Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάσκες σε εξωτερικούς χώρους Ελλάδα: Μπορούμε να τις πετάξουμε;
ΕΛΛΑΔΑ

Μάσκες σε εξωτερικούς χώρους Ελλάδα: Μπορούμε να τις πετάξουμε;

Μάσκες σε εξωτερικούς χώρους Ελλάδα: "Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας", σημείωσε ο Νίκος Τζανάκης.

Στην εκτίμηση ότι τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας σύντομα δεν θα είναι απαραίτητη, προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. “Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας”, σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Η αποκλιμάκωση συνεχίζεται όπως εξήγησε, εστιάζοντας στην αποσυμπίεση του υγειονομικού συστήματος: “Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο ιός ναι μεν προκαλεί μολύνσεις και το βλέπουμε καθώς τα κρούσματα διατηρούνται ψηλά, δεν πιέζεται όμως το υγειονομικό σύστημα. Βλέπουμε να μειώνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Είμαστε σε ανάλογα χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό”.

Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορoνοϊού διευκρινίζοντας πως στατιστικά, ανά εξάμηνο, προκύπτει ένα στέλεχος που προκαλεί προβληματισμό: “Δεν το λέω για να φοβίσω, στατιστικά ανά 6 μήνες προκύπτει μια νέα μετάλλαξη. Το λέω πιο πολύ για να προβληματιστούν οι ιθύνοντες ώστε να επεκτείνουν τους εμβολιασμούς στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να πιέσουμε τον ιό”, σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

Επεσήμανε παράλληλα πως λόγω της ενδημικότητας του ιού εποχιακά ίσως έχουμε νέες εξάρσεις και πιθανώς να δημιουργηθεί ένα διπλό εμβόλιο για την γρίπη και τον κορωνοϊό. Αναφερόμενος τέλος στην πλήρη χαλάρωση των μέτρων στην Αγγλία και την άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες εκει, τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. “Δεν πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα η άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες. Ιδίως μέχρι να επιτύχουμε ένα μεγάλο εμβολιαστικό ποσοστό στις ηλικίες άνω των 60. Υγειονομικά το θεωρώ πάρα πολύ άσχημο αυτό το μέτρο, δεν ξέρω πως το ανέχτηκαν. Η Αγγλία έχει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο, ίσως είναι πολιτικοί οι λόγοι”, εκτίμησε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις