Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιστροφή στην κανονικότητα Ελλάδα: Πότε θα φύγει η μάσκα, τι λέει ο Θεμιστοκλέους
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή στην κανονικότητα Ελλάδα: Πότε θα φύγει η μάσκα, τι λέει ο Θεμιστοκλέους

Επιστροφή στην κανονικότητα Ελλάδα: "Έχουμε αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και περιμένουμε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που έχει ήδη αρχίσει. Θα υπάρξουν οι εισηγήσεις των ειδικών", είπε.

Στην πορεία της πανδημίας και πώς θα προχωρήσουμε προς το Πάσχα και το καλοκαίρι αναφέρθηκε σήμερα ο Μάριος Θεμιστοκλέους. «Έχουμε αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και περιμένουμε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που έχει ήδη αρχίσει. Θα υπάρξουν οι εισηγήσεις των ειδικών. Έχουμε καλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και αρκετό κόσμο που έχει νοσήσει. Φέτος το καλοκαίρι, με την Όμικρον και με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σε μια κανονικότητα. Οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα φύγει. Η Όμικρον έχει αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο», είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μιλώντας στο Mega. «Από τα τελευταία μέτρα που θα αρθούν το να μπαίνουν ανεμβολίαστοι σε κλειστούς χώρους στην εστίαση», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Κάποιος που είναι ανεμβολίαστος τώρα δεν μπορεί να μπει σε κλειστό χώρο στην εστίαση. Αυτό θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα σταματήσουν, αλλά είμαστε αρκετά μακριά από αυτό. Κάποιος εμβολιάζεται για τη δική του ασφάλεια. Το πιστοποιητικό έχει αποδώσει», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Θεμιστοκλέους: «Το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά σε μια κανονικότητα»

«Σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά στην κανονικότητά μας. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, δε θα εξαφανιστεί με μαγικό ραβδί. Η εξέλιξη της Όμικρον, αν δεν έχουμε κάποια άλλη μετάλλαξη, τότε πάμε πολύ κοντά στην καθημερινότητά μας από Σεπτέμβρη. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά σε μια κανονικότητα», σημείωσε ακόμα ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί θέμα για 4η δόση εμβολίου.

Μαγιορκίνης: Γιατί δεν πρέπει να «πετάμε χαρταετό»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του τόνισε πως μπορεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό να είναι καλύτερη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λήγει η πανδημία. Μάλιστα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ σχολιάζει και την κριτική που δέχονται όσοι κάνουν λόγο για ενδημικότητα του ιού. «Θα συμφωνήσω με την κριτική που δέχονται όσοι μιλάνε ελαφρά τη καρδία περί “ενδημικότητας”. “Ενδημικό” στην επιδημιολογία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα “πετάμε χαρταετό”. Ούτε σημαίνει ότι λήγει η πανδημία. Πανδημία και ενδημικότητα δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι όροι», γράφει χαρακτηριστικά.

Στην ανάρτησή του, ο επίκουρος καθηγητής συνέκρινε την πανδημία του κορωνοϊού με αυτή της χολέρας. «Ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας».

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

Θα συμφωνήσω με την κριτική που δέχονται όσοι μιλάνε ελαφρά τη καρδία περί “ενδημικότητας”. “Ενδημικό” στην επιδημιολογία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα “πετάμε χαρταετό”. Ούτε σημαίνει ότι λήγει η πανδημία. Πανδημία και ενδημικότητα δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι όροι. Σημαίνει ότι ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας.Παράδειγμα πανδημίας που δεν έληξε εδώ και 60 χρόνια και έχει ενδημικότητα συγχρόνως είναι η Χολέρα.

Επειδή στον “αναπτυγμένο κόσμο” δεν μας απασχολεί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που υποφέρει από αυτή την πανδημία που δεν έληξε ποτέ.Να θυμίσω λοιπόν ότι η χολέρα από τον 19ο αιώνα έχει κάνει 6 πανδημικά κύματα από την αρχική πηγή της στο Δέλτα του Γάγγη στην Ινδία σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους. Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ ξεκίνησε στην Νότια Ασία το 1961, έφτασε στην Αφρική το 1971 και στην Αμερική το 1991. Η χολέρα είναι τώρα ΕΝΔΗΜΙΚΗ σε πολλές χώρες. (πηγή WHO)https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cholera….Σχετικά με την εξέλιξη της παθογένειας, σύμφωνα με μελέτη του PNAS η πηγή της τρέχουσας 7ης πανδημία της χολέρας ήταν ένα μη παθογόνο στέλεχος από την Μέση Ανατολή που κατέληξε να γίνει παθογόνο (https://www.pnas.org/content/113/48/E7730).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις