Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Μισθοφόροι Πούτιν: Πρώην μέλος των Wagner εξηγεί γιατί δεν πολεμά στην Ουκρανία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μισθοφόροι Πούτιν: Πρώην μέλος των Wagner εξηγεί γιατί δεν πολεμά στην Ουκρανία

Μισθοφόροι Πούτιν: Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα, ο Γκαμπιντούλιν πίστευε ότι εργαζόταν για έναν «ευγενή» σκοπό

Ο άνδρας που απεικονίζεται στο σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», είχε προσληφθεί ως μισθοφόρος της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Wagner». Ο Μαράτ Γκαμπιντούλιν, πρώην διοικητής του ιδιωτικού στρατού του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι μαχητές της «Wagner» πολέμησαν στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και στο μέτωπο της Συρίας. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ανέκαθεν αρνούνταν την ύπαρξη των μισθοφόρων αυτών. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα, ο Γκαμπιντούλιν πίστευε ότι εργαζόταν για έναν «ευγενή» σκοπό προτού γυρίσει την πλάτη στην προηγούμενη ζωή του, όπως λέει.

Ο Μαράτ Γκαμπιντούλιν ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει μετανιώσει για τα όσα έκανε. Λέει ότι δεν είναι κάποιος που αποφάσισε να στραφεί εναντίον της οργάνωσης στην οποία ανήκε για να την καταγγείλει». «Όχι. Ο Μαράτ είναι στρατιώτης». Με τα λόγια αυτά ξεκινά η αφήγησή του στη γαλλική εφημερίδα. Ο ίδιος αποκαλύπτει επίσης ότι, ο Ντμίτρι Ούτκιν, ιδρυτής της ιδιωτικού στρατού του Πούτιν «Wagner» είχε το ψευδώνυμο «Μπετόβεν» ενώ ο ίδιος την κωδική ονομασία «M-0346». Αποκαλούσε μάλιστα τον εαυτό του «Ded» (στα ρωσικά ο παππούς) επειδή στα 49 του, ήταν ένας από τους παλαιότερους μισθοφόρους της «Wagner». Ως έφηβος, ο Μαράτ Γκαμπιντούλιν, λάτρευε τις σοβιετικές ταινίες δράσης. Το μεγάλο του όνειρο, όμως, ήταν να κάνει καριέρα στο στρατό.

Προσελήφθη στον ιδιωτικό στρατό του Πούτιν που αποτελείται από δέκα χιλιάδες επίλεκτους Ρώσους μισθοφόρους που έχουν εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις. Επικεφαλής της οργάνωσης «Wagner» είναι ο Ντμίτρι Ούτκιν και χρηματοδότης ο έμπιστος του Πούτιν, Ρώσος ολιγάρχης Γεβγένι Πριγκοτσίν. Για τον ύπατο εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, η Wagner είναι μία παραστρατιωτική ομάδα με την δράση της οποίας η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει διάφορες χώρες.

Τι λέει για τον πόλεμο

Όσο για τον πόλεμο, χαρακτηρίζει «αναπόφευκτη» την αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν κατά την έναρξη του πολέμου το Κίεβο, ενώ εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους οι άνδρες του Βλαντίμιρ Πούτιν τα έχουν βρει σκούρα απέναντι στους Ουκρανούς. Την ώρα που πρώην σύντροφοί του μετέχουν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία, o Μαράτ Γκαμπιντούλιν, εξήγησε μιλώντας στο Reuters ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «αιφνιδιάστηκαν πλήρως από την αποφασιστική αντίσταση του ουκρανικού στρατού»

Σύμφωνα με τον 55χρονο πρώην μισθοφόρο ο ρωσικός στρατός δεν είχε αντιμετωπίσει άμεσα τα περασμένα χρόνια έναν ισχυρό εχθρό. Στη Συρία οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων διεξάγονταν κυρίως από αέρος, αφήνοντας στους μισθοφόρους τις μάχες σώμα με σώμα. Στην επίθεση στην Ουκρανία η ρωσική πλευρά περίμενε ότι θα αντιμετωπίσει μια ετερόκλητη δύναμη ρακένδυτων πολιφυλακών, αλλά σε καμία περίπτωση έναν καλά εκπαιδευμένο στρατό, είπε ο Γκαμπιντούλιν, αναφερόμενος στις συνομιλίες του με ανθρώπους από τη ρωσική πλευρά. «Παιδιά, αυτό είναι το λάθος σας», τους απάντησε.

«Αρνήθηκα να πάω στην Ουκρανία επειδή οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν προετοιμαστεί»

Ο Γκαμπιντούλιν δημοσιεύει ένα βιβλίο με τίτλο Ιn the Same River Twice («Δυο φορές στο ίδιο ποτάμι») για τις εμπειρίες που αποκόμισε από τη συμμετοχή του στον «ιδιωτικό στρατό του Πούτιν». Ο ίδιος επιμένει ότι δεν μετείχε σε εγκλήματα πολέμου που αποδίδονται σε πρώην συμμαχητές του στην Αφρική και αλλού.

Λίγους μήνες πριν την έναρξη στις 24 Φεβρουαρίου της ρωσικής εισβολής ο 55χρονος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον πρώην εργοδότη του, που προσπάθησε να τον πείσει να επιστρέψει ως μισθοφόρος στα μέτωπα της Ουκρανίας. Αλλά, όπως λέει, αρνήθηκε πεπεισμένος ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν ήταν ικανές να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή.

Οι μισθοφόροι του Wagner Group εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2014, όταν η Ρωσία επιχείρησε με τη βοήθειά τους να καταλάβει την περιοχή του Ντομπάς στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα είναι παράνομη η χρήση ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, λόγος για τον οποίο το Κρεμλίνο διαψεύδει κάθε σχέση με την παραστρατιωτική ομάδα.

https://twitter.com/libe/status/1523729167187349504?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1523729167187349504%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1241585%2Frosos-misthoforos-wagner-apokaluptei-polemisame-sto-donbas-an-kai-o-poutin-arneitai-tin-uparxi-mas%2F

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις