Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

17

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τορτίγιες θερμίδες: Συνταγές για ένα πολύ ελαφρύ και υγιεινό σνακ
PLUS

Τορτίγιες θερμίδες: Συνταγές για ένα πολύ ελαφρύ και υγιεινό σνακ

Τορτίγιες θερμίδες: Περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Όταν λέμε τορτίγια εννοούμε, ένα είδος λεπτής, άζυμης πίτας, χωρίς ζυμάρι, με βάση το νερό, φτιαγμένη από αλεσμένο καλαμπόκι, τη συναντούμε σε Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Στη Γουατεμάλα και Μεξικό, για τη παρασκευή της τορτίγιας χρησιμοποιούνται τρία είδη καλαμποκιού ο λευκός, ο κίτρινος και ο μπλε (ή μαύρος).

Περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

τορτίγια καλαμποκιού: 67 θερμίδες
τορτίγια σιταριού: 110 θερμίδες
τορτίγια ολικής αλέσεως: 92 θερμίδες
Μπορούμε να τη φάμε είτε γλυκιά είτε αλμυρή.

Οι τορτίγιες διατηρούνται καλά αποθηκευμένες σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σακούλα τροφίμων zipper (φερμουάρ) σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες ή στο ψυγείο για 72 ώρες ή στην κατάψυξη επ ‘αόριστων. Για να τις καταψύξετε, χωρίστε τις τορτίγιες μεταξύ τους με λαδόκολλα και τοποθετήστε τις σε μια σακούλα τροφίμων zipper και στη συνέχεια στην κατάψυξη. Είναι μια καλή επιλογή για ένα ελαφρύ, πρόχειρο γεύμα, για σνακ στο γραφείο ή για βραδινό. Αποτελούν τη βάση πολλών άλλων πιάτων, ιδιαίτερα της μεξικανικής κουζίνας. Καταναλώνονται συνδυαστικά με κρέας, λαχανικά, πατάτες, τυρί και άλλα συστατικά.

Τορτίγια με κοτόπουλο – ντομάτα – αβοκάντο
Υλικά:

· 1/2 αβοκάντο · 1 κ.γ. χυμό λεμόνι · αλάτι

· πιπέρι

· 2 τορτίγιες ολικής άλεσης

· 100 γρ. φιλέτο κοτόπουλο σε κομμάτια

· 4 φέτες ντομάτα

· 2 φύλλα μαρουλιού

Eκτέλεση:

Κόψε σε μικρά κομματάκια το κοτόπουλο και το μαρούλι. Γέμισε τις τορτίγιες με αυτά και με τα υπόλοιπα υλικά και τύλιξε.

red cherries on white round cake
2.Tορτίγια με λαχανικά
Υλικά:

· 4 τορτίγιες

· 1 κολοκύθι

· 2 κόκκινες πιπεριές

· Spread τυρί κρέμα

· 1 κρεμμύδι

· 1 κούπα μαρούλι

· 1 κούπα λάχανο

· αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο

Eκτέλεση:

Κόψε το κρεμμύδι, το μαρούλι και το λάχανο, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια σε στρογγυλές φέτες. Πρόθεσέ τα σε ένα μπολ, και πασπάλισε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι, ζέστανε τα κολοκυθάκια και από τις δύο πλευρές για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Κάνε το ίδιο με πιπεριές. Σε μια τορτίγια, άπλωσε λίγο τυρί κρέμα και στη συνέχεια, γέμισε τα λαχανικά.

3.Τορτίγια με ομελέτα
Υλικά

· 4 αυγά

· 2 κ.σ. γάλα · αλάτι και πιπέρι · 2 τορτίγιες · 1 κ.σ. βούτυρο χωρίς αλάτι · 1/2 κούπα κίτρινο τυρί σε κομματάκια · 1/2 κούπα φέτες γαλοπούλας · 1/4 κούπας κόκκινες πιπεριές · 1/4 κούπας πράσα ·

2 κ.σ. πιπεριά jalapeño

· 1/4 κούπας κόκκινη σάλτσα

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Ζεσταίνουμε την τορτίγια σε αντικολλητικό τηγάνι και την αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε το βούτυρο στο ίδιο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία.

Ρίχνουμε το μείγμα αυγών. Αφαιρούμε από τη φωτιά όταν τα αυγά δεν τρέχουν πλέον, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά υγρά. Προσθέτουμε το το τυρί, τη γαλοπούλα, την πιπεριά, τα κρεμμύδια και το jalapeño, πασπαλίζοντάς τα σε ολόκληρη την ομελέτα.

Γεμίζουμε τις τορτίγιες και σερβίρουμε την κόκκινη σάλτσα.

wrapped food with gravies
4.Τορτίγια με χούμους
Υλικά

1 τορτίγια 1/3 φλιτζάνι χούμους 2 φέτες αγγούρι, κομμένες κατά μήκος 1 χούφτα φρέσκα φύλλα σπανακιού Φέτες ντομάτας 1/4 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες Φρέσκα Αλφάλφα ή μπρόκολο Φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

Άπλωσε το χούμους στην τορτίγια, στρώσε το αγγούρι, τα φύλλα σπανακιού, τις φέτες ντομάτας, τις φέτες αβοκάντο και τα υπόλοιπα λαχανικά. Δίπλωσε σφιχτά και κόψε την τορτίγια στη μέση.

5.Τορτίγια caprese
Υλικά

· 2 τορτίγες ολικής αλέσεως · 1/2 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα ρόκας · 1 φέτα φρέσκο τυρί μοτσαρέλα σε φέτες · 1 ντομάτα σε φέτες · 1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες · φύλλα βασιλικού · ελαιόλαδο · βαλσάμικο ξύδι · αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθέτησε τις φέτες ντομάτας, το τυρί και το αβοκάντο στο 1/3 της τορτίγιας. Πρόσθεσε μερικά κομμάτια από φύλλα βασιλικού και στη συνέχεια το ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι. Πρόσθεσε το αλάτι και το πιπέρι και δίπλωσε την τορτίγια στα τρίτα.

cooked tacos
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις