Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να κάψω λιγότερη βενζίνη: Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε το κόστος μετακίνησης
PLUS

Πώς να κάψω λιγότερη βενζίνη: Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε το κόστος μετακίνησης

Πώς να κάψω λιγότερη βενζίνη: Υπάρχουν αρκετές πρακτικές με τις οποίες μπορούμε να συμπιέσουμε το κόστος

Ενόψει των πασχαλινών διακοπών και με δεδομένες τις σταθερά υψηλές τιμές των καυσίμων, η υιοθέτηση ενός αποδοτικότερου τρόπου οδήγησης θεωρείται επιβεβλημένη. Οι διακοπές του Πάσχα αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια σύντομη απόδραση από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας. Μια απόδραση η οποία φέτος θα μας κοστίσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, εξαιτίας της θεαματικής αύξησης στις τιμές των υγρών καυσίμων. Υπάρχουν αρκετές πρακτικές με τις οποίες μπορούμε να συμπιέσουμε το κόστος που θα προκύψει από την πασχαλινή μας απόδραση, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε οδυνηρούς συμβιβασμούς.

1. Έλεγχος της πίεσης των ελαστικών

Διατηρώντας μέσα στο προβλεπόμενο από τον κατασκευαστή όριο την πίεση των ελαστικών δεν διασφαλίζουμε μόνο το γεγονός ότι θα ταξιδέψουμε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αλλά και τη μέγιστη δυνατή οικονομία.

Αυτό που αξίζει να προσέξουμε στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η ιδανική πίεση των ελαστικών εξαρτάται από το πρόσθετο φορτίο που θα μεταφέρει ένα αυτοκίνητο, συνεπώς αν ταξιδέψουμε με τέσσερα ή πέντε άτομα στον θάλαμο επιβατών και γεμάτο τον χώρο των αποσκευών, θα πρέπει πιθανότατα να αυξήσουμε την πίεση των ελαστικών του οχήματος.

closeup photo of black vehicle near dried grass
2. Ο τρόπος φόρτωσης

Αν θέλουμε να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή οικονομία καυσίμου τότε θα πρέπει να αποφύγουμε την τοποθέτηση στις εξωτερικές επιφάνειες του αυτοκινήτου αντικειμένων που θα αυξήσουν την αεροδυναμική αντίσταση του οχήματος.

Πέρα, λοιπόν, από το επιπλέον βάρος το οποίο αυτομάτως σημαίνει και μεγαλύτερη κατανάλωση, η τοποθέτηση μιας μπαγκαζιέρας ή άλλων αντικειμένων στην οροφή του αμαξώματος θα αυξήσει τις ενεργειακές απαιτήσεις του αυτοκινήτου μας.

3. Κλειστά παράθυρα

Ένα ακόμα τρόπος να μειώσουμε την κατανάλωση καυσίμου επενδύοντας στην αεροδυναμική του αυτοκινήτου μας είναι να διατηρήσουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου μας κλειστά. Κι αυτό γιατί στις υψηλές ταχύτητες κίνησης, η επιλογή να ανοίξουμε τα παράθυρα επιβαρύνει περισσότερο ακόμα και από τη σωστή χρήση του συστήματος κλιματισμού.

4. Μείωση της ταχύτητας κίνησης

Μειώνοντας την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε π.χ. σε έναν αυτοκινήτοδρομο κατά 10 χλμ./ώρα το όφελος το οποίο μπορεί να προκύψει στην τσέπη μας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μας αποζημιώσει για την όποια απώλεια χρόνου. Στην πράξη, λοιπόν, έχει αποδειχθεί ότι η επιβράδυνση στα 110 km/h στον αυτοκινητόδρομο οδηγεί στη μείωση κατά 11% της κατανάλωσης καυσίμου.

5. Αποφύγετε τις ώρες αιχμής

Αποφεύγοντας να ταξιδέψουμε τις ώρες και ημέρες αιχμής θα αποφύγουμε την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση κερδίζοντας όχι μόνον χρόνο αλλά και χρήμα. Είναι γνωστό στους περισσότερους, άλλωστε, ότι η κίνηση στους δρόμους και το «σταμάτα-ξεκίνα» αυξάνει και μάλιστα δυσανάλογα την κατανάλωση καυσίμου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί εκνευρισμό ο οποίος δεν είναι καλός σύμβουλος για το ταξίδι μας.

Car & Moto
white sport utility vehicle running on road near field
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις