Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βομβαρδισμός Κιέβου – Ουκρανία: Αμείωτο το ρωσικό σφυροκόπημα
ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμός Κιέβου – Ουκρανία: Αμείωτο το ρωσικό σφυροκόπημα

Βομβαρδισμός Κιέβου - Ουκρανία: Χτυπούσαν το Κίεβο την ώρα που βρισκόταν εκεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με αμείωτο ρυθμό φαίνεται πως συνεχίζει τις επιθέσεις της η Ρωσία στην Ουκρανία. Χθες, το Κίεβο έγινε στόχος ρωσικών βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα, μόλις μία ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ λίγη ώρα νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκε πως ο οργανισμός του απέτυχε να αποτρέψει και να τερματίσει τον πόλεμο. Όπως δήλωσε: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποτρέψει και να τερματίσει αυτό τον πόλεμο». Σε δηλώσεις του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την επίθεση στο Κίεβο ανέφερε: «Αυτό λέει πολλά για την αληθινή στάση της Ρωσίας απέναντι στους διεθνείς θεσμούς, για τις προσπάθειες των Ρώσων ηγετών να ταπεινώσουν τον ΟΗΕ και όλα όσα πρεσβεύει». Μάλιστα, έκανε λόγο για «πέντε πυραύλους» που έπληξαν την πρωτεύουσα «λίγο μετά το τέλος των συζητήσεων» με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας

«Είμαστε ασφαλείς», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους και μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω WhatsApp συμπλήρωσε: «Είναι μια εμπόλεμη ζώνη, αλλά είναι σοκαριστικό που αυτό συνέβη κοντά στο σημείο όπου βρισκόμασταν». Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πυρκαγιά ξέσπασε ύστερα από βομβαρδισμούς σε κτιριακό συγκρότημα 25 ορόφων, του οποίοι οι δύο πρώτοι όροφοι υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν πέντε ενοίκους, ανέφεραν.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram δύο επιθέσεις στη συνοικία Σεφτσενκόβσκι της ουκρανικής πρωτεύουσας. Για «αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία ανέφερε ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν με πυραύλους Κρουζ. «Με αυτή την αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας, η Ρωσία αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο», υπογράμμισε. Με δηκτικό τρόπο σχολίασε την επίθεση στο Κίεβο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χθες καθόταν σε ένα μακρύ τραπέζι στο Κρεμλίνο και σήμερα (άκουγε) εκρήξεις πάνω από το κεφάλι του».

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1519734914018590726?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1519734914018590726%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FPodolyak_M2Fstatus2F1519734914018590726widget%3DTweet

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε πόλεις της Ουκρανίας

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο γγ του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη, όπου έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι. Ο Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε ότι η ρωσική εισβολή συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, εκρήξεις σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Ουκρανία, στην Πολόνε στα δυτικά, στο Τσερνίχοφ κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία και στο Φαστίβ, ένα μεγάλο σιδηροδρομικό κόμβο νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν επίσης ρωσικά πυρά στο Ντονμπάς – την ανατολική βιομηχανική ενδοχώρα. Παράλληλα, η Οδησσός και η Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από ρωσικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, η Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Συνεχίζονται τα πλήγματα στη χαλυβουργία Azovstal

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα. Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες. Ο κ. Αρεστόβιτς χαρακτήρισε εξάλλου την κατάσταση στα μέτωπα δύσκολη, αλλά ελέγξιμη.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, ενώ εμποδίζουν την απομάκρυνση των τραυματισμένων Ουκρανών μαχητών, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. «Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία να αιχμαλωτίσουν τους υπερασπιστές της Μαριούπολης. Ως εκ τούτου, η ρωσική πλευρά δεν συμφωνεί σε κανένα μέτρο εκκένωσης όσον αφορά τους τραυματίες στρατιώτες» δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσι, Παύλο Κιριλένκο, σε ενημέρωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η Μόσχα, από την πλευρά της, απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το εργοστάσιο χαλυβουργίας, τονίζοντας πως οι άμαχοι μπορούν να φύγουν και να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν και να καταθέσουν τα όπλα. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία εγγυάται για τις ζωές τους και πως θα τους προσφέρει ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο.

Βίντεο από ρωσική επίθεση σε στρατιωτικό νοσοκομείο εντός της χαλυβουργίας

Το παρακάτω βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε από το τάγμα Αζόφ δείχνει τα επακόλουθα της επίθεσης σε πρόχειρο στρατιωτικό νοσοκομείο στο εργοστάσιο Azovstal. Το tweet αναφέρει: «Όλη τη νύχτα στο στρατιωτικό νοσοκομείο, που βρίσκεται στο έδαφος του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη και όπου βρίσκονται οι τραυματισμένοι υπερασπιστές, οι Ρώσοι έριξαν μαζικά βαριές βόμβες ικανές να διαπεράσουν κάθε αμυντική κατασκευή από σκυρόδεμα». Το Sky News δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επλήγησαν τουλάχιστον 114 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία. Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας «έπληξε 76 στρατιωτικούς στόχους», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με τον οποίο ανάμεσα στους στόχους ήταν δύο αποθήκες πυρομαχικών, συγκεντρώσεις στρατευμάτων και οχηματοπομπές. Υπολόγισε ότι η ουκρανική πλευρά έχασε τουλάχιστον 320 στρατιώτες. Ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον άλλων 38 στρατιωτικών στόχων, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως καταστράφηκαν έξι αποθήκες πυρομαχικών και καταρρίφθηκαν αρκετοί ουκρανικοί πύραυλοι Tochka-U. Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες, υποστήριξε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο κ. Αρεστόβιτς χαρακτήρισε εξάλλου την κατάσταση στα μέτωπα δύσκολη, αλλά ελέγξιμη.

https://twitter.com/Polk_Azov/status/1519643709138161666?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1519643709138161666%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FPolk_Azov2Fstatus2F1519643709138161666widget%3DTweet

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις