Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάης για οπαδική βία: Στη φυλακή οι χούλιγκανς, τι λέει για τις ΠΑΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάης για οπαδική βία: Στη φυλακή οι χούλιγκανς, τι λέει για τις ΠΑΕ

Μητσοτάης για οπαδική βία: Μέσα στην εβδομάδα το νομοσχέδιο στη Βουλή που θα περιλαμβάνει την αυστηροποίηση των ποινών. Με εισιτήριο διαρκείας οι οργανωμένοι στα γήπεδα.

Χωρίς αναστολή θα είναι οι ποινές που θα αντιμετωπίζουν όσοι συλλαμβάνονται να μετέχουν σε επεισόδια μεταξύ οπαδών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός δείχνοντας αποφασισμένος να βάλει τέλος στα φαινόμενα βίας εντός και εντός γηπέδων. “Αν κάποιοι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα. Ξύδι! Λυπάμαι. Δεν είναι αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο”. Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την άνανδρη δολοφονία του Άλκη Καμπανού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα όσα τραγικά συνέβησαν. “Ανατρίχιασα. Σοκαρίστηκα όπως και όλοι οι Έλληνες από αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη” είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και τον Γιώργο Αυτιά.

“Βρισκόμαστε στο μη περαιτέρω, γιατί δεν μιλάμε για απλά επεισόδια, πλέον μιλάμε για απώλειες ανθρώπινων ζωών. Χάνονται νέα παιδιά και αυτό είναι αδιανόητο για μια σύγχρονη κοινωνία” δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας που έχει αναλάβει την αυστηροποίηση των ποινών του ποινικού κώδικα.  Γι’ αυτό τον λόγο μία από τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο είναι να μην ισχύει η αναστολή για την οπαδική βία. “Έχουμε δυνατότητες στο νομικό πλαίσιο, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα βίας. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πολύ εύκολες αναστολές στις ποινές οι οποίες δίνονται. Πολύ συχνό φαινόμενο. Προτιμώ κάποιος να μην παίρνει αναστολή και να μπαίνει λίγο μέσα, παρά να παίρνει αναστολή να είναι έξω και να κάνει πάλι τα ίδια” είπε ο πρωθυπουργός.

Η ευθύνη των ΠΑΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχουν οι ΠΑΕ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες στο αθλητικό νομοσχέδιο οι διοικήσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων θα “επιτηρούν” τις λέσχες φιλάθλων, τα μέλη των οποίων θα είναι καταγεγραμμένα αναλυτικά με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται. “Οι ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχες των ευθυνών τους σε αυτό το οποίο συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήδη από το 2019 υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο έχει αυστηροποιηθεί, αλλά πάρα πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα αλλάξει” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι οργανωμένοι οπαδοί θα μπαίνουν στο γήπεδο με εισιτήρια διαρκείας. “Το θεωρώ απολύτως λογικό – στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, να μπορεί να μπαίνει κανείς μόνο με διαρκείας εισιτήριο. Να ξέρουμε ποιος είναι. Ήδη τα ονομαστικά εισιτήρια υπάρχουν. Το ερώτημα είναι κατά πόσο όλα αυτά τα οποία λέμε τηρούνται”.

Έλεγχος από κάμερες στα γήπεδα

Επίσης σε όλα τα γήπεδα θα ελεγχθεί εκ νέου η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης το οποίο είναι υποχρεωτικό, όπως και στην κάρτα φιλάθλου να αναγράφονται τα πραγματικά στοιχεία του ατόμου που βρίσκεται στο γήπεδο καθώς έχει παρατηρηθεί πως δεν γίνεται κανέναν έλεγχος για τη διασταύρωση των στοιχείων.

Η κυβέρνηση για την πάταξη της οπαδικής βίας κινείται ήδη σε τρία ταυτόχρονα στάδια. Το πρώτο αφορά την εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΕΛ.Α.Σ. σε συνδέσμους σε όλη την χώρα και ήδη έχουν μπει λουκέτα σε 11 που λειτουργούσαν παράνομα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνέλαβε τους δολοφόνους του 19χρονου οδηγώντας τους στη δικαιοσύνη.

Το δεύτερο στάδιο έχει να κάνει με την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους και τέλος στις αναγκαίες προσαρμογές που θα γίνουν στον ποινικό κώδικα. “Πρόκειται για συνολική προσπάθεια να ελεγχθεί το πλαίσιο λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων και να “φιλτράρουμε” τους οπαδούς. Πρέπει να επανέλθουμε σε μια πραγματικότητα που οι οικογένειες θα πηγαίνουν στο γήπεδο και τα μικρά παιδιά δεν θα βλέπουν σκηνές βίας” δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Παράλληλα στο Μαξίμου βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την FIFA και την UEFA προκειμένου να υπάρξει η συνδρομή των δύο κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών στον τεχνικό τομέα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στα γήπεδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις