Την κλωτσιά αξίζει η κοινωνία μας

ΚΟΣΜΟΣ

Την κλωτσιά αξίζει η κοινωνία μας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

 Είχε κάνει το «λάθος» να περιποιηθεί τον εαυτό της

17.08.2022 | 13:30

Από τη Λίνα Δρούγκα, Δημοσιογράφο

Εικόνες από το Τουρκμενιστάν που κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ανατριχίλα. Σοκ. Άνδρας γρονθοκοπεί και κλωτσάει την σύζυγό του μπροστά σε άλλες γυναίκες σε ινστιτούτο αισθητικής. Είχε κάνει το «λάθος» να περιποιηθεί τον εαυτό της… Ανήμπορες να  αντιδράσουν οι υπόλοιπες πελάτισσες, παρακολουθούν αποσβολωμένες. Ανήμπορη να αντιδράσει και η ίδια, απλά σκύβει το κεφάλι.

Ο «άντρας» κραύγαζε «Πόσο καιρό σε ψάχναμε; Δεν μπορείς να πηγαίνεις όπου θέλεις και να κάνεις βόλτες». Φεύγει και επιστρέφει αμέσως μετά, και σε κατάσταση αμόκ συνεχίζει να την χτυπά στο κεφάλι και να την κλωτσά. Στο Τουρκμενιστάν οι ελευθερίες των γυναικών περιορίζονται συνεχώς. Μάλιστα οι άνδρες  κινδυνεύουν με πρόστιμα, αν οι σύζυγοί τους εντοπιστούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες ομορφιάς. Οπότε πρέπει να  τις …μαζέψουν. Δηλαδή να τις κλωτσήσουν, να τις εξευτελίσουν, να τις μειώσουν….

Εκατομμύρια γυναίκες ζουν τον εφιάλτη του άντρα τους

Οι σκέψεις μου είναι πως για τέτοιου είδους ή ακόμα και για πιο ασήμαντες αφορμές, εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο ζουν τον εφιάλτη από τον ίδιο τους τον άντρα. Και όχι μόνο σε μακρινές κοινωνίες και σε άλλους κόσμους.

1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Κακοποιούνται λεκτικά, ψυχικά, σωματικά κάθε μέρα. Ίσως αυτό να συμβαίνει και πίσω από τη σιωπή της διπλανής πόρτας. Η λεκτική βία είναι και αυτή βία. Μπορεί να μην αφήνει εμφανή σημάδια ή ουλές όπως η σωματική, όμως πληγώνει εξίσου βαθιά. Και όλα αυτά είναι δίπλα μας. Είναι μέσα στις οικογένειές μας. Μέσα στα σπίτια τα δικά μας ή των φίλων μας. Οι εικόνες από το μακρινό Τουρκμενιστάν είναι περισσότερο δίπλα μας από όσο νομίζουμε.

Exit mobile version