Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί δεν πρέπει να μένω με βρεγμένο μαγιό: Ποιο κίνδυνο κρύβει για τις γυναίκες
PLUS

Γιατί δεν πρέπει να μένω με βρεγμένο μαγιό: Ποιο κίνδυνο κρύβει για τις γυναίκες

Γιατί δεν πρέπει να μένω με βρεγμένο μαγιό: Το νωπό μπικίνι προκαλεί σοβαρούς κινδύνους στον γυναικείο κόλπο.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι περισσότερες ανυπομονούμε να έρθουν οι διακοπές μας, να κάνουμε μπάνια, να κυκλοφορούμε όλη μέρα ξένοιαστες με το μαγιό μας σε θάλασσες και πισίνες και να πάρουμε χρώμα κάνοντας ηλιοθεραπεία. Στις ονειρεμένες όμως αυτές στιγμές ελλοχεύει όμως κι ένας κίνδυνος, κι αυτός είναι το βρεγμένο μαγιό.

Μέσα στα σχέδιά σου λοιπόν πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο ενδεχόμενο του να αλλάζεις το κάτω μέρος του μαγιό σου, κι αυτό γιατί σίγουρα έχεις ακούσει ότι δεν είναι καλό να μένεις με βρεγμένο μαγιό ή να το αφήνεις να στεγνώνει πάνω σου. Γιατί ένα βρεγμένο μαγιό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του κόλπου σου. “Η υγεία του κόλπου επιτυγχάνεται με την ισορροπία μεταξύ διαφόρων βακτηρίων”, δήλωσε ο Gil Weiss, γυναικολόγος και συνεργάτης στο Association for Women’s Healthcare του Ιλινόις. “Αυτοί οι μικροοργανισμοί ζουν σε αρμονία και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς κόλπου.” Ωστόσο, οτιδήποτε διαταράσσει αυτήν την ισορροπία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τοπική λοίμωξη. Με άλλα λόγια, το υγρό μαγιό σου θα μπορούσε να αποτελέσε το ιδανικό έδαφος για ασθένειες όπως μυκητισιακές μολύνσεις, κολπίτιδες ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Και μετά από πισίνα ισχύει το ίδιο πρόβλημα

Η Diane Young, γυναικολόγος σε Κλινική του Κλίβελαντ, συμφωνεί με την παραπάνω τοποθέτηση. Οι μύκητες ευδοκιμούν ιδιαίτερα σε ζεστές, υγρές συνθήκες – ακριβώς το περιβάλλον που δημιουργείται δηλαδή χάρη στο βρεγμένο μαγιό σου. Μεγάλη πιθανότητα για μια μυκητισιακή μόλυνση υπάρχει και μετά από ώρες στην πισίνα σε σύγκριση με τη θάλασσα, λόγω χημικών ουσιών όπως το χλώριο. Ακριβώς όπως το χλώριο σκοτώνει τα κακά βακτήρια στην πισίνα, μπορεί επίσης να σκοτώσει τα καλά βακτήρια του κόλπου, σύμφωνα με τον Gil Weiss. “Το χλώριο μπορεί να εξουδετερώσει το υγιές κολπικό pH, και να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία της κολπικής χλωρίδας συμβάλλοντας επομένως σε μια μυκητισιακή μόλυνση”, εξηγεί.

Όλα αυτά για να καταλήξουμε: Όταν βραχείς, θα πρέπει να έχεις μαζί σου κάτι στεγνό για να αλλάξεις- εσώρουχα, ένα δεύτερο μαγιό, οτιδήποτε άλλο – έτσι δεν χρειάζεται να μείνεις με το βρεγμένο μαγιό πολλή ώρα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κόλπο σου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Τα σημάδια ότι κάτι κακό συμβαίνει, μετά τις διακοπές, είναι τα περισσότερα κολπικά υγρά, η κακή οσμή ή η αλλαγή στο χρώμα τους, φαγούρα ή τσούξιμο που μπορεί να είναι και τα προεόρτια μιας κολπίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει άμεσα να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου και να κάνεις θεραπεία. Αν νιώθεις ουρική δυσανεξία, αναφέρει η καθηγήτρια Alyssa Dweck, καλό είναι να πιεις άμεσα πολύ νερό και να δεις τον γιατρό σας.

Μάλιστα, υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος να εμφανίσεις κάποιο έκζεμα στα απόκρυφα σημεία αφού ένας ειδικός μήκυτας (δερματόφυτο) μπορεί να κάνει την εμφάνισή του στα απόκρυφα σημεία, αλλά και στο εσωτερικό των ποδιών και στους γλουτούς, εξαιτίας του βρεγμένου μαγιό, γεγονός που απαιτεί άμεση θεραπεία. Είναι λοιπόν απαραίτητο να βγάζουμε το βρεγμένο μαγιό, αμέσως μετά το μπάνιο ώστε να αποφύγουμε όλα τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Το σώμα μας θα μας ευγνωμονεί!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις