Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / 4η δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό: Μέσα στον Απρίλιο οι ανακοινώσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

4η δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό: Μέσα στον Απρίλιο οι ανακοινώσεις

4η δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό: Τον Απρίλη πρόκειται να ανακοινωθεί ο ακριβής οδικός χάρτης για τα εμβόλια, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλέυρη.

Μέσα στον Απρίλιο πρόκειται να γίνουν οι ανακοινώσεις οι οποίες θα περιγράφουν τον “ακριβή οδικό χάρτη για τα εμβόλια” του κορονοϊού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Αναμένεται, ακόμη, από τους επιστήμονες, να υποδείξουν, αν θα πρέπει να γίνει τρίτη δόση στα παιδιά, ανέφερε ο υπουργός. Πάντως, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, το πιστοποιητικό συνεχίζει κανονικά, δεν καταργείται, ενώ σημείωσε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα, με -σε κάθε περίπτωση- τήρηση μέτρων προστασίας. Ειδικότερα, μιλώντας στο OPEN το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός τόνισε, πως “τώρα έχουμε ισχυρή σύσταση για τη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό στους άνω των 60 αλλά μέσα στον Απρίλιο θα υπάρχουν στοιχεία, για το τι θα γίνει με το γενικό πληθυσμό”.

Περαιτέρω αποκλιμάκωση κρουσμάτων τον Μάη

Όπως είπε, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, “με βασική ημερομηνία τις αρχές Μαΐου θα πάμε σε μία περαιτέρω αποκλιμάκωση από αυτή που έχουμε τώρα. Αυτή τη στιγμή ο κορονοϊός έχει μπει σε μία διαφορετική φάση, παραμένοντας όμως σε μία βασική πανδημία, όμως δεν πρέπει να επ’ουδενί να δίνεται η εικόνα, ότι αφήνουμε πίσω την πανδημία. Μπαίνουμε σε μία άλλη κανονικότητα που σχετίζεται με δύο στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι πλέον έχουμε μία μετάλλαξη που έχει μία μεγάλη μεταδοτικότητα, άρα τα κρούσματα που βλέπουμε είναι υψηλά και θα παραμείνουν υψηλά, αλλά δεν δημιουργούν την ίδια πίεση που δημιουργούσαν οι ίδιες μεταλλάξεις στο ΕΣΥ, αναφορικά κυρίως με τις βαριές νοσηλείες γιατί σε απλές κλίνες υπάρχει πίεση γιατί το σύστημα λειτουργεί πλέον και με non covid περιστατικά”.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, “δεν μας τρομάζει τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων γιατί έχουμε πια αυτή τη μορφή που λέμε. Θα έχουμε σε στενή παρακολούθηση πάντοτε το πόσο τα κρούσματα θα πιέζουν το Σύστημα Υγείας. Η όποια αποκλιμάκωση του καλοκαιριού θα εξεταστεί στο σύνολό της, διότι οι επιστήμονες και από τον ΕΜΑ και από το ECDC είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί ότι ενδεχομένως το φθινόπωρο ακόμα και με την ίδια μετάλλαξη, την Όμικρον, επειδή μπαίνουμε στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες να υπάρχει μία πολύ μεγαλύτερη πίεση και γι’ αυτόν τον λόγο από τώρα φτιάχνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία”, είπε ο υπουργός.

Συνεχίζεται η προετοιμασία για την πανδημία

“Η προετοιμασία σχετίζεται με δύο επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα το ΕΣΥ και όπου μπορούμε να το ενισχύσουμε, να συνεχίσουμε να το ενισχύουμε και με ανθρώπινο δυναμικό και με πόρους. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει – που να σας πω κιόλας ότι εντός του Απριλίου, αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουμε, δεν σας λέω εκτίμησή μας, έχουμε πληροφόρηση και ο ECDC και ο EMA, ότι θα έχουμε τον ακριβή οδικό χάρτη για τα εμβόλια. Το αν θα έχουμε ενισχυτική δόση, το αν θα έχουμε ένα εμβόλιο όπως της γρίπης, δηλαδή της ετήσιας κάλυψης είναι κάτι που μέσα στον Απρίλιο θα ξεκαθαρίσει. Έχουμε την τέταρτη δόση, δεύτερη ενισχυτική δόση στους άνω των 60 ετών ως σύσταση όμως και πιστεύουμε ότι πριν το Πάσχα και πάντως εντός του Απριλίου θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να ξέρουμε πώς θα κινηθούμε και για τον γενικό πληθυσμό”, πρόσθεσε.

Για την παρουσία του Έλληνα ομογενή στη χθεσινή ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε:

“Δεν θα πρέπει να “θολώσει” το βασικό μήνυμα της απόλυτης στήριξης στις αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας” τόνισε ο υπουργός Υγείας. “Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά παρακολουθήσαμε έναν άνθρωπο και έναν λαό που δίνει αγώνα για την ελευθερία του. Αυτό ακούμπησε τις καρδιές όλων των Ελλήνων διότι ο αγώνας μας για την ελευθερία είναι ο αντίστοιχος αγώνας που δίνει αυτή τη στιγμή ο ουκρανικός λαός. Κατά την εκτίμησή μου πρέπει να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο” σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

”Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αμέσως ανέφερε ότι ήταν ατυχής η όποια παρουσία άλλου ατόμου, τρίτου μαχητή άσχετου από τον Πρόεδρο Ζελένσκι, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θολώσει το βασικό μήνυμα που είναι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, η απόλυτη στήριξη στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας” τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Για την υπόθεση της Πάτρας, ο υπουργός υγείας είπε:

“Δεν μπορεί κάποιος να συκοφαντεί γιατρούς, νοσηλευτές και ένα ολόκληρο Νοσοκομείο, προκειμένου να στηρίξει την απολογία του” τόνισε ο Θάνος Πλεύρης. “Όλο αυτό το χρονικό διάστημα βλέπουμε μία προσπάθεια να μετατοπιστούν ευθύνες ή να συκοφαντηθούν- και κυρίως σε αυτό στέκομαι- γιατροί, νοσηλευτές και το Νοσοκομείο Παίδων. Ως Υπουργός Υγείας δεν μπορώ να το παρακολουθώ. Συνεπώς, επειδή πρέπει να λειτουργήσουμε με πλήρη νομική ορθότητα, θα αναζητήσουμε τα ακριβή στοιχεία, ό,τι έχει ειπωθεί και καταγραφεί στην απολογία. Κάποιος έχει δικαίωμα στην απολογία του να πει ό,τι θέλει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν μπορεί να συκοφαντεί ανθρώπους, πόσο μάλλον ένα ολόκληρο νοσοκομείο” είπε ο υπουργός Υγείας.

“Αυτή τη στιγμή, ακριβώς επειδή διενεργείται έρευνα από τις ανακριτικές αρχές, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία όλων των οργάνων του Νοσοκομείου, προκειμένου να βοηθηθεί αυτή η έρευνα και δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή υπόνοια ότι σε μία τέτοια εγκληματική ενέργεια παρεμβαίνει παράγοντας που έχει να κάνει με ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό” ανέφερε.

Για τη φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ο υπουργός Υγείας είπε:

“Αναμένουμε το πόρισμα της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά στο ΓΝΘ “Παπανικολάου”. Γίνεται η διερεύνηση να δούμε τι συνέβη και δεν αποκλείουμε τίποτα. Η Πυροσβεστική θα ολοκληρώσει το έργο της και τότε θα δούμε τις συνθήκες εκδήλωσης της φωτιάς και αν υπάρχει υπεύθυνος” σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

“Ήταν πολύ δύσκολη η διαδικασία γιατί ήταν μέσα ασθενείς με Covid, οι οποίοι υποστηρίζονταν με high flow, δηλαδή με πολύ οξυγόνο. Πέρα από την κατάσβεση, αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να μεταφερθούν άμεσα, γιατί δεν μπορούσαν να μείνουν για πολύ χωρίς οξυγόνο. Ευτυχώς, υπήρχαν οι εγκαταστάσεις της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας- δωρεά της Επιτροπής 2021- οπότε μεταφέρθηκαν εκεί άμεσα οι ασθενείς” κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις