Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ανεμβολίαστοι από σήμερα 7/2: Πού δεν θα έχουν πρόσβαση όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεμβολίαστοι από σήμερα 7/2: Πού δεν θα έχουν πρόσβαση όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση

Ανεμβολίαστοι από σήμερα 7/2: Τι αναφέρει το ΦΕΚ για τους ανεμβολίαστους

Με μία μικρή παράταση, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», η προθεσμία για τους πολίτες που δεν φρόντισαν να λάβουν την τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού έφτασε στο τέλος της, αφού από σήμερα θα θεωρούνται και επισήμως ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση σε διάστημα μικρότερο των 7 μηνών από τη δεύτερη δόση, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι, χάνοντας τα προνόμια που είχαν μέχρι σήμερα για τους κλειστούς χώρους, την εστίαση, την ψυχαγωγία κ.ο.κ. Πριν την κακοκαιρία «Ελπίδα» το πλαίσιο προέβλεπε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους πολίτες δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση, θα έληγαν την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, λόγω του χιονιά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε μία παράταση μερικών ημερών μέχρι και σήμερα.

«Λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχανε προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Τι αναφέρει το ΦΕΚ για τους ανεμβολίαστους

Το νέο πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού περιγράφεται αναλυτικά στο ΦΕΚ με τα νέα μέτρα. Στο επίμαχο σημείο τονίζεται πως από σήμερα, 7 Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, «έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων τριών (3) μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση». Επομένως, οι εμβολιασμένοι με δεύτερη δόση παραμένουν καλυμμένοι σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού για διάστημα 7 μηνών (από τη δεύτερη δόση), ενώ όσοι έλαβαν το μονοδοσικό J&J για διάστημα τριών μηνών. Μετά από αυτή την ημερομηνία τα πιστοποιητικά εμβολιασμού λήγουν και θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Πού δεν θα έχουν πρόσβαση από σήμερα όσοι δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα, όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου, από σήμερα δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

κέντρα διασκέδασης
κλειστούς χώρους εστίασης
θέατρα
κινηματογράφους
μουσεία
εκθέσεις
συνέδρια
γυμναστήρια

Πού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με PCR ή rapid test
Παράλληλα, τα μέρη που θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση με την επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test είναι τα εξής:

καταστήματα λιανικού εμπορίου
ανοικτοί (εξωτερικοί) χώροι εστίασης
κομμωτήρια
ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι εργασίας
εκπαίδευση
χώροι παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλοι με συναφείς δραστηριότητες
χώροι λατρείας

ΦΕΚ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις