Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πόλεμος Ελλάδα – Τουρκία: Πόσο πιθανό είναι το “μπαμ”;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος Ελλάδα – Τουρκία: Πόσο πιθανό είναι το “μπαμ”;

Πόλεμος Ελλάδα - Τουρκία: Ο πρώην διευθυντής της Μοσάντ Σάμπταϊ Σαβίτ δεν αποκλείει έναν πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Σάμπταϊ Σαβίτ εργάστηκε στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ για 32 χρόνια. Εφθασε να ηγηθεί της Μοσάντ και μίλησε στην Καθημερινή της Κυριακής- μεταξύ άλλων- και για το ενδεχόμενο μιας πολεμικής αναμέτρησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορώ να αποκλείσω, λέει, αλλά προσθέτει ότι το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα συμμετέχει και στον συνασπισμό των 4, δηλαδή Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου και Αιγύπτου, θα αποτρέψει την Τουρκία από το να τρελαθεί.

Πόσο πιθανός είναι ο πόλεμος;

Ερ: Προβλέπετε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή ή έναν πόλεμο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ή ακόμα έναν πιθανό πόλεμο στην Κύπρο; ήταν η ερώτηση που του έθεσε η Καθημερινή της Κυριακής και ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Κατσικίδης.

Απ: “Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, απαντάει ο Σάμπταϊ Σαβίτ. Ασφαλώς είναι πολύ δύσκολο να δούμε με βεβαιότητα τη μεσοπρόθεσμη κατάσταση. Από την άλλη πλευρά είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τo ίδιο μέλλον για την Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ (Ελλάδα – Τουρκία), ενώ η Ελλάδα συμμετέχει στον συνασπισμό των τεσσάρων (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και Αίγυπτος)· ασφαλώς αυτός ο συνασπισμός θα αποτρέψει την Τουρκία από το να τρελαθεί.

Οταν αναλύεις την τουρκική ιδεολογία και την ιστορία εστιάζοντας στα τωρινά – μελλοντικά κύρια συμφέροντα, ακόμη και αν φαίνεται περίεργο, αυτά είναι μεταξύ των σουνιτών της Τουρκίας και του σιιτικού Ιράν για την κυριαρχία της Μέσης Ανατολής. Πρωταρχικός τους στόχος ήταν να κατακτήσουν τη Μέση Ανατολή όπως αυτή είχε διαμορφωθεί με τους Οθωμανούς και πριν με την περσική αυτοκρατορία, ιστορικά δηλαδή πολέμησαν μεταξύ τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις