Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτες: Υφαρπάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς με παραπλανητικά email
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες: Υφαρπάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς με παραπλανητικά email

Απάτες: Η Ασφάλεια Λάρισας έφτασε στην ταυτοποίηση τριάντα μελών μιας πανευρωπαϊκής οργάνωσης.

Η Ασφάλεια της Λάρισας δίνει τα «όπλα» στη Europol να προχωρήσει στην πλήρη αποδόμηση διεθνούς οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, εμφανιζόμενα με διάφορα τρυκ σαν… αρμόδιοι τραπεζικών ιδρυμάτων, αδειάζουν τους λογαριασμούς των θυμάτων! Ήδη, μετά τις καταγγελίες δεκάδων πολιτών και την έρευνα που ακολούθησε, οι αστυνομικοί της Θεσσαλίας, σχημάτισαν δικογραφία στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία και οι ρόλοι στην εγκληματική οργάνωση που δρούσε, τριάντα αλλοδαπών. Είναι, σχεδόν όλοι, Ευρωπαίοι πολίτες και η προέλευση του καθενός εξ αυτών, δείχνει ότι η οργάνωση αυτή που δραστηριοποιείται στις απάτες είναι πανευρωπαϊκή. Κατά τις πληροφοrίες του Alphafreepress, η δικογραφία αφορά άτομα από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Σουηδία, Τσεχία, Δανία, Ρουμανία, Εσθονία. Ενώ η απάτη αυτή συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, καθώς οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν σε mail η sms, που αποστέλλουν ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτές των τραπεζών, είναι η πρώτη φορά που προκύπτουν στοιχεία για την ταυτότητα εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ «διακριβώθηκε, μετά από ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, η εγκληματική δράση ομάδας, η οποία δραστηριοποιείται στη συστηματική διάπραξη απατών μέσω διαδικτύου. Εξιχνιάστηκαν 18 περιπτώσεις απάτης σε βάρος ημεδαπών. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 30 αλλοδαπών, ανδρών και γυναικών και άγνωστων, μέχρι στιγμής, συνεργών τους, για εγκληματική ομάδα, απάτες με υπολογιστή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Στη συνέχεια η Αστυνομία εξηγεί τον τρόπο δράσης της δαιδαλώδους οργάνωσης: «Ειδικότερα, όπως προέκυψε, οι δράστες, τουλάχιστον από την 1η Αυγούστου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2022, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, κατάφερναν να εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας χρηματικά ποσά.

Η αποστολή μηνυμάτων

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, προέβαιναν στην αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( e – mail) ή sms , από διαφορετικές κάθε φορά διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που προσομοίαζαν σε μεγάλο βαθμό με τα μηνύματα ασφαλείας των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, με αντίστοιχο σύνδεσμο (link ) προς επιλογή. Οι παθόντες, μη αντιλαμβανόμενοι την πλαστότητα της ιστοσελίδας στην οποία οδηγούνταν επιλέγοντας το συνημμένο σύνδεσμο, ακολουθούσαν τις οδηγίες που αναγράφονταν και εισήγαγαν τους κωδικούς εισόδου τους στην ηλεκτρονική τραπεζική και επιπλέον, τους κωδικούς ασφαλείας ( OTP – EXTRAPIN ) που λάμβαναν από την εκάστοτε τράπεζα για την έγκριση των συναλλαγών». Με όλα τα πάρα πάνω οι δράστες είχαν γίνει κύριοι των τραπεζικών λογαριασμών! Λέει ακόμη η Αστυνομία:

Σε ψηφιακή τράπεζα

«Ακολούθως, οι δράστες, έχοντας αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, προέβαιναν σε μεταφορές χρημάτων, σε ορισμένες εκ των περιπτώσεων, αρχικά σε ελληνικούς λογαριασμούς άλλων θυµάτων τους και στη συνέχεια, ή απευθείας, στις περισσότερες των περιπτώσεων, σε συναλλαγές – αγορές σε πληθώρα λογαριασµών σε ψηφιακή τράπεζα του εξωτερικού, με σκοπό να δυσχεράνουν την παρακολούθηση της πορείας των χρημάτων από τις Αρχές». Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υπεβλήθη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ δράση αναμένεται να αναλάβει σύντομα και η Europol.

Ρεπορτάζ του alphafreepress

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ έγραφε το Alphafreepress, για κρούσματα απατών. «Γυναίκα στην Κέρκυρα «πλήρωσε» ένα απατηλό e-mail, που έλαβε στον υπολογιστή της, με 9.400 ευρώ! Αυτό, ακριβώς, το ποσό, διαπίστωσε ότι είχε κάνει «φτερά» από τον τραπεζικό της λογαριασμό, εξ αιτίας της ευπιστίας, που έδειξε στον αποστολέα, ο οποίος εμφανίστηκε σαν υπάλληλος της τράπεζάς της! Γίνεται λόγος για τη γνωστή απάτη του «ηλεκτρονικού ψαρέματος», που αφορά τα θύματα που «τσιμπάνε το δόλωμα», που ρίχνουν άγνωστες συμμορίες με τα μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλουν. Οι περισσότεροι που γνωρίζουν αυτές τις πρακτικές σπεύδουν να διαγράψουν αμέσως τα μηνύματα, ενώ οι Τράπεζες τονίζουν ότι ουδέποτε αυτές ακολουθούν τέτοιες πρακτικές.

Κάποιοι, όμως, δίνουν βάση ότι «η τράπεζά» τους ζητά τους κωδικούς, είτε για να κάνει «αναβάθμιση» είτε γιατί, λόγω δήθεν εκτάκτου προβλήματος, ο λογαριασμός κινδυνεύει να ακυρωθεί! Για να το πετύχουν αυτό οι απανταχού δράστες της συγκεκριμένης απάτης, οδηγούν τους χρήστες που θα «τσιμπήσουν» σε έναν υπερ σύνδεσμο, όπου εμφανίζεται ιστοσελίδα, σχεδόν όμοια με της τράπεζάς τους. Αυτή είναι και η μοιραία κίνηση. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι «μιλούν» με το τραπεζικό κατάστημα, αναγράφουν τους κωδικούς του e-banking, ήσυχοι ότι όλα έχουν καλώς. Όταν όμως, τσεκάρουν το περιεχόμενο του λογαριασμού, διαπιστώνουν ότι με την παραχώρηση των κωδικών, κατέστησαν τους απατεώνες κυρίους των χρημάτων τα οποία έχουν κάνει… φτερά».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση επίσημα στοιχεία σε διάστημα εννέα μηνών, παρόμοιες σπείρες κατάφεραν να κλέψουν 40 εκατομμύρια ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς γεγονός, που σήμανε συναγερμό σε ΕΛ.ΑΣ και τράπεζες για την προστασία των κατόχων των λογαριασμών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις