Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λαθραία τσιγάρα Κιλκίς: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα, τέσσερις συλλήψεις
ΕΛΛΑΔΑ

Λαθραία τσιγάρα Κιλκίς: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα, τέσσερις συλλήψεις

Λαθραία τσιγάρα Κιλκίς: Είχε απλώσει τα "πλοκάμια" του στη μισή Ελλάδα

Ήταν πολλά τα… λεφτά και ένας από τους τέσσερις του καρτέλ των λαθραίων τσιγάρων, που εντοπίστηκαν σε μια από τις επτά αποθήκες της οργάνωσης, δεν το σκέφτηκε καθόλου. Στη θέση του οδηγού, έξω από το «εργοστάσιο», κοντά στη Θήβα, με συνοδηγό έναν συνεργό του, όταν άκουσε τους αστυνομικούς να δηλώνουν την ιδιότητά τους και να τους καλούν να μείνουν ακίνητοι, έβαλε όπισθεν και πάτησε το γκάζι δυνατά να πέσει πάνω τους!

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Με πλονζόν, δεξιά και αριστερά του αυτοκινήτου, οι περισσότεροι αστυνομικοί  της Ασφάλειας Κιλκίς, που διερευνούσαν την υπόθεση, απέφυγαν το χτύπημα. Ωστόσο, ένας από αυτούς, τραυματίστηκε και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου μετά την περιποίηση των τραυμάτων του, πήρε εξιτήριο. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, μόνο οι διαφυγόντες δασμοί λόγω της εκτεταμένης διακίνησης των λαθραίων τσιγάρων και τόνων καπνού, υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ! Αντιλαμβάνεται κανείς ποια ήταν τα κέρδη. Το κύκλωμα αυτό, στην κορυφή του οποίου ήταν ένας ομογενής από το Καζακστάν, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κιλκίς.

Η σύλληψη των τεσσάρων

Συνελήφθησαν συνολικά τέσσερις εμπλεκόμενοι και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της βίας κατά υπαλλήλων, καθώς και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ ένας ακόμη αναζητείται. Η οργάνωση συστήθηκε τον Μάρτιο του 2022 με σκοπό τη διακίνηση εκατομμυρίων τσιγάρων. «Για την επίτευξη του σκοπού τους», αναφέρει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, «χρησιμοποιούσαν αποθηκευτικούς χώρους σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αττικής, Βοιωτίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η διακίνηση των λαθραίων καπνικών προϊόντων γινόταν κυρίως από περιοχές της Αττικής – Βοιωτίας – Αιτωλοακαρνανίας προς περιοχή της Θεσσαλονίκης με φορτηγά οχήματα, τα οποία έφεραν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας ή πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε άλλα οχήματα. Επίσης χρησιμοποιούσαν και οχήματα ως προπομπούς, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν αστυνομικούς ελέγχους, κατά την μεταφορά των λαθραίων καπνικών προϊόντων».

Η ώρα της επίθεσης με το αυτοκίνητο

Για την επίθεση με το αυτοκίνητο κατά αστυνομικών, η Αστυνομία, σημειώνει: «Ο ένας από τους παραπάνω που επέβαινε ως οδηγός σε όχημα εξωτερικά της αποθήκης, τη στιγμή που του γνωστοποίησαν την ιδιότητα τους οι αστυνομικοί, κινήθηκε με το όχημα προς το μέρος των αστυνομικών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής και μετά την παροχή ιατρικής φροντίδας, αποχώρησε».

Από τις έρευνες που έγιναν στους αποθηκευτικούς χώρους, βρέθηκαν  και κατασχέθηκαν:

  • 15.537.560 λαθραία τεμάχια τσιγάρων (δηλαδή 776.878 λαθραία πακέτα τσιγάρων)
  • 6 τόνοι και 946 κιλά λαθραίου επεξεργασμένου καπνού
  • 4.140 λίτρα έλαια νικοτίνης και
  • πλήθος πρώτων υλών για την παρασκευή λαθραίων τσιγάρων (κόλλες, φιλτράκια, φύλλα χαρτιού, χαρτί περιτυλίγματος, ζελατίνες συσκευασίας, ένσημες ταινίες).

Επίσης κατασχέθηκαν:
• 9 συρόμενα φορτηγά οχήματα,
• 5 ημιφορτηγά τύπου VAN,
• 2 Ι.Χ.Ε. οχήματα,
• 7 παλετοφόρα μηχανήματα,
• 1 κλάρκ και 2 καρότσες,
• 1 καταγραφικό μηχάνημα και
• 2 συσκευές εντοπισμού GPS.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 1.235 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις