Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αθλητικά παπούτσια – φροντίδα: Μυστικά για να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο
PLUS

Αθλητικά παπούτσια – φροντίδα: Μυστικά για να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο

Αθλητικά παπούτσια - φροντίδα: Υπάρχουν μερικά πράγματα για να περιορίσετε τη φθορά τους

Αν διαβάζαμε με προσοχή τα site που κατασκευάζουν αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο, θα δούμε πως αναφέρουν ότι καλό είναι να τα αλλάζουμε κάθε 480 με 800 χλμ. Τα α καλά παπούτσια αποτελούν επένδυση, ωστόσο, ο καλός αθλητικός εξοπλισμός κοστίζει κάτι παραπάνω και χρειάζεται να ξοδέψετε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, ιδιαίτερα αν το τρέξιμο είναι μέρος της καθημερινότητάς σας. Υπάρχουν, βέβαια, μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όχι για να διατηρήσετε τα παπούτσια σας σε άριστη κατάσταση εφ’ όρου ζωής, αλλά για να περιορίσετε τη φθορά τους. Έτσι, θα τους δώσετε την ευκαιρία να σας προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το διάστημα που είναι σχεδιασμένα να αντέχουν.

Να τα χρησιμοποιείτε για τον σκοπό που έχουν φτιαχτεί

Τα παπούτσια για τρέξιμο έχουν κατασκευαστεί για τρέξιμο. Μπορεί να ταιριάζουν με το καθημερινό σας ντύσιμο, αλλά έχετε υπόψη ότι κάθε φορά που τα φοράτε, εκείνα γράφουν χιλιόμετρα. Αν, λοιπόν, σκοπεύετε να εντάξετε το τρέξιμο στην γυμναστική σας ρουτίνα, μην τα χρησιμοποιείτε για άλλες δουλειές. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος στο οποίο τρέχετε πιο συχνά είναι το έδαφος για το οποίο έχουν σχεδιαστεί.

Να μην πλένετε τα αθλητικά παπούτσια στο πλυντήριο

Στην περίπτωση των αθλητικών παπουτσιών θέλει προσοχή. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι στροφές του πλυντηρίου επηρεάζουν αρνητικά την ελαστικότητα και τη συνοχή των υλικών, μειώνοντας τη διάρκειά τους. Για να τα περιποιηθείτε, αρκεί το καθάρισμα στο χέρι με ένα βρεγμένο πανί, μωρομάντηλα ή μια απαλή βούρτσα, νερό και σαπούνι. Αν θέλετε να τα βάλετε στο πλυντήριο, φροντίστε τουλάχιστον να πλυθούν στο πιο ελαφρύ πρόγραμμα με κρύο νερό.

Να αποφεύγετε το στεγνωτήριο

Αν η ζέστη είναι ο νούμερο ένα εχθρός των αθλητικών παπουτσιών, η υγρασία είναι ο νούμερο δύο. Στην περίπτωση αυτή ξεχάστε το στεγνωτήριο, το καλοριφέρ, το τζάκι, το πιστολάκι για τα μαλλιά. Η λύση είναι αρκετά απλή. Βγάζετε τον πάτο, γεμίζετε τα παπούτσια με απορροφητικό χαρτί, εφημερίδες ή το χαρτί που υπάρχει στη συσκευασία αγοράς (φροντίστε να τα αλλάζετε ανά διαστήματα), και τα αφήνετε σε μέρος όπου φυσάει αέρας.

Να λύνετε τα κορδόνια, πριν βγάλετε τα αθλητικά παπούτσια

Μερικές φορές, μετά από μια προπόνηση, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να αφιερώσετε χρόνο για να λύσετε τα κορδόνια των αθλητικών σας παπουτσιών. Η κακή συνήθεια να μην το κανουμε, επηρεάζει τη δομή και το σχήμα τους, φθείρει τη φτέρνα και το πίσω μέρος της σόλας και έτσι δεν προσφέρουν στο πόδι σας την καλύτερη δυνατή υποστήριξη.

Να εναλλάσσετε ζευγάρια

Δύο ζευγάρια αθλητικά παπούτσια είναι καλύτερα από ένα. Είναι σημαντικό πάντως η ενδιάμεση σόλα από αφρό να αποσυμπιεστεί, ώστε να σας υποστηρίζει καλύτερα στην επόμενη προπόνησή σας.

Να προστατεύετε τα αθλητικά παπούτσια από τα στοιχεία της φύσης

Καλό είναι να μην αφήνετε τα παπούτσια σας έξω στη βεράντα ή το μπαλκόνι να τα ψήνει ο ήλιος, αλλά ούτε σε σημείο που μπορεί να εκτίθενται στη βροχή ή το κρύο. Επίσης, μην μπερδεύετε το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου με την παπουτσοθήκη. Οι χαμηλές και οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν την ποιότητα των υλικών κατασκευής τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις