Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χρήστος Ταραντίλης: Μια κλιματικά ανθεκτική κοινωνία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήστος Ταραντίλης: Μια κλιματικά ανθεκτική κοινωνία

Χρήστος Ταραντίλης: Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ αναλύει τις προτεραιότητες του νέου Κλιματικού Νόμου.

Το 2021 – έτος υπολειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας – καταγράφηκαν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ, απειλητικά ρεκόρ στα επίπεδα της θερμοκρασίας, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την τήξη των πάγων. Σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, συρρίκνωση των οικοσυστημάτων, επισιτιστική επισφάλεια, κλιματική μετανάστευση και οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων είναι μερικές μόνο από τις δυστοπικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι δυσοίωνες προβλέψεις δεν μπορούν να αναχαιτιστούν με μια αναβλητική και αποσπασματική πολιτική. Επομένως, δεν αρκεί μόνο να δράσουμε∙ χρειάζεται να δράσουμε με τρόπο άμεσο, συνολικό και φιλόδοξο.

Γι’ αυτό η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε στη Βουλή τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και συμβαδίζοντας με τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος θέτει ως στόχο την προστασία του πλανήτη από την ανθρωπογενή υπερθέρμανση και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, με τον σταδιακό μετριασμό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αποβλέποντας στην επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου το 2050. Σηματοδοτείται, έτσι, η στροφή προς την απανθρακοποίηση της οικονομίας και εισάγεται η κλιματική διακυβέρνηση, που θα καθορίσει την πορεία της χώρας μας προς την αειφορία.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής και Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, καθώς και η κατάρτιση Δημοτικών Σχεδίων για την Κλιματική Αλλαγή από κάθε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσδιορίζοντας τις αναγκαίες δράσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, θεσπίζονται τομεακοί προϋπολογισμοί άνθρακα πενταετούς διάρκειας στους επτά παραγωγικούς τομείς με το υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα: παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορές, βιομηχανία, κτήρια, γεωργία και κτηνοτροφία, απόβλητα, χρήσεις γης και δασοπονία.

 

Αξίζει να τονιστεί ότι βασικός σύμμαχός μας στην απεξάρτηση από στερεά και υγρά ορυκτά καύσιμα είναι οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, που προσφέρουν ολοένα και περισσότερες λύσεις. Έτσι, ο Κλιματικός Νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων,

α) επέκταση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ): Είναι σαφές ότι η διείσδυση των ΑΠΕ θα επιτρέψει την αξιοποίηση των ιδιαιτέρως ευνοϊκών χαρακτηριστικών της χώρας μας, την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας και την αποδέσμευση από τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο, που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την τσέπη του πολίτη. Γι’ αυτό στον νέο Κλιματικό Νόμο προβλέπεται η απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων παραγωγής και αποθήκευσης ΑΠΕ και η επέκταση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε όλη την επικράτεια.

β) αύξηση της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων: Με την απαγόρευση πώλησης και εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου (από το 2025) και τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αναμεμειγμένου με βιοκαύσιμα σε ποσοστό 30% (από το 2030) ο Κλιματικός Νόμος στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπρόσθετα, για τα κτήρια με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ. προβλέπεται η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα, με εξαίρεση περιπτώσεις, όπως οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα διατηρητέα κτήρια.

γ) χρήση οχημάτων μηδενικών ρύπων: Ενισχύεται η ηλεκτροκίνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις για κάθε τύπο νέων οχημάτων (εταιρικά, ενοικιαζόμενα, ταξί επιβατικά, ελαφρά επαγγελματικά), με χρηματοδοτικά εργαλεία επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών αυτοκινήτων και με προγράμματα υποδομών για την εγκατάσταση σημείων στάθμευσης και φόρτισης οχημάτων.

«Πριν λίγες μέρες ο Γ.Γ. του ΟΗΕ διεκήρυττε ότι “πρέπει να τερματίσουμε τη ρύπανση από ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνουμε τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προτού αποτεφρώσουμε το μοναδικό μας σπίτι”. Υπηρετώντας αυτόν τον στόχο της προστασίας του πλανήτη, ο Κλιματικός Νόμος συνιστά ένα μακρόπνοο σχέδιο θωράκισης της χώρας μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αποβλέποντας στη δημιουργία μιας κλιματικά ανθεκτικής κοινωνίας με καλύτερη ποιότητα ζωής».

Πηγή: tomanifesto.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις