Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς εξοικονομώ βενζίνη: Έξυπνες λύσεις για να μειώσουμε το κόστος
PLUS

Πώς εξοικονομώ βενζίνη: Έξυπνες λύσεις για να μειώσουμε το κόστος

Πώς εξοικονομώ βενζίνη: Πώς συμπεριφερόμαστε στην οδήγηση

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου κινείται σταθερά πάνω από τα 110 δολάρια το τελευταίο διάστημα ενώ υπήρξαν στιγμές όπου σκαρφάλωσε και στα 139 δολάρια καθιστώντας προκαλώντας πρωτόγνωρες για τα τελευταία χρόνια ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων. Οι Έλληνες οδηγοί αναζητούν τρόπους να αναπροσαρμόσουν τον προϋπολογισμό για τις μετακινήσεις τους, καταφεύγοντας σε παλιές «δοκιμασμένες συνταγές». Στο Insider διαβάζουμε μικρά μυστικά τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να λάβουν υπ’ όψιν την επόμενη φορά που θα μεταβούν σε κάποιο πρατήριο για να «γεμίσουν». Σε πρώτη φάση, η έρευνα αγοράς για πρατήρια με χαμηλότερες τιμές ή προσφορές αποτελεί μια καλή αρχή. Ομοίως, η συμμετοχή σε προγράμματα επιβράβευσης και η πληρωμή με κάρτα προσφέρουν σχετικά οφέλη ενώ πολλά πρατήρια έχουν συγκεκριμένες εκπτώσεις σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας.

Η οικονομική οδήγηση αποτελεί έναν υποτιμημένο παράγοντα αλλά ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να εξοικονομήσει από 15%-30% στην κατανάλωση καυσίμου.

Η σταδιακή επιτάχυνση και η επιλογή κατάλληλης ταχύτητας αποτελούν επίσης μεθόδους εξοικονόμησης καυσίμου. Όπως είναι γνωστό, όσο πιο πολύ πατάμε γκάζι, τόσο πιο πολύ καύσιμο καίει ο κινητήρας. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να επιταχύνουμε σταδιακά και να κρατούμε τον κινητήρα σε χαμηλές στροφές. Ακόμη, οι συχνές στάσεις συνεπάγονται περισσότερη χρήση καυσίμου για να επανακτήσουμε ταχύτητα, οπότε είναι προτιμότερο να διατηρούμε μια σταθερή ταχύτητα και να μειώσουμε τη χρήση φρένου.

Κατά την ίδια λογική, θα πρέπει να σβήνουμε τον κινητήρα (όταν πέφτουμε σε μποτιλιάρισμα) καθώς μια μηχανή που δουλεύει στο ρελαντί και δεν πάει πουθενά, εξακολουθεί να καταναλώνει καύσιμο. Το συστηματικό σέρβις στη μηχανή είναι επίσης καίριας σημασίας καθώς μια βρώμικη μηχανή αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Αν για παράδειγμα αντικατασταθούν τα φθαρμένα μπουζί, η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να μειωθεί έως και 5%. Η χρήση του λαδιού μηχανής που συστήνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μπορεί να αυξήσει την εξοικονόμηση καυσίμου κατά 1-2%. Βοηθάει επίσης η χρήση λιπαντικού ανώτερης ποιότητας.

Συστήματα τα οποία ενημερώνουν για το βέλτιστο σημείο αλλαγής για οικονομική οδήγηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον πολλά αυτοκίνητα έχουν συστήματα τα οποία ενημερώνουν για το βέλτιστο σημείο αλλαγής για οικονομική οδήγηση. Ομοίως, αν οι οδηγοί αποφεύγουν τις ώρες αιχμής και προγραμματίσουν να κάνουν πολλές δουλειές την ίδια ημέρα και με την ίδια διαδρομή μπορούν να κερδίσουν χρόνο και χρήμα. Η επιλογή κατάλληλης διαδρομής (κατά προτίμηση χωρίς ανηφόρες) με τη βοήθεια του πλοηγού ο οποίος υποδεικνύει τους δρόμους με τη λιγότερη κίνηση συμβάλει επίσης σε αυτό. Βέβαια, σε αυτό το σημείο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι για διαδρομές που μπορούν να γίνουν με τα πόδια, καλό είναι να μην γίνεται άσκοπη χρήση του αυτοκινήτου.

Ένα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη είναι ότι όσο βαρύτερο είναι το αυτοκίνητο, τόση περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να επιταχύνει. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να κουβαλάμε άσκοπα ξεχασμένα βαριά αντικείμενα στο πορτ μπαγκάζ (όπως είναι για παράδειγμα αλυσίδες κλπ). Η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να βελτιωθεί έως και κατά 3% εάν τα ελαστικά του αυτοκινήτου είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση καθώς όταν είναι λιγότερο φουσκωμένα, η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται. Τέλος, δεδομένου ότι η βενζίνη είναι υγρή και εξατμίζεται, καλό είναι να σφίγγουμε πάντα την τάπα καθώς έτσι αποφεύγουμε τις περιττές απώλειες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις