Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

04

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έλληνες διπλωμάτες – Ρωσία: Απέλαση λόγω βοήθειας στην Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Έλληνες διπλωμάτες – Ρωσία: Απέλαση λόγω βοήθειας στην Ουκρανία

Έλληνες διπλωμάτες - Ρωσία: Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρεσβευτή

Η Ρωσία απελαύνει 8 Έλληνες διπλωμάτες, σύμφωνα με το Reuters. Η Ρωσία κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες «personae non gratae» και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών για να φύγουν από τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα.

Συγκεκριμένα, το Reuters αναφέρει: «Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί, όπως αποκάλεσε, για τη ”συγκρουσιακή σχέση των ελληνικών αρχών με τη Ρωσία”, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο. Το υπουργείο είπε ότι είχε επίσης, διαμαρτυρηθεί για την ελληνική απόφαση να κηρύξει μια ομάδα Ρώσων διπλωματών ”personae non gratae”». Κατόπιν αυτής της απόφασης της Ρωσίας αναμένεται ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Λίγα λεπτά μετά, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στην απέλαση των Ελλήνων διπλωματών. Η ανακοίνωση αναφέρει: “Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις