Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Αστυπάλαια: «Αυτό που γίνεται εδώ σήμερα είναι επανάσταση»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Αστυπάλαια: «Αυτό που γίνεται εδώ σήμερα είναι επανάσταση»

Μητσοτάκης Αστυπάλαια: «Σκοπός να γίνει η καθημερινότητα καλύτερη και με οικονομικό όφελος»

Για επανάσταση στην Αστυπάλαια έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επέτειο για τον έναν χρόνο από τότε που ξεκίνησε η μετάβαση του νησιού σε ένα αμιγώς «πράσινο» μέλλον. Έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από τότε που η Ελληνική Δημοκρατία, με την υποστήριξη του Ομίλου Volkswagen, υλοποιεί ένα πρωτοποριακό έργο με στόχο να μεταμορφώσει την Αστυπάλαια στο πρώτο «Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» της Μεσογείου.

«Αστυπάλαια Project»
Το πρότζεκτ της Αστυπάλαιας βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες για την υλοποίησή του:

ηλεκτροκίνηση οχημάτων

έξυπνη κινητικότητα

φόρτιση και ενέργεια

αυτόνομη οδήγηση

Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες τους ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, καθώς και η διοίκηση της Volkswagen, η οποία επέλεξε το νησί των Δωδεκανήσων για την εξέλιξη του project Αστυπάλαια.

Μητσοτάκης για project Αστυπάλαια: «Σκοπός να γίνει η καθημερινότητα καλύτερη και με οικονομικό όφελος»

«Κοιτάξαμε τον χάρτη και είδαμε τις επιλογές μας και καταλήξαμε στην Αστυπάλαια. Υπήρχε μια δημοτική αρχή που ήθελε και μπορούσε να συνεργαστεί. Θυμάμαι όταν ήρθαμε πέρυσι, και σήμερα, έναν χρόνο μετά, καταλαβαίνω πως ξέρετε ότι αυτό που γίνεται εδώ σε αυτό το νησί, στην ”πεταλούδα” του Αιγαίου, είναι μια επανάσταση. Σκοπός να γίνει η καθημερινότητα καλύτερη και να έχει οικονομικό όφελος. Και όλα αυτά δεν θα είχαν νόημα αν παίρναμε ακόμα ενέργεια από τα παλιά, ρυπογόνα εργοστάσια» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν πήρε τον λόγο.

«Ο ήλιος είναι δικός μας, ο άνεμος είναι δικός μας, θα παίρνουμε ενέργεια και από τον ήλιο και από τον άνεμο, αλλά υπάρχουν περιορισμοί, όπως για παράδειγμα το βράδυ που δεν έχουμε ήλιο, άρα πρέπει να αποθηκεύσουμε ενέργεια. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στα νησιά μας, πιστεύω στο project της Αστυπάλαιας. Χρειαζόμαστε ευαισθητοποιημένους πολίτες» πρόσθεσε στη συνέχεια, επισημαίνοντας πως «στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούμε να είμαστε θεατές. Πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές. Σκοπός να κάνουμε πραγματικότητα την πράσινη μετάβαση. Η αλλαγή ξεκινά από τον καθένα και την καθεμία».

Το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού ασθενοφόρου που παρέδωσε το VW Group. Η Αστυπάλαια έχει συγκεντρώσει τους τελευταίους 12 μήνες τους προβολείς της δημοσιότητας, λόγω των ενεργειών προς τον πλήρη μετασχηματισμό της σε ένα «πράσινο» οικοσύστημα, όπου οι μετακινήσεις θα γίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η ενέργεια θα προέρχεται από ΑΠΕ. Ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε και πάλι στο νησί, το οποίο η Volkswagen το μετεξελίσσει σε ένα μέρος όπου τα πάντα θα περιστρέφονται γύρω από την ηλεκτροκίνηση.

Στο νησί του Αιγαίου ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα EV οχήματα σε ιδιώτες, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη και από το Λιμενικό και την Αστυνομία, πλέον παραδόθηκε και το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο. Πρόκειται για ένα VW e-Crafter, το οποίο φέρει όλον τον κατάλληλο εξοπλισμό για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του, χρησιμοποιώντας -φυσικά- για την κίνησή του ηλεκτρική ενέργεια. To e-Crafter σχεδιάστηκε εξ αρχής με στόχο να έχει βέλτιστα τοποθετημένο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οκτώ παραδόσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τέσσερα scooters από τους κατοίκους του νησιού, και αντικαταστάθηκαν επτά οχήματα δημόσιας χρήσης με ηλεκτρικά, τα οποία χρησιμοποιούν οι Αρχές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις