Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νεκροί Έλληνες Ουκρανία: Πώς βρήκαν τον θάνατο οι 2 ομογενείς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νεκροί Έλληνες Ουκρανία: Πώς βρήκαν τον θάνατο οι 2 ομογενείς

Νεκροί Έλληνες Ουκρανία: Ο διαπληκτισμός είχε ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό δύο ακόμη Ελλήνων - Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Τον θάνατο δύο ομογενών στην Ουκρανία από πυρά Ουκρανών στρατιωτών και τον βαρύτατο τραυματισμό άλλων δύο ανακοίνωσε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, το ΥΠΕΞ ζητά από τους Έλληνες πολίτες που ζουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Το επεισόδιο δεν σχετίζεται με την ένταση στα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά είναι ένα καυγάς ανάμεσα σε δυο παρέες. Το περιστατικό περιέγραψε μιλώντας στον Realfm 97,8 ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο, που είναι Ουκρανός, ζει όμως και εργάζεται στην Ελλάδα.

Πώς συνέβη το φονικό

Όπως είπε, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αιματηρό περιστατικό, στο οποίο τραυματίστηκαν άλλοι δύο ομογενείς, δεν έχει καμία σχέση με την ένταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες ρωσικές δυνάμεις. Επίσης, ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι δεν ήταν μια ενέργεια που στόχευε τους Έλληνες ομογενείς, που ήταν μέλη της ελληνικής μειονότητας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής σε καφετέρια της περιοχής και όλα δείχνουν ότι είναι ένα επεισόδιο μεταξύ δυο παρεών που διασκέδαζαν σε ταβέρνα, πίνοντας αλκοόλ.

“Υπήρχαν δύο παρέες σε ένα μαγαζί. Η μια παρέα, αυτή των Ουκρανών στρατιωτών είχε πει, ενδεχομένως και η δεύτερη, ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. Η παρέα των στρατιωτικών είχε κάποιου είδους αψιμαχία με τον καταστηματάρχη, και κάποια στιγμή επενέβησαν άτομα της δεύτερης παρέας μεταξύ των οποίων και άτομα ελληνικής καταγωγής, μέλη της ελληνική κοινότητας. Ακολούθησε σοβαρός καβγάς, κάποιος τους στρατιωτικούς έβγαλε όπλο και δυο άτομα σκοτώθηκαν” ανέφερε ο Κώστας Ονισέκνκο.

Αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι σε περίπτωση που οι εξελίξεις είναι αρνητικές, θα επηρεάσουν τη χώρα μας πολύ, όπως και όλη την Ευρώπη. “Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια” τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ο ένας ομογενής που έπεσε νεκρός από πυρά Ουκρανών στρατιωτών είναι πατέρας δυο παιδιών και παππούς ενός εγγονιού.Όπως είπε στο protothema.gr η πρόεδρος ελληνικών κοινοτήτων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο οι πληροφορίες που φθάνουν αναφέρουν ότι οι στρατιώτες ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και πλέον βρίσκονται κρατούμενοι. «Πρέπει να είχαν καταναλώσει ποσότητα βότκας άλλα για ποιο λόγο πυροβόλησαν και τι έγινε ακριβώς δεν ξέρουμε ακόμη».

Η τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους Ευρωπαίους ηγέτες:

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων Ευρωπαίων ηγετών. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και θα κάνει ό,τι πρέπει για να διασφαλίσει τους ανθρώπους της ελληνικής κοινότητας που ζουν εκεί. “Επιμένουμε να ελπίζουμε στην ειρηνική επίλυση της κρίσης” ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τραγικό το γεγονός της απώλειας των δύο ομογενών και εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.

Οι ομογενείς σκοτώθηκαν από πυρά Ουκρανών στρατιωτών

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τον θάνατο των δύο ομογενών από πυρά Ουκρανών στρατιωτών αναφέρει: Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία.

Το ΥΠΕΞ καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα την χώρα

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση το Υπουργείο Εξωτερικών ζητά από όλους τους Έλληνες πολίτες να αναχωρήσουν όλοι άμεσα απο την Ουκρανία, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή και τον κίνδυνο Ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.

Σε ανάλογη κίνηση προέβησαν ήδη τουλάχιστον 12 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ανάμεσα τους ΗΠΑ και Βρετανία.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE
Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453
Διεύθυνση e-mail: [email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις