Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Γιάννης Μασούτης: Κίνητρα και όραμα για την πρόοδο του επιχειρείν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννης Μασούτης: Κίνητρα και όραμα για την πρόοδο του επιχειρείν

Σε αυτή την κρίσιμη για την επιχειρηματικότητα περίοδο, ο ρόλος της Επιμελητηριακής Κοινότητας και ειδικότερα της ΚΕΕΕ, είναι να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στα μέλη της και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τον ρόλο της Επιμελητηριακής Κοινότητας και ειδικότερα της ΚΕΕΕ στη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, που προσπαθούν να επιβιώσουν ενάντια σε διαδοχικές κρίσεις αναδεικνύει ο κ. Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Alpha freepress. Ο κ. Μασούτης αναφέρεται στα κυβερνητικά μέτρα, που ελήφθησαν με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις, ενώ καταδεικνύει τη σημασία της συνέχισής τους, στο πλαίσιο πάντοτε της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί μόνιμες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην επιτρέψουμε σε αυτή την αρνητική συγκυρία να εκτρέψει την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως την προσπάθεια για μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

  1. Προωθείτε τεράστια θέματα ως Πρόεδρος όλων των Επιμελητηρίων. Θέλετε να αναφερθείτε σε μερικά από αυτά;

«Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν ενάντια σε διαδοχικές κρίσεις. Έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης και στασιμότητας, χρειάστηκε να διαχειριστούν τις επιπτώσεις μιας πρωτόγνωρης πανδημίας, και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια διεθνή πληθωριστική και ενεργειακή κρίση. Καλούνται να αντιμετωπίσουν πιεστικά προβλήματα, η εκτίναξη του λειτουργικού τους κόστους, η μείωση των τζίρων στην αγορά και ο περιορισμός της ρευστότητας, η συσσώρευση χρεών από την περίοδο της πανδημίας, αλλά και μόνιμα θέματα, όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός από το παρεμπόριο, η δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση κ.ά. Ταυτόχρονα, καλούνται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας. Σε ένα περιβάλλον, όπου ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η εξωστρέφεια αναδεικνύονται σε προϋποθέσεις ανάπτυξης.

»Σε αυτή την κρίσιμη για την επιχειρηματικότητα περίοδο, ο ρόλος της Επιμελητηριακής Κοινότητας και ειδικότερα της ΚΕΕΕ, είναι να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στα μέλη της και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 99,5% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα. Ασκώντας το θεσμικό και συμβουλευτικό μας ρόλο και σε συνεργασία με όλα τα επιμελητήρια της χώρας, προσπαθούμε να αναδείξουμε τα προβλήματα, να διεκδικήσουμε κατάλληλες λύσεις, να παρέχουμε κίνητρα και όραμα για την πρόοδο του επιχειρείν».

 

  1. Ποιες εκτιμάτε ότι είναι οι κινήσεις για την στήριξη της αγοράς;

«Μέχρι τώρα, από την πλευρά της Πολιτείας έχουμε δει σημαντικές παρεμβάσεις, με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι επιδοτήσεις στην τιμή του ρεύματος για το Σεπτέμβριο απορροφούν το 89% της αύξησης. Αντιλαμβανόμαστε ότι η αντιμετώπιση μιας διεθνούς ενεργειακής κρίσης είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδιαίτερα για μια χώρα με περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες. Όταν έχουμε δεκαπλασιασμό των τιμών στο ρεύμα, η παρέμβαση του κράτους είναι απαραίτητη. Θα πρέπει, όμως, να παραμένει πάντα εντός των ορίων που επιτρέπει ο προϋπολογισμός και η ανάγκη για δημοσιονομική ισορροπία, ώστε η χώρα να μη βιώσει ξανά τις δύσκολες καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

 »Αυτό που ζητάμε, λοιπόν, είναι να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, δίνοντας έμφαση στην προστασία των οικονομικά ασθενέστερων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ζητάμε, επίσης, λελογισμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, καθώς και στοχευμένα μέτρα για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε να διαχειριστούν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω των διαδοχικών κρίσεων». 

  1. Πότε βλέπετε ξεπέρασμα της ενεργειακής κρίσης; 

«Κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμα θα διαρκέσει αυτή η κρίση. Δεν γνωρίζουμε, επίσης, ποια θα είναι – τελικά – η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και οι κινήσεις των εθνικών κυβερνήσεων. Σε κάθε περίπτωση – πέρα από τα προσωρινά μέτρα στήριξης – θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί μόνιμες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς, για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Πρέπει, παράλληλα, να συνεχίσει να επιδιώκει τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και χώρους αποθήκευσης, με ενίσχυση των δικτύων διασύνδεσης, με υποστήριξη ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων για αυτοπαραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας.

 »Το σημαντικό είναι να μην επιτρέψουμε σε αυτή την αρνητική συγκυρία να εκτρέψει την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως την προσπάθεια για μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αυτό απαιτεί συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, επίτευξη του στόχου για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023, ουσιαστικές πολιτικές για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της παραγωγικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις