Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: Ανοιχτό το ενδεχόμενο
ΕΛΛΑΔΑ

Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: Ανοιχτό το ενδεχόμενο

Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: Τέλος το covid pass πριν το Πάσχα;

Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Πάντως ο Γκίκας Μαγιορκίνης, χθες, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ έδωσε σήμα για πολλές επικείμενες αλλαγές σε ότι αφορά στη νέα καθημερινότητα που έχει διαμορφωθεί λόγω πανδημίας. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό αλλά και το πιστοποιητικό νόσησης πριν από το Πάσχα. Όπως ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, πολύ σύντομα θα δούμε μία ραγδαία αποσυμπίεση στους δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού, παρότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα».

Τέλος το covid pass πριν το Πάσχα;

Αναφερόμενος στο Πάσχα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι οι πιθανότητες είναι 50% να μην έχουμε τότε το πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Είναι μια πιθανότητα να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης» τόνισε. «Oι σκληροί δείκτες ήταν σε καθοδική πορεία, η οποία έχει κάπως επιβαρυνθεί» πρόσθεσε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «το σύστημα υγείας στη χώρα μας δεν πιέζεται. Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έχουν παίξει τα εμβόλια και η φυσική ανοσία που υπάρχει, αφού πολλοί άνθρωποι έχουν νοσήσει, ενώ σύντομα στη διάθεση των ειδικών θα είναι και οι θεραπείες με χάπια που θα χορηγούνται από το στόμα. «Σταδιακά οι θάνατοι και οι άνθρωποι που χρειάζονται σημαντική βοήθεια θα μειώνονται. Αυτή την στιγμή είμαστε σε ταλάντωση. Δεν βλέπουμε εκθετική φάση της πανδημίας», επισήμανε. Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών παρακολουθούν την κατάσταση, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για βελτίωση.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Τι θα γίνει με την 4η δόση εμβολίου

Όσον αφορά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κοροναϊό εξέφρασε την άποψη ότι αναμένεται να δοθεί και στους άνω των 70 ετών, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες. «Δεν πρόκειται να δούμε σύντομα ενισχυτικές δόσεις στον υπόλοιπο πληθυσμό και στα παιδιά. Αν θα χρειαστεί θα το δούμε από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο».Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που αναφέρει ότι το 25% των παιδιών που έχουν νοσήσει εμφανίζουν το σύνδρομο Long Covid ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί: «Τα παιδιά που το πέρασαν βαριά είναι πιθανόν να έχουν συμπτώματα που διαρκούν μέχρι και 12 εβδομάδες», επισήμανε.

Μιλώντας για τους θανάτους ασθενών με κοροναϊό εκτός MEΘ, μετά τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι αφορούν κατά κύριο λόγο ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και βαριά νοσούντες. Μιλώντας, τέλος, για τις μάσκες είπε ότι «ήρθαν για να μείνουν» όσον αφορά τα νοσοκομεία και ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις