Τσέχικοι σκαντζόχοιροι Ουκρανία: Οι αντιαρματικές οχυρώσεις που θυμίζουν Β Παγκόσμιο Πόλεμο

ΚΟΣΜΟΣ

Τσέχικοι σκαντζόχοιροι Ουκρανία: Οι αντιαρματικές οχυρώσεις που θυμίζουν Β Παγκόσμιο Πόλεμο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τσέχικοι σκαντζόχοιροι Ουκρανία: Από την αρχή του πολέμου, Ουκρανοί κατασκευάζουν αντιαρματικές οχυρώσεις χρησιμοποιώντας σίδερα.

09.03.2022 | 18:48

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική  εισβολή στα ουκρανικά εδάφη, στην Ουκρανία ξεδιπλώθηκε μια άνευ προηγουμένου οργάνωση σε κάθε επίπεδο για την αντιμετώπιση του εχθρού. Στρατός, κυβέρνηση, αλλά και αμέτρητοι απλοί πολίτες που έσπευσαν να παρουσιαστούν ως εθελοντές, άρχισαν να κατασκευάζουν οχυρωματικά έργα για να μετατρέψουν σε εφιάλτη την είσοδο των Ρώσων στρατιωτών στις πόλεις τους, και ειδικότερα στο Κίεβο.

“Τσέχικοι σκαντζόχοιροι”: Ένα ισχυρό οχυρωματικό από το παρελθόν και η ιστορία του

Αυτό που κρίθηκε ως το πιο αποτελεσματικό είναι μια οχύρωση που έρχεται από το παρελθόν: οι “τσέχικοι σκαντζόχοιροι”. Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του είδους οχύρωσης; Καθ’ όλη τη διάρκεια της Πρώτης Τσεχοσλοβακικής Δημοκρατίας (1918–1938) όταν κανείς δεν αμφέβαλλε ότι το χιτλερικό Γ’ Ράιχ θα προσπαθούσε να επιτεθεί στο έδαφος της, ξεκίνησε η κατασκευή αυτού του είδους των οχυρωματικών.

Ορισμένες από αυτές “επιζούν” ακόμα ως μνημεία. Ο λόγος για τον οποίο η χιτλερική εισβολή θεωρούνταν βέβαιη ήταν πως η περιοχή της δυτικής Σουδητίας που όριζε τα εδάφη της βόρειας Βοημίας και της Μοραβίας στη περιοχή των Σουδητικών ορέων στα σύνορα Τσεχοσλοβακίας και Πολωνίας εθνοτικά ήταν γερμανικά, δηλαδή οι Ναζί τα θεωρούσαν μέρος της Γερμανίας.

Το 1936, ελπίζοντας να υπερασπιστούν το νέο κράτος τους, οι Τσεχοσλοβάκοι άρχισαν να χτίζουν αμυντικά οχυρά κατά μήκος των συνόρων. Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν ο Χίτλερ να προσαρτήσει τη Σουδητία παρά τις εντυπωσιακές συνοριακές οχυρώσεις.

Οι οχυρώσεις στο ναζιστικό “Τείχος του Ατλαντικού”

Το αποκαλούμενο “Τείχος του Ατλαντικού” ήταν μια εκτεταμένη σειρά παράκτιων οχυρωματικών έργων που κατασκευάστηκαν από τη Ναζιστική Γερμανία κατά το χρονικό διάστημα από το 1942 έως το 1944. Και εδώ χρησιμοποιήθηκαν αυτού του τύπου οι οχυρώσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση κυρίως σε οχήματα και τανκς, αλλά μπορούν να αποτρέψουν και την προσέγγιση των αποβατικών σκαφών. Τα έργα κάλυπταν σχεδόν ολόκληρο το μήκος των ακτών της δυτικής Ευρώπης και αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση της αναμενόμενης απόβασης των Συμμάχων, με ορμητήριο τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι Ουκρανοί οχυρώνονται έναντι στην επικείμενη ρωσική εισβολή στις πόλεις

Τώρα αυτές οι οχυρώσεις επιστρέφουν και τις βλέπουμε σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Σε μια στενή αυλή στα περίχωρα της πόλης Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, βλέπουμε Ουκρανούς να χρησιμοποιούν κάθε κομμάτι παλιοσίδερο που μπορούν να βρουν, για έναν σημαντικό σκοπό: να χτίσουν αυτοσχέδια αντιαρματικά εμπόδια που μπορεί τελικά να σταματήσει μια ρωσική στρατιωτική προέλαση.

https://twitter.com/MartinKuz/status/1500162315362213897

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο πιέστε στην οδηγία Watch on YouTube

“Αρχίσαμε να το κάνουμε αυτό όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, κυριολεκτικά την πρώτη μέρα”, εξηγεί ο Ταράς που εμφανίζεται στο βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. “Δουλεύουμε από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, καθημερινά, χωρίς διαλείμματα” λένε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ουκρανοί εργαζόμενοι σε ναυπηγεία.

“Από την αρχή του πολέμου έχουμε κατασκευάσει 150 αντιαρματικά οδοφράγματα. Δουλεύαμε σε ένα ναυπηγείο και ένα κοντινό ναυπηγείο που μας παρείχε πολύ υλικό. Έχουμε επίσης αρχίσει να φτιάχνουμε αλεξίσφαιρα γιλέκα και συντονιζόμαστε με ΜΚΟ σε όλη την Ευρώπη για προμήθειες και υποστήριξη”.

Exit mobile version