτού εξελιχθεί σε μια ρομαντική σχέση

Συχνά η ευγένεια και η υπομονή παρεξηγούνται ως μέρος ενός παιχνιδιού. Οι παθογένειες που προκύπτουν όταν παριστάνουμε ότι δεν μας αφορά το άλλο άτομο, είναι εξίσου επιβαρυντικές με την υπερβολικά γρήγορη και πιεστική προσέγγιση. Το να είμαστε επιλεκτικοί είναι απαραίτητο προκειμένου να έχουμε μέλλον στη σχέση μας με τον σύντροφό μας. Επομένως, αντί να προβάλλουμε παιδικά εμπόδια, ας υιοθετήσουμε μια στάση με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την ψυχραιμία.

Η τακτική της γνωριμίας με αργούς ρυθμούς, όπου δεν παραπλανούμε ούτε χειραγωγούμε το ταίρι μας, θα ενισχύσει τις πιθανότητες αυτή η σχέση να οδηγηθεί σε φωτεινά μονοπάτια. Δεν διστάζουμε να εκφράσουμε τον έρωτά μας, ούτε να παραδοθούμε στο ρομαντισμό της ατμόσφαιρας. Απλώς διεκδικούμε τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη και την ενίσχυση ειλικρινών συναισθημάτων.

Η αγάπη, συγκαταλέγεται στα συναισθήματα που με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσονται και γίνονται όλο και πιο ουσιαστική. Μια ευθεία προσέγγιση θεωρείται πιο σοβαρή ως προσπάθεια, καθώς δεν δημιουργεί αμφιβολίες και άγχος μεταξύ των συντρόφων. Η ρομαντική εμβάθυνση, πράγματι απαιτεί χρόνο, ωστόσο το αποτέλεσμα, μακροπρόθεσμα θα μας ανταμείψει.

Πηγή: psychologytoday.com

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις