Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

09

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εξεταστική επιτροπή – παρακολουθήσεις: Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική επιτροπή – παρακολουθήσεις: Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Εξεταστική επιτροπή - παρακολουθήσεις: Υπήρξαν κόντρες με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Δημήτρη Μαρκόπουλο

Με εντάσεις και διαξιφισμούς με το… καλημέρα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Όλα ξεκίνησαν όταν το ΠΑΣΟΚ, μέσω της Ευαγγελίας Λιακούλη, ζήτησε να εκλεγεί διακομματικό προεδρείο, προτείνοντας μάλιστα για τη θέση του αντιπροέδρου τον Δημήτρη Μπιάγκη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην άποψη αυτή συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει την Σουλτάνα Ελευθεριάδου για τη θέση της γραμματέα. Ωστόσο, η πλειοψηφία διαφώνησε, επκαλούμενη τις διατάξεις του κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει πλειοψηφική εκλογή προεδρείου όπως και τελικά συνέβη.

Στο μεσοδιάστημα της εκλογής πάντως, υπήρξαν κόντρες με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Δημήτρη Μαρκόπουλο, με τον δεύτερο να καταγγέλλει πως η αντιπολίτευση ακολουθεί την πεπατημένη της λίστας Πέτσα. « Τελικά φαίνεται ότι ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ», φαίνεται να είπε χαρακτηριστικά με αφορμή την σύμπλευση των δύο κομμάτων επί της διαδικασίας. Σύμφωνα πάντως με άλλες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δοθούν να δοθούν τα πρακτικά της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επαναφέροντας δηλαδή με πλάγιο τρόπο τη συζήτηση της περασμένης βδομάδας περί απορρήτου.

Τις υποψηφιότητες από τη ΝΔ στήριξε και ένας βουλευτής της αντιπολίτευση

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, πρόεδρος εξελέγη ο Γιάννης Κεφαλογιάννης λαμβάνοντας 16 ψήφους, αντιπρόεδρος η Μάνη Παπαδημητρίου (16 ψήφοι) και γραμματέας ο Στάθης Κωνσταντινίδης (16 ψήφοι). Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως τις υποψηφιότητες από τη ΝΔ στήριξε και ένας βουλευτής της αντιπολίτευση (η πλειοψηφία διαθέτει 15 βουλευτές στην επιτροπή), ο οποίος- κατά δήλωση του ίδιου- δεν είναι ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Στην επιτροπή επίσης συζητήθηκε και το ζήτημα των πρακτικών και κατά πόσο αυτά θα μπορούν να βρίσκονται στη διάθεση των βουλευτών. Η επιτροπή επ’ αυτού αποφάσισε ότι οι βουλευτές, μέλη της επιτροπής, θα μπορούν να ενημερώνονται από τα πρακτικά- και να κρατούν ακόμα σημειώσεις- τα οποία θα βρίσκονται σε ειδική αίθουσα εντός του κοινοβουλίου. Δεν θα μπορούν ωστόσο να λαμβάνουν τα πρακτικά στα email τους, όπως ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λόγω της μυστικότητας της διαδικασίας. Η εξεταστική επιτροπή θα συνεδριάσεις εκ νέου αύριο το πρωί προκειμένου να αποφασίσει τη λίστα μαρτύρων που θα κληθούν στις εργασίες της. Πάντως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να προστεθούν νέα πρόσωπα αν προκύψουν στοιχεία από τις καταθέσεις.

Τζανακόπουλος: Κακοί οιωνοί στην Εξεταστική

«Δυστυχώς οι διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν ξεκίνησαν καλά, δεν ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πώς «οι αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για πολιτικομματικό προεδρείο, αλλά και η πρωτοφανής απόφαση να μην διανέμονται καν τα πρακτικά των συνεδριάσεων στους βουλευτές και τις βουλεύτριες μέλη της εξεταστικής επιτροπής, αποτελούν συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης.

Έρχονται σε συνέχεια των αδιανόητων χθεσινών δηλώσεων της κ. Μπακογιάννη που στην πραγματικότητα απείλησε ευθέως όποιον μάρτυρα καταθέσει την αλήθεια και βοηθήσει στη διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης με δεκαετή φυλάκιση. Αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θέλει να χυθεί άπλετο φως, αλλά θέλει να καλύψει με απόλυτο σκοτάδι τη σκοτεινή αυτή ιστορία που τον εμπλέκει ευθέως και για την οποία έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη».

Λιακούλη: Η Κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι

Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής:

Σήμερα η Κυβέρνηση ήρθε προσυνεννοημένα, πρότεινε και εξέλεξε ένα μονοκομματικό Προεδρείο, παρά την πρότασή μας για διακομματικό. Αυτή ήταν η πολιτική της απόφαση, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, υπήρχε η δυνατότητα διακομματικού Προεδρείου. Είναι μια θλιβερή και απεγνωσμένη κίνηση. Η Κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι.  Δεν δίστασε μάλιστα να επιχειρήσει να κρατήσει στο σκοτάδι ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, επεκτείνοντας το απόρρητο ακόμα και για αυτά. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη.

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Να είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις της Επιτροπής

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης ανέφερε πως η θέση του κόμματός του είναι ότι: «Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής πρέπει να είναι δημόσιες. Σχετίζονται με συγκεκριμένα δικαιώματα και ελευθερίες, που αφορούν όλο το λαό, καθώς, το απόρρητο των επικοινωνιών και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι έκφραση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, δηλαδή της προσωπικής ζωής του καθενός και της καθεμιάς».

Σημείωσε πως «οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να είναι δημόσιες υπό την έννοια του να δίνονται άμεσα τα πρακτικά προς μελέτη. Μάλιστα, η δημοσιότητα θα συμβάλει και στην καλύτερη διερεύνηση». Σχετικά με την δυνατότητα επίκλησης του απορρήτου από μάρτυρες ή στοιχεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει ότι «το απόρρητο ισχύει μόνο στις περιπτώσεις, οι οποίες και εξετάζονται κατά περίπτωση από την Εξεταστική Επιτροπή, που αφορούν αποκλειστικά το στρατιωτικό απόρρητο. Ειδικότερα,για την επίκληση του απορρήτου από τους εξεταζόμνεους μάρτυρες.

Τα τρία αντικείμενα τις εξεταστικής επιτροπής

Πρώτο, αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής είναι η διερεύνηση παραλείψεων, καταχρήσεων κ.ο.κ. από πλευράς της ΕΥΠ και άλλων κρατικών οργάνων που προσβάλλουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ( απόρρητο επικοινωνιών αρ. 19 Σ, προστασία προσωπικών δεδομένων αρ, 9Α Σ κ.λ.π). Επομένως, η επίκληση του απορρήτου εμποδίζει τη σε βάθος διερεύνηση και άρα την ουσιαστική υλοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τελικά την αποκάλυψη της αλήθειας στον ελληνικό λαό.

Δεύτερο, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών (αρ 145 παρ. 2 του ΚτΒ). Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται ρητά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ότι ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών μπορεί να ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος 2225/1994. Κατ’ επέκταση, εφόσον η εξεταστική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητά η ίδια την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου ενώπιόν της. Τρίτο, αντίστοιχα έχει δικαίωμα να λάβει γνώση και σχετικού κρίσιμου υλικού δικογραφιών που έχουν ήδη σχηματιστεί, χωρίς να μπορεί να γίνεται ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής επίκληση της αρχής της μυστικότητας της ανάκρισης”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις