Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτες: 430.000 ευρώ λεία για δήθεν επιστροφές από εφορία
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες: 430.000 ευρώ λεία για δήθεν επιστροφές από εφορία

Απάτες: Ζητούσαν αριθμούς λογαριασμών και καρτών και άλλα στοιχεία προκειμένου να υφαρπάξουν χρήματα.

Σήκωσαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς θυμάτων τους ποσό άνω των 400.000 ευρώ, υποσχόμενοι άλλοτε επίδομα για τον… εμβολιασμό κατά της covid-19 κι άλλοτε… επιστροφές ποσών από την Εφορία! Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου, επετεύχθη η εξιχνίαση σωρείας περιπτώσεων απατών, σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, ανά την Ελληνική Επικράτεια. Στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκε η δράση οργανωμένης και επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης και ταυτοποιήθηκαν τέσσερα μέλη της, όλοι ημεδαποί, οι οποίοι τουλάχιστον από την 09-02-2022 έως την 02-03-2022, ενέχονται στη διάπραξη συνολικά τριάντα 30 απατών και τεσσάρων αποπειρών απάτης.

Η «λεία», που αποκόμισαν από την παράνομη και εξακολουθητική δράσης τους, ανέρχεται περίπου στις 436.000 ευρώ. «Ως προς τον τρόπο δράσης τους», αναφέρει η Αστυνομία «τα μέλη της, προσποιούμενοι τους λογιστές, προσέγγιζαν πολίτες και σε πολλές περιπτώσεις επιχειρηματίες ή υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων, με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος για τον εμβολιασμό τους κατά του covid -19 ή επιστροφής χρημάτων, από φορολογικές ελαφρύνσεις.

Αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών

Οι δράστες ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να αφαιρούν διάφορα χρηματικά ποσά, τα οποία μετέφεραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που οι ίδιοι επιθυμούσαν». Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, το προανακριτικό υλικό, για τις προαναφερόμενες 34 περιπτώσεις απατών και αποπειρών απάτης, στις οποίες ενέχονται τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις