Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση Marc: Μικρές απώλειες για την κυβερνητική παράταξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Marc: Μικρές απώλειες για την κυβερνητική παράταξη

Δημοσκόπηση Marc: Στο 8,5% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Μικρές απώλειες για την κυβερνητική παράταξη αλλά και ελάχιστα οφέλη για την αντιπολίτευση, μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, καταγράφει έρευνα της εταιρείας Marc για το «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί την Κυριακή. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Πρώτο Θέμα, η ΝΔ καταγράφει μια διαφορά στην πρόθεση ψήφου της τάξης του 8,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κερδίζουν ένα 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση καταγράφει υπεροχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημοφιλία με 46,1% και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 49,9%. Επίσης, μόνο το 38% θεωρεί ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν ισχύουν οι παρακολουθήσεις. Αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι ότι το 40,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ το 17,8%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc οι πολίτες ενδιαφέρονται για τα προβλήματα της καθημερινότητας με το 84,2% να ανησυχεί για το κύμα ακρίβειας, και όχι για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Επίσης, τα εθνικά θέματα και οι τουρκικές προκλήσεις ανησυχούν το 36,4% των πολιτών, η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας το 30,2% των πολιτών, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας το 26,3% των πολιτών, και μόνον το 16% δείχνει να ενδιαφέρεται και να ανησυχεί για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Δημοσκόπηση GPO: Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Πόσο επηρεάζονται οι ψηφοφόροι από τις παρακολουθήσεις

Η πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την GPO το διάστημα 22 – 24 Αυγούστου 2022 σε δείγμα 1.000 ατόμων, δίνει προβάδισμα 6,3 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντικό προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, που δημοσιεύεται στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κερδίζει μόλις μία μονάδα και συγκεκριμένα από το 11,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση λαμβάνει 12,1%. Εκτός Βουλής μένει το Μέρα25 με 2,1%, οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,6% και η Δημιουργία Ξανά με 1,2%.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 31,4% από 33,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση

ΣΥΡΙΖΑ: 25,1% από 24,2% στην προηγούμενη δημοσκόπηση

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 12,1% από 11,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση

ΚΚΕ: 5,7% από 5,8% στην προηγούμενη δημοσκόπηση

Ελληνική Λύση: 4,8% από 4,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση

Εκτός Βουλής μένουν ΜΕΡΑ25 με 2,1% από 2,3%, οι Έλληνες για Πατρίδα με 1,6% από 1,9%, και η Δημιουργία Ξανά με 1,2%

Την ίδια στιγμή το 10,1% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει στις εκλογές.

Ως προς την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού εξακολουθεί να προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42,7% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 32%. Ο… κανένας επιλέχθηκε από το 24,7%.

Ορκωμοσία του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, Τρίτη 8 φεβρουαρίου 2022.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ανησυχία για την ενεργειακή κρίση – Πόσο επηρεάζουν την ψήφο οι παρακολουθήσεις

Στην ερώτηση για το ποιο ζήτημα θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερο αυτή τη στιγμή για τη χώρα, η ενεργειακή κρίση καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 36.7% και ακολουθεί η ακρίβεια με 36,3%. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων απασχολεί το 9,7% των πολιτών. Σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στο ερώτημα αν η υπόθεση αυτή επηρεάσει την τελική επιλογή στις κάλπες, η πλειοψηφία, δηλαδή το 68,9% δηλώνει λίγο ή καθόλου. Συγκεκριμένα τους ψηφοφόρους της ΝΔ θα επηρεάσει λίγο ή καθόλου το 68.9%.

Το 82,5% των ψηφοφόρων δεν σκέφτονται να αλλάξουν τη ψήφο τους με βάση την εξέλιξη της υπόθεσης. Παράλληλα, οι πολίτες σε ένα ποσοστό 58,3% δηλώνουν ότι πλήττεται η εμπιστοσύνη τους έναντι της κυβέρνησης και του κράτους. Από αυτούς, το 32,9% είναι ψηφοφόροι της ΝΔ και το 80,4% είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις