Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο: Και drones στο “παιχνίδι” του Ερντογάν
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο: Και drones στο “παιχνίδι” του Ερντογάν

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο: Σημειώθηκαν 16 παραβιάσεις σε Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από τα drones, ενώ έγιναν και 4 παραβάσεις στο FIR Αθηνών.

Νέες παραβιάσεις σημειώθηκαν σήμερα Σάββατο στον ελληνικό εναέριο χώρο από δύο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και ένα ελικόπτερο. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ συνολικά, σημειώθηκαν 16 παραβιάσεις σε Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από τα drones, ενώ έγιναν και 4 παραβάσεις στο FIR Αθηνών. Η Τουρκία συνεχίζει απτόητη την προκλητική της στάση. Υπενθυμίζεται πως για τις προηγούμενες εναέριες προκλήσεις, όπου τα μαχητικά της παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και έφτασαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, η Άγκυρα επέδειξε επιθετικότητα κατηγορώντας την Ελλάδα, προκαλώντας τη σκληρή απάντηση της Αθήνας.

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της Τουρκίας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες.

Σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκία στο ΝΑΤΟ, το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε:

“Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία.” Στο μεταξύ στα Βαρώσια προχωρά τις εργασίες για το περαιτέρω άνοιγμα της παραλίας στην Αμμόχωστο προς εμπορική εκμετάλλευση, μια κίνηση την οποία καταδίκασε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

“Καταδικάζουμε τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, οι οποίες αποτελούν μια ακόμα παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789. Δημιουργώντας νέα τετελεσμένα στο έδαφος, οι ενέργειες αυτές, απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στην βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας”, τονίζεται.

Το ψευδοκράτος προχώρησε σε προκλητική ανακοίνωση:

“Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου είναι έδαφος της “ΤΔΒΚ” και η μόνη αρχή της ανήκει στην κυβέρνηση της “ΤΔΒΚ”. Η κυβέρνηση της “ΤΔΒΚ” δεν αποφάσισε να ανοίξει μια νέα παραλία, όπως ισχυρίζεται η ελληνοκυπριακή διοίκηση, αλλά έχει ξεκινήσει ορισμένες βελτιωτικές εργασίες προς όφελος όσων χρησιμοποιούν την παραλία, ειδικά την ασφάλεια, σε μια παραλία που αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτή για χρήση. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι αρχές της “ΤΔΒΚ” δεν θα λάβουν έγκριση από καμία αρχή, ειδικά την ελληνική πλευρά, σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή. Ενώ υπάρχουν πολλά πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο, είναι μεγάλη ένδειξη ανευθυνότητας το ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση είναι απασχολημένη εξαπατώντας τόσο τον ΟΗΕ όσο και άλλους περιφερειακούς και διεθνείς θεσμούς”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις