Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται κατά 6% ή πάει στα 703 ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται κατά 6% ή πάει στα 703 ευρώ

Κατώτατος μισθός: Η αύξησή του έχει επίδραση σε 24 ανάλογα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Από 1ης Μαΐου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 6% ή πάει στα 703 ευρώ. Ο Πρωθυπουργός είναι σαφής: «Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου. Ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για 2 εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζόμενων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος».

Ο κ. Χατζηδάκης ήδη έχει τονίσει ότι «Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να “φύγει η οικονομία μπροστά” και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό».

Ο κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες ορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος αυξήθηκε κατά 2% και στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Οι αυξήσεις

Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος για όσους είχαν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012. Αντίστοιχα αυξάνεται το ποσό για τους έγγαμους, με το επίδομα γάμου 10%. Ο βασικός των 663 ευρώ φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι. Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 . Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.

Οι συντάξεις

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το «βουνό», όπως το χαρακτήρισε, των εκκρεμών συντάξεων θα εκκαθαριστεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εργασίας τόνισε τη σημασία του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που δημιουργεί, όπως υπογράμμισε, νέες δομές μέσα στον φορέα, ώστε να τεθούν στέρεες βάσεις και «να μην έχουμε ξανά το ίδιο θέμα». Ανέφερε δε ότι ο ΕΦΚΑ είναι ο πιο προβληματικός Οργανισμός του Δημοσίου, καθώς, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων των πολιτών στο σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Έως τότε θα γίνουν τα εξης:

  1. Σύνταξη εκθέσεων από εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς.
  2. Έκφραση γνώμης με υπόμνημα από τους κοινωνικούς εταίρους και προφορική διαβούλευση.
  3. Σύνταξη πορίσματος από την πενταμελή Επιτροπή Σοφών.
  4. Εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο για την αύξηση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν καταγραφεί σενάρια που θέλουν η όποια αύξηση να φτάνει ακόμα και στα επίπεδα του 5%. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε, αθροιστικά με το 2% που ισχύει από 1.1.2022, είναι πιθανό μέσα στο ίδιο έτος να προκύψει αύξηση στις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα η οποία θα φτάσει στο 7%.

Από την αύξηση 2% που ενεργοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου της τρέχουσας χρονιάς, ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 663 ευρώ μικτά, από 650 ευρώ που ήταν προηγουμένως. Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ανέρχεται στα 29,62 ευρώ, από 29,04 ευρώ που ήταν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Ως γνωστόν, ο κατώτατος μισθός επιδρά και στο επίδομα ανεργίας που αναπροσαρμόζεται αναλόγως.

Επίσης, έχει επίδραση σε 24 ανάλογα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ:

  1. Τακτικής επιδότησης ανεργίας.
  2. Επίσχεσης εργασίας.
  3. Μακροχρόνια ανέργων.
  4. Ειδικό εποχικό.
  5. Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας.
  6. Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
  7. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας.
  8. Αφερεγγυότητας του εργοδότη.
  9. Διαθεσιμότητας.
  10. Παροχή προστασίας της μητρότητας.
  11. Μαθητείας.
  12. Ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ.
  13. Πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης.
  14. Ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων.
  15. Ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών.
  16. Επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών.
  17. Επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων.
  18. Επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών.
  19. Επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών.
  20. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
  21. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ.
  22. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ.
  23. Άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι.
  24. Προγράμματα απασχόλησης.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις