Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / ΚΤΕΟ – πρόστιμο καθυστέρησης: Τι πρέπει να γνωρίζεις
PLUS

ΚΤΕΟ – πρόστιμο καθυστέρησης: Τι πρέπει να γνωρίζεις

ΚΤΕΟ - πρόστιμο καθυστέρησης: Άργησες να περάσεις ΚΤΕΟ;

Υποχρεωμένοι να περνάνε ΚΤΕΟ ανά προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όλα τα νέα επιβατικά ΙΧ περνούν για πρώτη φορά από ΚΤΕΟ όταν συμπληρωθούν 4 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας. Έπειτα, πρέπει να διενεργείται περιοδικός έλεγχος ανά 2 χρόνια, εξαιρουμένων των ταξί και των εκπαιδευτικών οχημάτων στα οποία ο περιοδικός έλεγχος πρέπει να διενεργείται κάθε έτος μετά τον αρχικό έλεγχο. Αναφορικά με τα επιβατικά οχήματα, το κόστος του τεχνικού ελέγχου στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ δεν είναι στάνταρ, αλλά κυμαίνεται από τα 45 έως και τα 50 ευρώ.

Σε περίπτωση, όμως, εκπρόθεσμης προσκόμισης του οχήματος για τεχνικό έλεγχο ή επανέλεγχο, καταβάλλεται ειδικό αυξημένο τέλος, ανάλογα με την κατηγορία του εκάστοτε οχήματος, αλλά και το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης.

Αυτό διαμορφώνεται ως εξής:

– Έως 30 ημέρες: 16 ευρώ
– Από 30 ημέρες έως 6 μήνες: 33 ευρώ
– Άνω των 6 μηνών: 65 ευρώ

Επιπροσθέτως, όσοι αμελήσουν να περάσουν το όχημά τους από ΚΤΕΟ έξι μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία της σχετικής προθεσμίας, πέραν του προστίμου από το ΚΤΕΟ, λαμβάνουν πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται από την εφορία. Σημειώνεται, δε, ότι εφόσον διαπιστωθεί μη ύπαρξη ΚΤΕΟ σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας, τότε βεβαιώνεται πρόστιμο 400 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης του οχήματος τακτοποιήσει την υποχρέωσή του εντός 10 ημερών, τότε θα πληρώνει μόνο το 1/8 του επιβληθέντος ποσού, δηλαδή 50 ευρώ.

www.carandmotor.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις