Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

04

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Κορονοϊός: Ένας στους δύο με κόπωση, ζαλάδες, πονοκεφάλους και μετά από δύο χρόνια
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Ένας στους δύο με κόπωση, ζαλάδες, πονοκεφάλους και μετά από δύο χρόνια

Κορονοϊός: Oι ασθενείς που πέρασαν Covid-19, τείνουν μετά από δύο χρόνια να έχουν χειρότερη υγεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Έως και δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη κρατάνε τα συμπτώματα του κορονοϊού σύμφωνα με μια νέα κινεζική έρευνα. Πρόκειται για τη μελέτη με το μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα μέχρι σήμερα αναφορικά με τις επιπτώσεις της long Covid-19, γνωστής και ως συνδρόμου μετά-Covid-19. Έως τώρα η long Covid-19 δεν είχε μελετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο του ενός έτους από την αρχική λοίμωξη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπιν Τσάο του Νοσοκομείου Φιλίας Κίνας-Ιαπωνίας, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine», παρακολούθησαν σε βάθος διετίας 1.192 ανθρώπους με μέση ηλικία 57 ετών, που είχαν νοσηλευθεί με Covid-19 στην πόλη Γουχάν – το επίκεντρο της πανδημίας – το 2020.

Διαπιστώθηκε ότι η σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών εμφάνισε βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου, άσχετα με τη σοβαρότητα της αρχικής νόσου τους. Αλλά το 55% – πάνω από τους μισούς – ανέφεραν μετά από δύο χρόνια ότι είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που είχε προκληθεί από την αρχική λοίμωξη Covid-19. Το ποσοστό με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα ήταν 68% – τουλάχιστον οι δύο στους τρεις – έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

Τα συμπτώματα

Γενικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που πέρασαν Covid-19, τείνουν μετά από δύο χρόνια να έχουν χειρότερη υγεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και μερικοί φαίνεται πως χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως. Περίπου οι μισοί μετά από δύο χρόνια είχαν συμπτώματα, κυρίως κόπωση ή μυϊκή αδυναμία (31%) και δυσκολίες ύπνου (31%). Σε μικρότερο ποσοστό είχαν δύσπνοια, πόνους στις αρθρώσεις, ταχυπαλμίες, ζαλάδες και πονοκεφάλους.

Επίσης, ένιωθαν ότι η γενικότερη ποιότητα ζωής τους ήταν χειρότερη από ό,τι πριν μολυνθούν από τον κορονοϊό, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να ασκηθούν σωματικά, βίωναν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα (όπως άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστό περίπου 12%), ενώ έκαναν συχνότερες επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις