Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βαρουφάκης – μπλόκα αγροτών: Επίσκεψη στη Νίκαια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης – μπλόκα αγροτών: Επίσκεψη στη Νίκαια

Βαρουφάκης - μπλόκα αγροτών:

Επίσκεψη στο μπλόκο των αγροτών της Νίκαιας στη Λάρισα πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με την βουλευτή του κόμματος Μαρία Απατζίδη, τον εκπρόσωπο Τύπου Μιχαλη Κριθαρίδη και κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 με μέλη και στελέχη του κόμματος από τις οργανώσεις της Θεσσαλίας. Το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 συναντήθηκε με το Συντονιστικό της Επιτροπής μπλόκων των αγροτών της Θεσσαλίας οι εκπρόσωποι του οποίου επισήμαναν το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας λόγω της ακρίβειας, που οδηγεί στην “ερημοποίηση της υπαίθρου, την επισιτιστική κρίση, αλλά και την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε χέρια λίγων”. Οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέφεραν ακόμη πως “η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τους αντιμετωπίζει με καταστολή και ΜΑΤ, ενώ τα συστημικά ΜΜΕ συστηματικά αγνοούν και συκοφαντούν τον αγώνα τους”.

Οι αγρότες κέρασαν τον κ. Βαρουφάκη τσίπουρο θέτοντάς του ταυτόχρονα το ζήτημα της ονομασίας για το χύμα τσίπουρο των διήμερων αποσταγματοποιών. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τους ανέφερε πως με τα μπλόκα τους οι αγρότες δίνουν κουράγιο στην κοινωνία. “Ωφελείτε την κοινωνία. Ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση σας εμπαίζει, μεταφράζεται στην ακρίβεια που αντιμετωπίζει ο κόσμος στα αστικά κέντρα με τα υπερκέρδη πολύ λίγων”, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

“Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση και την ολιγαρχία που αφήνουν τα κέρδη των ολιγαρχών να διογκώνονται, τη στιγμή που οι αγρότες πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ως ένα χαράτσι υπέρ των ολιγαρχών. Ούτε επιδοτήσεις θέλουμε υπέρ των ολιγαρχών στην ενέργεια, όμως, θέλουμε ταβάνι στην τιμή του ρεύματος. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει κατάργηση του ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο και στα λιπάσματα. Πώς το έκανε η Πολωνία εντός Ε.Ε.;

Επιπλέον, εμείς ως ΜέΡΑ25 ζητάμε να υπάρξει μια νέα Αγροτική τράπεζα. Αν βγήκαμε από τα μνημόνια όπως μας λένε, γιατί δεν την ξαναφτιάχνουν; Άμεση επανίδρυση της λοιπόν, όχι να αφήνεται στα χέρια των ιδιωτών μιας διεθνούς μαφίας. Στηρίζουμε τους αγώνες των αγροτών. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Η Κυβέρνηση τον δημοσιονομικό χώρο τον επικαλείται μόνο όταν είναι για τα λαϊκά αιτήματα. Χρειάζεται ένα λαϊκό μέτωπο με τους εργαζόμενους στις πόλεις, που να βάλει τέλος στην Μητσοτάκης Α.Ε. και σε όποιον άλλον θέλει να κυβερνήσει με τους ίδιους όρους”, ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

“Το κράτος που ξέρει από αντικειμενικές αξίες, δεν ξέρει από αντικειμενικές ποσότητες; Βασικό αίτημα του ΜέΡΑ25 είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο των αγροτών για την ποσότητα εκείνη που χρειάζονται για να καλλιεργήσουν” δήλωσε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε όσον αφορά την ενέργεια: “το Χρηματιστήριο της Ενέργειας πρέπει να καταργηθεί, δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η ευρωπαϊκή ένωση, να πάμε σε ρήξη. Πρέπει να σταματήσει αυτή η τιμολόγηση στη βάση του οριακού κόστους”.

Συνοψίζοντας, το ΜέΡΑ25 ζητάει:

Φθηνό αγροτικό ρεύμα, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, καμία επιδότηση στους ολιγάρχες της ενέργειας.

Αντικειμενική ποσότητα αφορολόγητου πετρελαίου για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Νέα αγροτική τράπεζα, καθώς δεν γίνεται να ανήκει η αγροτική γη στην Πειραιώς, με φθηνά και άτοκα δάνεια, χρειάζεται πρόσβαση σε φθηνή πίστη.

Για τον ΕΛΓΑ, 100% αποζημιώσεις παραγωγής που έχει το χωράφι, όχι της τεκμαρτής παραγωγής και ζημιάς. Ένας ΕΛΓΑ με δημόσιο χαρακτήρα, που θα συνεισφέρουν μέσα το κράτος και οι αγρότες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις