Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ειδικό επίδομα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικό επίδομα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ειδικό επίδομα: Οι τελικές οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάρτιο και θα αφορούν οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Έρχεται ενόψει Πάσχα έκτακτο επίδομα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Θα δοθεί όπως τα Χριστούγεννα. Οι τελικές οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάρτιο και θα αφορούν οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, δηλαδή χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δηλώνει. «Επεξεργαζόμαστε συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία. Προφανώς το επόμενο διάστημα, ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος. Μιλάμε για κάτι που δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης. Θα έχουν τη δική τους περίμετρο και στόχευση, όταν έχουμε κάτι να το πούμε, θα το πούμε μετρημένα. Τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Άρα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι ασήμαντο, ούτε θα είναι επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε και θέλουμε να κάτι που θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα».

Για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ: «Θέλουμε τα μέτρα μας να είναι στοχευμένα, να πιάνουν τόπο και πρωτίστως να στηρίζουν τους πιο αδύναμους. Πρώτον μία γενική τοποθέτηση: κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα. Δηλαδή θα πρέπει αυτή τη στιγμή που έχουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2022, είναι απολύτως κρίσιμο να τους πετύχουμε, να είμαστε σίγουροι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Άρα, όσοι εξαγγέλλουν μέτρα δεξιά και αριστερά χωρίς να έχουν καμία ιδέα για το πώς θα τα εφαρμόσουν και κυρίως πού θα βρουν τα λεφτά, είναι εκτός τόπου και χρόνου και νομίζω ότι και η κοινωνία δεν τους παρακολουθεί. Το δεύτερο: δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Άρα τα όποια μέτρα μπορούμε να συζητήσουμε μπορούν να είναι αυτή τη στιγμή μόνο στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους».

«Έχουμε τα εργαλεία»

»Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας πω κάτι περισσότερο, κρατήστε από αυτή τη συνέντευξη αυτές τις δύο βασικές αρχές. Έχουμε τα εργαλεία κ. Αυτιά, και νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει, ότι στηρίζουμε τους ασθενέστερους στοχευμένα όταν κρίνουμε ότι αυτό, πρώτον, είναι απαραίτητο -που σαφέστατα είναι απαραίτητο σε αυτή τη συγκυρία- και, δεύτερον, όταν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνουμε. Σας θυμίζω ότι τον Δεκέμβριο δώσαμε στους χαμηλοσυνταξιούχους ένα έκτακτο επίδομα και διπλασιάσαμε, επίσης, το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δηλαδή στηρίξαμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

»Έχουμε αποδείξει λοιπόν ότι έχουμε τη δυνατότητα να κινούμαστε στοχευμένα και να στηρίζουμε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Να σας πω και κάτι ακόμα, κάτι το οποίο περνάει κάτω από το ραντάρ: καλύτερη και πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική είναι να βρούμε δουλειά σε έναν άνεργο. Έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει κανένα εισόδημα, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι το επίδομα ανεργίας αφορά μία μικρή μειοψηφία των ανέργων. Ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι δεν επωφελούνται από το επίδομα ανεργίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις