Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Προϊόντα «μαϊμού»: Ανάσα στη νόμιμη αγορά πριν το Πάσχα
ΕΛΛΑΔΑ

Προϊόντα «μαϊμού»: Ανάσα στη νόμιμη αγορά πριν το Πάσχα

Προϊόντα «μαϊμού»: Σε επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν 14 εμπλεκόμενοι με τζίρο άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Χιλιάδες είδη ένδυσης και υπόδησης-«μαϊμού», που έφθαναν κατευθείαν με κοντέινερ από την Κίνα και την Τουρκία, εμπορευόταν μέσα από ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολυμελές κύκλωμα, που εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία. Οι εμπλεκόμενοι, δεκατρείς ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, διαφήμιζαν ότι τα προϊόντα ήταν γνήσια και ότι προσφέρονταν με εκπτώσεις που έφθαναν το 60% της πραγματικής τους αξίας. Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς το παραεμπόριο από το κύκλωμα, που δρούσε σε τρεις υποομάδες, έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις με τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ και εν όψει των εορτών του Πάσχα, όταν οι νόμιμοι καταστηματάρχες περιμένουν να κινηθεί η αγορά, έβαλαν τέλος στην επιχείρηση- «μαϊμού», με τη σύλληψη 14 ατόμων.

«Όπως προέκυψε από την έρευνα», ανακοίνωσε η Αστυνομία «η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2020, διαρθρωμένη σε 3 συνεργαζόμενες ομάδες, τα μέλη των οποίων προμηθεύονταν από την Κίνα και την Τουρκία απομιμητικά είδη, τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονταν μέσω ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που δήλωναν σε ανύπαρκτα άτομα, ενώ για την απόκρυψη των δραστηριοτήτων τους, δημιούργησαν και διαχειρίζονταν «εικονικές» εταιρείες». Στη συνέχει αναλύεται το πως το πετύχαιναν:

Οι… εκπτώσεις

«Για να πετύχουν τον σκοπό τους, μέσω του διαδικτύου, διαφήμιζαν τα «επώνυμα είδη» ένδυσης και υπόδησης, σε τιμές ευκαιρίας με υποτιθέμενες εκπτώσεις – προσφορές, της τάξης του 60%, προκειμένου παραπλανητικά να πείθουν ανυποψίαστους καταναλωτές για τη γνησιότητα των εμπορευμάτων που αγοράζουν. Οι παραγγελίες αποστέλλονταν στους πελάτες μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών- courier χωρίς να εκδίδονται φορολογικά παραστατικά, ενώ ως αποστολείς αναγράφονταν φυσικά και νομικά πρόσωπα – αχυράνθρωποι».

Πιο αναλυτικά, ως προς τη λειτουργία των 3 ομάδων, προέκυψε ότι:

Η πρώτη ομάδα, η οποία αποτελούνταν από 4 άτομα (3 άνδρες –  1 γυναίκα), είχε προβεί στην κατοχύρωση και λειτουργία ιστοτόπων εμπορίας ειδών ρουχισμού και υποδημάτων, επ’ ονόματι ανύπαρκτων φυσικών προσώπων, μέσω των οποίων εμπορευόταν απομιμητικά προϊόντα επώνυμων οίκων μόδας. Παράλληλα, η γυναίκα, διαχειριζόταν το τηλεφωνικό κέντρο των ιστοτόπων, μέσω του οποίου, η οργάνωση παραπλανούσε τους καταναλωτές σχετικά με τα προς πώληση είδη, ενώ τα εμπορεύματα αποστέλλονταν μέσω συγκεκριμένου υποκαταστήματος εταιρείας ταχυμεταφορών, ιδιοκτησίας μέλους της ομάδας. Οι πληρωμές των πελατών γίνονταν αποκλειστικά με μετρητά, τα οποία στη συνέχεια πιστώνονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των «εικονικών» εταιρειών που αναγράφονταν στα δέματα.

Κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ

Από την έρευνα προέκυψε ότι, μέσω 4 ιστοτόπων, διακινήθηκαν πάνω από 90.000 αποστολές εμπορευμάτων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 6.600.000 ευρώ. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας , είτε προέβαιναν, είτε συμμετείχαν στη σύσταση «εικονικών» εταιρειών και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που ανήκαν φαινομενικά σε αλλοδαπούς υπηκόους, τη διαχείριση των οποίων αναλάμβανε το αρχηγικό μέλος αυτής της υποομάδας. Τα πακέτα των εμπορευμάτων που διακινούνταν από τα μέλη της οργάνωσης, ανέγραφαν ως αποστολείς τις προαναφερόμενες «εικονικές» εταιρείες και αποστέλλονταν μέσω του υποκαταστήματος εταιρείας ταχυμεταφορών που χρησιμοποιούσε η πρώτη ομάδα. Οι «εικονικές» εταιρείες χρησιμοποιούνταν επίσης για «ξέπλυμα» χρήματος για λογαριασμό των πραγματικών εταιρειών που διαχειρίζονταν τα μέλη της δεύτερης ομάδας, με μεταφορές χρημάτων και κατάρτιση τιμολογίων.

 

Από Τουρκία και Κίνα

Η τρίτη ομάδα, απαρτιζόταν από 2 άτομα, τα οποία προμήθευαν την εγκληματική οργάνωση με απομιμητικά προϊόντα που εισήγαγαν από την Τουρκία και την Κίνα. Επιπλέον, διαχειρίζονταν δικούς τους ιστότοπους και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να πωλούν από εκεί απομιμητικά είδη, χρησιμοποιώντας 2 εικονικές εταιρείες ως αποστολείς και δεχόμενοι πληρωμές αποκλειστικά με μετρητά. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, σε οικίες, εταιρείες ταχυμεταφορών, μεταφορική εταιρεία, 4 καταστήματα εμπορίας ειδών ένδυσης, 3 αποθήκες, 2 λογιστικά γραφεία και σε θυρίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Χιλιάδες παπούτσια και ενδύματα

9.940 ζεύγη υποδημάτων, 801 είδη ένδυσης,212.650 ευρώ και 620 δολάρια Η.Π.Α, 25 χρυσές λίρες και αεροβόλο όπλο, 30 κινητά τηλέφωνα και 4 ηλεκτρονικές ταμπλέτες, 10 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 5 φορητές μονάδες αποθήκευσης (USB), 10 κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων, 8 σφραγίδες εικονικών εταιρειών, 28 πακέτα-δέματα εταιρειών ταχυμεταφορών, πλήθος καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων, μπλοκ επιταγών και αποδεικτικά πληρωμών, διάφορα έγγραφα, σημειώσεις, καθώς και αποκόμματα αποστολών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις