Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

24

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ανατιμήσεις προϊόντων – Σεπτέμβριος 2022: “Φωτιά” στα ράφια των σούπερ μάρκετ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις προϊόντων – Σεπτέμβριος 2022: “Φωτιά” στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ανατιμήσεις προϊόντων - Σεπτέμβριος 2022: Ποια προϊόντα θα ακριβύνουν

Νέο κύμα ακρίβειας αναμένεται να σαρώσει τη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο, με το καλάθι της νοικοκυράς να παίρνει «φωτιά» με τις ανατιμήσεις που αναμένονται από τον Σεπτέμβρη στα τρόφιμα. Επίσης το φθινόπωρο, αναμένονται και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναφορικά με το νέο σχέδιο για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, η ακρίβεια συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της και πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι από τον επόμενο μήνα έρχεται ένα νέο κύμα σε ευρείας κατανάλωσης προϊόντα. Σύμφωνα με την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV οι αυξήσεις που θα έρθουν από Σεπτέμβριο σε βασικά προϊόντα για κάθε νοικοκυριό είναι οι εξής:

Κρουασάν, τσουρέκια και κέικ έως 20%
Τυριά έως 12%
Σαπούνια και υγρά πιάτων έως 9%
Ζυμαρικά έως 8%
Καθαριστικά και μαλακτικά ρούχων έως 8%
Ρύζι έως 5%
Βούτυρο έως 5%.

Σοβαρές ελλείψεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Εκείνο πάντως που προβληματίζει είναι τι θα συμβεί με τα γαλακτοκομικά, αφού παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. H εγχώρια παραγωγή γάλακτος εμφανίζεται φέτος μειωμένη καθώς λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, πολλά ζώα υποσιτίζονται ενώ άλλα οδηγούνται σε σφαγή από τους κτηνοτρόφους, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την ζημιά.

Η ακρίβεια πάντως, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν σταμάτησε να καλπάζει και τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, άνοδο και μάλιστα διψήφια παρατηρήθηκε σε Ψωμί – Δημητριακά με 16,7%, Κρέατα 16,7%, γαλακτοκομικά 16,4%, Έλαια – Λίπη με 27,3% και λαχανικά με 13,4%. Μικρές αυξήσεις παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο σχεδόν στο σύνολο των ειδών διατροφής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις