Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μαριούπολη τώρα – πόλεμος: Πτώματα στους δρόμους, καταγγελίες για αρπαγές κατοίκων
ΚΟΣΜΟΣ

Μαριούπολη τώρα – πόλεμος: Πτώματα στους δρόμους, καταγγελίες για αρπαγές κατοίκων

Μαριούπολη τώρα - πόλεμος: «Πτώματα κείτονται επί μέρες στους δρόμους» καταγγέλλουν οι κάτοικοι που προσπαθούν να επιβιώσουν

Ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης συνεχίζεται με κάθε μέσο, καθώς όπως ανακοίνωσαν οι Ουκρανοί το μεσημέρι της Κυριακής, η πόλη χτυπήθηκε και από θαλάσσης και συγκεκριμένα από τέσσερα ρωσικά πλοία. Είχε προηγηθεί το σφυροκόπημα της παραθαλάσσιας πόλης, τόσο από αέρος όσο και στο έδαφος. «Μετά από αεροσκάφη, πυροβολικό, διάφορα συστήματα και τανκς, οι Ρώσοι καταστρέφουν την πόλη με βαριά όπλα πολεμικών πλοίων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των δυνάμεων της πόλης. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι οδομαχίες με τους Ουκρανούς να ανακοινώνουν καταστροφές σε ρωσικό εξοπλισμό.

Η πόλη τις τελευταίες ημέρες δέχεται στις σφοδρότερες επιθέσεις με τα στοιχεία να προκαλούν σοκ καθώς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μόνο στην Μαριούπολη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Αλλά και οι επιζώντες που έχουν καταφύγει σε υπόγεια των κτηρίων που έμεναν αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λιουντμίλα Ντενίσοβα, οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν να φτάσουν μέσω των διαδρόμων ανθρωπιστικά φορτία με τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. «Οι διαπραγματεύσεις για την εκκένωση και τον ανθρωπιστικό διάδρομο συνεχίζονται εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, αλλά οι εισβολείς δεν συμφωνούν με αυτό» ανέφερε επίσης.

Τα ρωσικά Μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν τους κατοίκους της Μαριούπολης ως «ανθρώπινες ασπίδες». Όμως η Ουκρανία λέει ότι οι δυνάμεις της αντιστέκονται στον αδιάκριτο ρωσικό βομβαρδισμό κατοικιών και δημόσιων κτιρίων. Εικόνες από δορυφόρους και drone δείχνουν μια κατεστραμμένη πόλη. Η Ουκρανή βουλευτής Halyna Yanchenko μιλώντας στο BBC ανέφερε πως η πόλη είναι πλήρως περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις, η κατάσταση είναι «πολύ τεταμένη» ενώ σημείωσε πως «είχαν βομβαρδίσει περίπου το 80% όλων των κτηρίων της πόλης».

«Χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί»

Την ίδια ώρα οι τοπικές αρχές της ρημαγμένης ουκρανικής πόλης καταγγέλλουν ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρπαγεί από τις ρωσικές δυνάμεις και μεταφερθεί στην Ρωσία. «Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο κανάλι του στο Telegram. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει ότι λεωφορεία μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που η Μόσχα αποκαλεί πρόσφυγες από την Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters πήρε συνέντευξη από μερικούς πρόσφυγες της Μαριούπολης σε αθλητική αίθουσα του Ταγκανρόγκ την Πέμπτη. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων – η Λιουντμίλα και ο Βίκτορ Σλίβκα – είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα τους είχαν δώσει μόλις 10 λεπτά για να μαζέψουν κάποια πράγματα και να φύγουν από το σπίτι.

«Παράδειγμα εγκλημάτων πολέμου»

Εξάλλου, μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου με εκατοντάδες γυναικόπαιδα ακόμα εγκλωβισμένα στα χαλάσματα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκε η σχολή καλών τεχνών, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Μαριούπολη θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα εγκλημάτων πολέμου. «Το να το κάνεις αυτό σε μια ειρηνική πόλη, αυτό που έκαναν οι κατακτητές, είναι ένας τρόμος που θα θυμόμαστε στους επόμενους αιώνες», είπε σε νέο του μήνυμα τη στιγμή που οι Ρώσοι συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» την πόλη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις