Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / e-ΕΦΚΑ: Ασφαλιστική κάλυψη για διαζευγμένους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ασφαλιστική κάλυψη για διαζευγμένους

e-ΕΦΚΑ: Πώς θα κάνετε αίτηση - Οι προϋποθέσεις.

Πρόσφατη δημοσίευση της Εγκυκλίου 28/2022 του e-ΕΦΚΑ, αφορά στους διαζευγμένους συζύγους και τις παροχές σε είδος που μπορούν να λάβουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 4 του Ν 4529/2018 και σύμφωνα με τις οδηγίες του με αρ. πρωτ. 80000/85840/774/3-11-2021 εγγράφου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δίνεται η δυνατότητα στους ανασφάλιστους διαζευγμένους να ενταχθούν στην προαιρετική ασφάλιση του e- ΕΦΚΑ και να διατηρήσουν το δικαίωμα για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, όπως παροχή ιατρικής, νοσοκομειακής, φαρμακευτικής περίθαλψης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές μηνιαίως υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Έτσι, για να διατηρηθεί το δικαίωμα της ασφαλιστικής κάλυψης, θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά στο πρόσωπο του /ης ενδιαφερόμενου τα παρακάτω κριτήρια:

  • ο γάμος πρέπει να έχει λυθεί μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας
  • να μην υπάρχει άλλο δικαίωμα άμεσης ή έμμεσης ασφάλισης για παροχές από άλλο ασφαλιστικό ταμείο. Ουσιαστικά αυτό που αναφέρει η διάταξη είναι να μην εργάζεται ο διαζευγμένος ούτε να καλύπτεται ως προστατευόμενο μέλος από άλλο ταμείο.
  • να υποβάλει το σχετικό αίτημά του εντός έτους από την έκδοση
  • της οριστικής απόφασης του διαζυγίου.

Σε περίπτωσή που υπάρχουν οφειλές θα πρέπει να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν και να τηρούνται οι όροι της ρύθμισης:

– ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

– ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΟΣΟΥ ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το ποσό

Η έναρξη της προαιρετικής ασφάλισης πραγματοποιείται με υποβολή σχετικής αίτησης η οποία σηματοδοτεί και την έναρξη αυτής, το ποσό που αντιστοιχεί είναι 45,99 (713Χ6,45%) πληρώνεται κάθε μήνα και αντιστοιχεί σε 25 ημέρες. Η προαιρετική ασφάλιση μπορεί να διακοπεί με αίτημα του διαζευγμένου ή όταν αναλάβει εργασία ή με τη συνταξιοδότηση και επέρχεται απώλεια δικαιώματος αν παρέλθει διετία από την τελευταία πληρωμή και η απώλεια είναι οριστική. Όπως επισημαίνεται, το αρμόδιο Υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση της σχετικής απόφασης είναι το Υποκατάστημα του τόπου κατοικίας του διαζευγμένου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις