Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Athens Flying Week – Rafale: Το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου της Ελλάδας
ΕΛΛΑΔΑ

Athens Flying Week – Rafale: Το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου της Ελλάδας

Athens Flying Week - Rafale: Η διοργάνωση ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα.

Το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου της Ελλάδας,το Athens Flying Week 2022 που ανοίγει σήμερα τις πύλες του αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες κόσμου, με τα βλέμματα φέτος να τραβούν τα ελληνικά Rafale αλλά και το ελβετικό F18C Hornet, το αεροσκάφος του τηλεοπτικού Maverick από την ταινία Top Gun. Φυσικά, οι λάτρεις των ακροβατικών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Ιταλό παγκόσμιο πρωταθλητή Λούκα Μπερτόζιο, ενώ το παρών δίνουν επίσης οι Orlik από την Πολωνία, τα F-15 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας αλλά και οι Royal Jordanian Falcons.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας συμμετέχουν με μεγάλο αριθμό πτητικών μέσων, τόσο από την Πολεμική Αεροπορία, όσο και από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και τον Στρατό Ξηράς. Στον αεροδιάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης θα «παρελάσουν» μαχητικά αεροπλάνα Mirage, F-4 αλλά και ελικόπτερα Chinook και Apache. Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επιδείξεις από την ομάδα «Ζευς» και την ομάδα «Δαίδαλος» και φυσικά το ιστορικό μαχητικό Spitfire.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει και πάρτι της Red Bull μετά το τέλος των επιδείξεων περίπου στις 19:30. Η διοργάνωση ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα. Το αυριανό πρόγραμμα αρχίζει περίπου στις 12:00 και διαρκεί πέντε ώρες.

Athens Flying Week 2022: Όλα τα βλέμματα στα Rafale

Στα νεοαποκτηθέντα Rafale της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα στο 10o Αthens Flying Week που διεξάγεται στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά τις δυνατότητες των Rafale στον αέρα. To euronews μίλησε με τους Έλληνες πιλότους τους που απογειώνονται στο πλαίσιο αυτής της γιορτής της αεροπορίας, όπως την χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.

«Έχει γίνει μια εκπληκτική δουλειά από την εταιρεία για να εξελίξει αυτή την πολεμική μηχανή. Στο αεροπορικό όπλο η τεχνολογία έχει αλματώδη ανάπτυξη, και μπορεί να προσφέρει αυτό που ονομάζεται game changer. Αλλάζει τα δεδομένα αλλά θέτει και νέα δεδομένα το Rafale. Ουσιαστικά αυτό που προσφέρει στο ήδη αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας το κάτι παραπάνω.

Αλλάζει τα δεδομένα εξαιτίας της τεχνολογίας, και της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συστημάτων και του οπλισμού. Ουσιαστικά έχουν καταφέρει είναι η ανάπτυξη σχέσης μεταξύ του αεροσκάφους και του χειριστή σαν να είναι ένας ζωντανός οργανισμός, σαν να επικοινωνούν τα δύο αυτά συστήματα, έμψυχο και άψυχο, έτσι ώστε να μπορεί το έμψυχο να ανταπεξέλθει καλύτερα στο πεδίο της μάχης», λέει ένας από τους ιπτάμενους αξιωματικούς των Rafale στο euronews.

«Οπωσδήποτε το Rafale, όντας το πιο σύγχρονο πτητικά αεροσκάφος, μπορούμε να πούμε ότι θεωρείται η αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας χωρίς όμως να παραβλέπουμε την εξίσου σημαντική και αποτελεσματική δουλειά που γίνεται από οποιοδήποτε πτητικό μέσο της Πολεμικής Αεροπορίας», προσθέτει ένας από τους ιπτάμενους συναδέλφους του, μιλώντας στο euronews.

Εντυπωσιακή είναι και η εμφάνιση του γαλλικού Rafale

Ένας μάλιστα από τους Γάλλους πιλότους που βρίσκονται στην Ελλάδα έλαβε μέρος και στην εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών στο συγκεκριμένο αεροσκάφος. «Είμαι πολύ υπερήφανος που παρουσίασα το Rafale και είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε και πάλι στο Athens Flying Week. Έχουμε φίλους στην Ελλάδa, τους εκπαιδεύσαμε στην Γαλλία πριν πάρει η Ελλάδα τα Rafale και πολλές φορές έχουμε την ευκαιρία να εκπαιδευτούμε μαζί και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας για αυτό το πολύ καλό μαχητικό, επομένως υπάρχει μια φιλική σχέση με τους Έλληνες πιλότους»,  λέει ένας από τους δύο έμπειρους Γάλλους πιλότους που επιβλέπει από εδάφους την επίδειξη ενώ ο συνάδελφός του που πετάξει το γαλλικό αεροσκάφος.

«Κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης επίδειξής μου με το Rafale θα δείτε όλες τις δυνατότητες του αεροσκάφους, τους ελιγμούς που μπορεί να κάνει σε υψηλή ταχύτητα, σε χαμηλή ταχύτητα, και τους ελιγμούς με τις αρνητικές επιταχύνσεις. Μεσα στα δέκα αυτά λεπτά θα δείξω τι μπορεί να κάνει το αεροπλάνο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις