Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΔΕΘ 2022 μέτρα: “Κλειδώνει” το πακέτο ελαφρύνσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2022 μέτρα: “Κλειδώνει” το πακέτο ελαφρύνσεων

ΔΕΘ 2022 μέτρα: Μία γεύση των μέτρων που εξετάζονται έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το βάρος στο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται, εν όψει μάλιστα και της μακράς προεκλογικής περιόδου στην οποία εισέρχεται η χώρα θα πέσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και στα πρόσθετα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για καινούργιο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα φέρει υιοθέτηση μόνιμων και προσωρινών μέτρων στήριξης. Όπως τόνισε, μιλώντας το Σάββατο στο Open, οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν και να εξειδικευτούν από τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Σε μία εβδομάδα θα είναι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Υπάρχει καινούργιος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν δυνατότητες και για μόνιμες παρεμβάσεις και μη μόνιμες. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος, δημιουργείται από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υψηλή ανάπτυξη, άρα μόνιμος δημοσιονομικός χώρος και από τις υψηλότερες τιμές, άρα υψηλότερα φορολογικά έσοδα, άρα οι μόνιμες παρεμβάσεις.

Η επιλογή του πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους είναι μόνιμη παρέμβαση, η αύξηση των συντάξεων, θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, είναι επίσης μόνιμη παρέμβαση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Fuel Pass, επίδομα θέρμανσης

Μία γεύση των μέτρων που εξετάζονται έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, που έκανε πιο συγκεκριμένες αναφορές για τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προανήγγειλε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησής του και επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις και πως τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ιδέες πέραν των συνηθισμένων για τη στήριξη των πολιτών.

«Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια έχουμε μέτρα οριζόντια, σε ό,τι αφορά τα καύσιμα τρέχει το Fuel Pass 2, θα δούμε με ποιους τρόπους (…) θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κι εκεί, σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης, κάθε χρόνο (…) έχουμε και περισσότερα χρήματα και διευρυμένη περίμετρο και φέτος δεν θα μπορεί να είναι διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε απαιτήσεις και ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό», είπε ο κ. Οικονόμου. Διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα για την ενεργειακής ακρίβεια θα είναι συνεχή για όσο διαρκέσει η κρίση την οποία παρομοίωσε με την πανδημία, καθώς όπως είπε είναι εξωγενής, προκαλεί οικονομικά προβλήματα και απαιτεί οικονομική στήριξη των πολιτών.

Εξετάζεται και το γερμανικό μοντέλο στις μετακινήσεις

Στο ερώτημα εάν βρίσκεται στο τραπέζι ένα «γερμανικό» σχέδιο μείωσης της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΕ, δηλαδή πολύ φτηνή μηνιαία κάρτα για τα Μέσα Μαζικής μεταφοράς, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι και το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από αυτά που εξετάζει η κυβέρνηση. Τα αρμόδια υπουργεία θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει» τόνισε. Όπως είπε, το μέτρο αυτό αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, τη μετακίνηση, την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας από τα ΙΧ.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και η χορήγηση για το 2022 τα Χριστούγεννα νέας επιταγής ακρίβειας, ύψους κλιμακωτά έως 200 ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ωστόσο, υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διανύει η οικονομία, το πακέτο ελαφρύνσεων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ισορροπεί μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Έχοντας πλήρη ενσυναίθηση των προβλημάτων, η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατότητα που υπάρχει με προσοχή για να μην τινάξουμε την οικονομία στον αέρα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός, από τις Σέρρες όπου περιόδευσε πριν από λίγες ημέρες, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πολίτες, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία και συνέστησε λίγη υπομονή έως την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη.

Παρακάτω ορισμένα μέτρα που έχουν ήδη «κλειδώσει»:

•Νέα επιταγή ακρίβειας έως 250€ τα Χριστούγεννα για ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους

•Οικονομική ενίσχυση σε περίπου 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο

•Επέκταση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τους επόμενους μήνες

•Fuel Pass 3 για Οκτώβριο έως Δεκέμβριο

•Αυξημένο επίδομα θέρμανσης:

-μεγαλύτερο από 100€ έως 750€

-για περισσότερους από 1,3 εκατ. δικαιούχους

•Αναδρομικά των συνταξιούχων που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για επικουρικές & δώρα σε όσους είχαν προσφύγει έως 31/7/2020

Νέες φοροελαφρύνσεις από το 2023

•Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους:

-Όφελος μόνο για εισοδήματα > 12.000€

Παράδειγμα:

<1000€ = 0

1200€ = Αύξηση 4,5€/μήνα

1500€ = Αύξηση 11€/μήνα

2000€ = Αύξηση 31€/μήνα

Συντάξεις

•Αύξηση των συντάξεων από τις αρχές του 2023 (+ 6% ή και μεγαλύτερη)

•Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

•Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2023 (Για 600.000 επιχειρήσεις & ελεύθερους επαγγελματίες)

Φθηνή στέγη για νέους

επιδότηση ενοικίου

χορήγηση επιδοτούμενων δανείων για την αγορά ή την επισκευή κατοικίας

προγράμματα rent to own

Θα αφορά:

-νέους έως 29 ετών (με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα)

-νέα ζευγάρια

-ανέργους

-φοιτητές

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις