Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

04

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χολέρα Μαριούπολη – Ουκρανία: Δραματική προειδοποίηση του δημάρχου
ΚΟΣΜΟΣ

Χολέρα Μαριούπολη – Ουκρανία: Δραματική προειδοποίηση του δημάρχου

Χολέρα Μαριούπολη - Ουκρανία: Ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο, επισήμανε ότι χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από χολέρα και άλλες ασθένειες στη Μαριούπολη,

Σε μια δραματική προειδοποίηση προχώρησε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, της ερειπωμένης (πλέον) πόλης στην Ουκρανία, που ισοπέδωσαν οι ρωσικές δυνάμεις. Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο επισήμανε ότι χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από χολέρα και άλλες ασθένειες στη Μαριούπολη, καθώς τα πτώματα από τις μάχες δεν έχουν περισυλλεχθεί και με την άφιξη του καλοκαιριού η θερμοκρασία αυξάνεται.

Ακόμη, ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι τα πηγάδια έχουν μολυνθεί από τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς και την πολιορκία, η οποία έληξε στα μέσα Μαΐου με την εκκένωση του Azofstal. «Έχει ξεσπάσει δυσεντερία και χολέρα. Δυστυχώς, αυτή είναι η εκτίμηση των γιατρών μας: ότι ο πόλεμος που στοίχισε τη ζωή σε 20.000 κατοίκους, δυστυχώς, με αυτές τις επιδημίες, θα σκοτώσει πολλές χιλιάδες Μαριουπολίτες ακόμα», τόνισε ο δήμαρχος μιλώντας στη δημόσια ουκρανική τηλεόραση. Ο Μποϊτσένκο, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη Μαριούπολη, πρόσθεσε ότι η πόλη έχει τεθεί σε καραντίνα. Βάσει όσων γίνονται γνωστά από την Ουκρανία, η περισυλλογή των νεκρών από τους Ρώσους προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Η Μαριούπολη έχει σχεδόν ερημώσει μετά τη ρωσική επίθεση

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν απομείνει στη Μαριούπολη, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε περίπου 430.000 κατοίκους αλλά τώρα έχει μετατραπεί σε ερημότοπο. Ο δήμαρχος, που τον περασμένο μήνα είπε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί μετέτρεψαν τη Μαριούπολη σε «μεσαιωνικό γκέτο», είπε ότι οι κάτοικοι αναγκάζονταν να πίνουν νερό από τα πηγάδια επειδή η πόλη δεν έχει πλέον τρεχούμενο νερό ενώ και το αποχετευτικό δίκτυο δεν λειτουργεί. Ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να βοηθήσουν στο άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για να φύγουν από την πόλη όσοι το επιθυμούν. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στη Μαριούπολη δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε φυσικό αέριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι υπήρχε πιθανότητα να ξεσπάσει χολέρα στη Μαριούπολη. Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, επειδή οι ιατρικές υπηρεσίες καταρρέουν. Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν τις δηλώσεις του Μποϊτσένκο ή τις εκτιμήσεις του Λονδίνου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις