Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πρόσφυγες – Τουρκία: Νέα απειλή “πάνω” από την Ευρώπη
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσφυγες – Τουρκία: Νέα απειλή “πάνω” από την Ευρώπη

Με νέο προσφυγικό κύμα απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα μέσω του τουρκικού τύπου.

Συνεχίζει η Άγκυρα να εργαλειοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, με το πρωτοσέλιδο της Μιλιέτ να επαναφέρει το ενδεχόμενο συρροής χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας. Επικαλούμενη ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εφημερίδα στο σημερινό πρωτοσέλιδό της γράφει για «κομβόι προσφύγων». Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης για τον ΣΚΑΪ, η εφημερίδα αναφέρεται σε γκρουπ στο Telegram και στο Facebook, τα οποία παρακολουθούν περίπου 70.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, στα οποία ετοιμάζονται ομάδες από 50 άτομα η κάθε μια για να ξεκινήσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη.

Μάλιστα, η τοποθεσία των γκρουπ των μεταναστών βρίσκεται σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Στόχος είναι να φύγουν από την Τουρκία.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Μιλιέτ έρχεται μετά τη χθεσινή συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη και τον κοινό βηματισμό Ελλάδας και Γαλλίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Συρίγος: Η Τουρκία δεν θέλει να ρίξει την πρώτη σφαίρα -Θέλει απλώς να στήσει σκηνικά

Την εκτίμηση πως η Τουρκία δεν θέλει να ρίξει την πρώτη σφαίρα, αλλά θέλει να ωθήσει την Ελλάδα να κάνει αυτή την κίνηση, ανέφερε ο Άγγελος Συρίγος. Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» πρόσθεσε πως ουσιαστικά στόχος της Τουρκίας είναι ναι στήσει σκηνικά τα οποία να τα χρεώσει στην Ελλάδα.

«Θύμισε μάλιστα το προ 20ετίας τουρκικό σχέδιο «Βαριοπούλα» για την ανατροπή του Ερντογάν, το οποίο ξεκινούσε με πτώση αεροσκάφους στο Αιγαίο, για το οποίο η τουρκική πλευρά θα κατηγορούσε την Ελλάδα ότι το έριξε». Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η χώρα μας δεν περιμένει, αλλά κινείται με βάση το δίπτυχο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ισχυρές συμμαχίες. «Μόνο το ένα από τα δύο δεν σου αρκεί», τόνισε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Για τα μηνύματα που εστάλησαν χθες κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, ο καθηγητής εξήγησε πως το κάλεσμα του πρωθυπουργού στην Άγκυρα για να «έρθει στο φως» αφορά το Διεθνές Δίκαιο , γιατί στο φως καταλαβαίνει κανείς ποιος έχει δίκιο και ποιος δεν έχει. «Όταν ο άλλος υπολογίζει τις κινήσεις του και πετάει κάτι ρητορικά, θέλει να βυθομετρήσει τις αντιδράσεις. Ε, μετρά τώρα τις αντιδράσεις και βλέπει ότι είναι εξαιρετικά αρνητικές. Δεν είναι αυτά τα ήπια, τα στρογγυλιεμένα, τα ‘’σας υποστηρίζουμε’’ και ‘’καλό είναι να τα συζητάμε’’. Είναι καθαρό. Δεν θα επιτρέψουμε αποσταθεροποίηση θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμυντικής συνεργασίας», σημείωσε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, ωστόσο θέση της Αθήνας είναι πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε ότι συμβεί».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις