Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Πόσους θανάτους απέτρεψε ο εμβολιασμός
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Πόσους θανάτους απέτρεψε ο εμβολιασμός

Νέα μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Τα εμβόλια και η αποτελεσματικότητά τους

Η θεαματική προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός ως προς τη θνησιμότητα εξαιτίας του κορονοϊού αναδεικνύεται με στοιχεία μέσα από τη νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησαν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο εμβολιασμός έχει αποτρέψει περί τους 20.000 θανάτους. Η μελέτη έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι βαριάς νόσου και θανάτου από κορονοϊό είναι υψηλή και παρόμοια σε όλες τις ηλικίες. Διαπιστώνεται ότι είναι ελάχιστα χαμηλότερη στα άτομα άνω των 80 ετών, ενώ φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. Πάντως η αποτελεσματικότητα παραμένει μεγαλύτερη του 80% στους 6 μήνες από τη 2η δόση και επανέρχεται κοντά στο 100% με την 3η δόση.

Ο εμβολιασμός έχει προλάβει 19.691 θανάτους

Σε αναρτήσεις του στο Τwitter ο καθηγητής Θ. Λύτρας αναφέρει ότι ο εμβολιασμός μειώνει τόσο θεαματικά τον κίνδυνο θανάτου από COVID19. Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εκτιμάται πως έχει προλάβει 19.691 θανάτους. “Δηλαδή τόσους επιπλέον θανάτους θα αναμέναμε αν ΔΕΝ είχαμε τον εμβολιασμό. Με απλά λόγια, τούτο προκύπτει συγκρίνοντας την κατά ηλικία θνησιμότητα εμβολιασμένων+ανεμβολίαστων, κ εφαρμόζοντας την τελευταία σε όλο τον πληθυσμό” αναφέρει και παρουσιάζει σχετικό διάγραμμα.

Ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Λύτρας αναφέρει:

“Το μεγάλο ερώτημα (και πολύ δύσκολο να απαντηθεί) είναι ποια η πραγματική, **ενδογενής** παθογονικότητα της “όμικρον”. Αυτή θα υποστούν οι ανεμβολίαστοι που θα μολυνθούν από δω και πέρα, κι από αυτή θα εξαρτηθεί η όποια πίεση στο ΕΣΥ. (Γι’αυτό σε κάθε περίπτωση: εμβολιαζόμαστε!)”.

 

Όπως σημειώνει, η μελέτη φτάνει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, άρα δε συμπεριλαμβάνει την περίοδο κυκλοφορίας της “Ομικρον”. “Ελπίζω προσεχώς να έχουμε τα στοιχεία για να αναλύσουμε και την πρόσφατη περίοδο. Θυμίζω επίσης οτι αποτελεσματικότητα = % μείωση κινδύνου” αναφέρει.

Τα εμβόλια και η αποτελεσματικότητά τους

Ο κ. Λύτρας επισημαίνει ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AZ, J&J) έχουν αποτελεσματικότητα (>90%) και οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες. “ΔΕΝ υπάρχουν καλά και κακά εμβόλια! Αποτελεσματικότητα παρόμοια σε όλες τις ηλικίες, ελάχιστα μόνο υπολείπεται στους 80+ (λίγες %μονάδες)”.

Ως προς την προστασία έναντι βαριάς νόσου & θανάτου, η μελέτη δείχνει ότι πράγματι φθίνει με το χρόνο. “Όμως το μέγεθος της φθοράς είναι πολύ μικρό: η αποτελεσματικότητα παραμένει >80% στους 6 μήνες από τη 2η δόση, και ξανανεβαίνει κοντά στο 100% με την 3η δόση. Αυτό είναι σημαντικό, διότι ακόμη και κάποιοι ιατροί εκτιμούσαν λανθασμένα πως έπρεπε να καθυστερήσουν τη 2η δόση, για να την κάνουν λίγο πριν το χειμώνα. Στην πραγματικότητα, όσοι εμβολιαστήκαμε στην ώρα μας προλάβαμε να κάνουμε την 3η δόση και να έχουμε τη ΜΕΓΙΣΤΗ προστασία, τόσο το χειμώνα όσο και νωρίτερα” λέει ο κ. Λύτρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις