Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα με λαθραία τσιγάρα – Αθήνα: Σύλληψη επτά Πακιστανών
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα με λαθραία τσιγάρα – Αθήνα: Σύλληψη επτά Πακιστανών

Κύκλωμα με λαθραία τσιγάρα - Αθήνα: Το κύκλωμα αποτελούταν από Πακιστανούς

Κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών με «έδρα» την Αθήνα, οργάνωνε παράνομα ταξίδια ανήλικων αλλοδαπών στην Ευρώπη με μέλη της οργάνωσης να προσποιούνται, κάνοντας χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, τους… γονείς ή στενούς συγγενείς των μεταφερομένων παιδιών!

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Το ίδιο κύκλωμα, που αποτελείτο από έξι Πακιστανούς υπηκόους κι έναν ακόμη αλλοδαπό η εθνικότητα του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί, διατηρώντας τρία μίνι μάρκετ στην Αθήνα, τα χρησιμοποιούσαν σαν βιτρίνα προκειμένου από εκεί να κάνουν, παράλληλα με την παράνομη διακίνηση και «χονδρεμπόριο» αλλά και «λιανεμπόριο» λαθραίων τσιγάρων, σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Οι τρεις δραστηριότητες του κυκλώματος

Το κύκλωμα διακινητών- λαθρεμπόρων τσιγάρων, αποκόμιζε, κατά τους αστυνομικούς, που ερεύνησαν την υπόθεση, μεγάλα κέρδη από τρεις παράλληλες δραστηριότητες. Για κάθε ταξίδι ανηλίκου στην Ευρώπη τα μέλη τους εισέπρατταν από 5.000 έως 6.000 ευρώ, ανά άτομο. Από λαθρεμπόριο τσιγάρων, κέρδιζαν 50.000 ευρώ μηνιαίως. Από την «ενοικίαση» χώρων σπιτιού στον Πειραιά, όπου διέμεναν αλλοδαποί χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, 140 ευρώ μηνιαίως από κάθε μετανάστη, που φοβόταν τους ελέγχους των Αρχών.

Με αστυνομικές επιχειρήσεις στις περιοχές Πετρούπολης, Αιγάλεω, Νίκαιας και Πειραιά, συνελήφθησαν οι επτά αλλοδαποί, μέλη του κυκλώματος. «Από τα στοιχεία της έρευνας», αναφέρει η Αστυνομία «προσδιορίστηκε ότι η δράση του κυκλώματος ξεκίνησε από τις αρχές του 2021, με το ηγετικό μέλος να διοργανώνει παράνομες προωθήσεις κυρίως ανήλικων μεταναστών, τους οποίους εφοδίαζε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και κατάλληλα αεροπορικά εισιτήρια.

Οι διακινήσεις πραγματοποιούνταν με τη συνδρομή μελών του κυκλώματος, οι οποίοι έρχονταν στην Ελλάδα από το εξωτερικό και αναλάμβαναν τη συνοδεία των ανήλικων, προσποιούμενοι ότι είναι δήθεν μέλη της οικογένειας τους και επιστρέφουν στη χώρα που διαμένουν. Επίσης εντοπίστηκε οικία στην περιοχή του Πειραιά, η οποία είχε διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να διευκολύνεται η διαμονή και η απόκρυψη αλλοδαπών που στερούνται νομίμων εγγράφων στην Ελλάδα, έναντι του ποσού των 140 ευρώ μηνιαίως, ανά άτομο».

Δίκτυο διανομής

Ως προς τη δραστηριοποίησή τους στη διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων, το ηγετικό μέλος της οργάνωσης είχε δημιουργήσει εκτενές δίκτυο διανομής, αποτελούμενο από συνεργούς, τους οποίους εφοδίαζε τακτικά και σε ποσότητες χονδρικής, με λαθραία καπνικά προϊόντα, τα οποία παρέδιδε ο ίδιος με αυτοκίνητο σε προσυμφωνημένα σημεία, στις περιοχές κυρίως του Αιγάλεω, της Νίκαιας και του Πειραιά. Οι συνεργοί του αναλάμβαναν την περεταίρω διακίνηση στους τελικούς παραλήπτες σε ποσότητες είτε χονδρικής είτε και λιανικής.

Για το σκοπό αυτό, διατηρώντας ιδιαίτερα μέτρα απόκρυψης, διακινούσαν τα καπνικά προϊόντα σε κοντινές αποστάσεις από τα σπίτια που τα απέκρυπταν. Ακόμα χρησιμοποιούσαν σταθμευμένα οχήματα ως χώρους προσωρινής αποθήκευσης, ώστε να ανταποκρίνονται στις ημερήσιες ανάγκες ζήτησης κυρίως σε λιανικό επίπεδο.

Τρία μίνι μάρκετ

Επιπρόσθετα, είχαν ιδρύσει και λειτουργούσαν 3 καταστήματα εμπορίας ψιλικών ειδών (ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ), μέσω των οποίων επίσης διακινούσαν λαθραία καπνικά προϊόντα. Τα μηνιαία έσοδα του κυκλώματος, από τη δραστηριότητα αυτή, υπολογίζεται ότι υπερέβαιναν τις 50.000 ευρώ.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση, σε έρευνες σε οικίες, καταστήματα, αυτοκίνητα, κατασχέθηκαν: 9.083 πακέτα των 20 τσιγάρων έκαστο, 784 συσκευασίες των 50 γραμμ. καπνού, το χρηματικό ποσό των 3.860 ευρώ, 11 κινητά τηλέφωνα και δύο  Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις