Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

01

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εύα Καϊλή βιογραφικό: Η πορεία της νέας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή βιογραφικό: Η πορεία της νέας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εύα Καϊλή βιογραφικό: «Για πρώτη φορά από το 2014 το ΚΙΝΑΛ θα έχει αντιπρόεδρο Ευρωβουλής»

Τα συγχαρητήριά του για την εκλογή της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Εύα Καϊλή.

Λίγη ώρα αφότου η ευρωβουλευτής αναδείχθηκε -και μάλιστα με άνεση από τον πρώτο γύρο- αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανήρτησε στα social media το εξής μήνυμα:

«Συγχαρητήρια @EvaKaili για την εκλογή σου! Για πρώτη φορά από το 2014 το Κίνημά μας θα έχει Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα!»

Συγχαρητήρια έλαβε κι από τον Ανδρέα Λοβέρδο, την υποψηφιότητα του οποίου, ως γνωστόν, είχε υποστηρίξει η κ. Καϊλή στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

«Συγχαρητήρια στην Εύα Καϊλή που εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο. Εργάσθηκε γι’ αυτό χρόνια και τα κατάφερε. Μεγάλη νίκη για την πατρίδα μας, για την Εύα, για την παράταξη», ήταν το μήνυμα του κ. Λοβέρδου.

Η μεγάλη νίκη

Η Εύα Καϊλή, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από τον πρώτο κιόλας γύρο, κατακτώντας άνετα το 50%+1 του συνόλου των ψηφισάντων, όπως απαιτείται, και κατατασσόμενη με 454 ψήφους στην πρώτη πεντάδα. Τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των εκλεγμένων αντιπροέδρων συγκέντρωσε ο Όθμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) με 536 ψήφους. Ακολουθούν η Πίνα Πιτσιέρνο (Σοσιαλιστές, Ιταλία) με 527 ψήφους, o Πέδρο Σίλβα Περέιρα (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία ) με 517 ψήφους και η Έβα Κόπας (ΕΛΚ, Πολωνία) με 467 ψήφους. O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης έλαβε 299 ψήφους στον πρώτο γύρο.

Η κυρία Καϊλή πέτυχε όχι μόνο να εκλεγεί με εντυπωσιακή άνεση, αλλά και να περάσει σε ψήφους σημαντικά ονόματα της ευρωβουλής, μεταξύ των οποίων και δύο νυν αντιπροέδρους από τη Γερμανία: την Καταρίνα Μπάρλει, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στη χώρα της και τον Ράινερ Γουίλαντ. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε το χρίσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου (μετά το Λαϊκό Κόμμα) και η Ισπανίδα πρόεδρος της, αποφάσισαν να στηρίξουν την Ελληνίδα συνάδελφο τους, καθώς εκείνη κατάφερε να διακριθεί παρά τις αντίξοες συνθήκες και χωρίς να πληροί η αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ των μόλις 2 Ευρωβουλευτών τις προϋποθέσεις.

Η σημαντική πορεία της

Στην εκλογή της σαφώς συνετέλεσε η παραγωγική και έντονα δραστήρια παρουσία της τα προηγούμενα χρόνια στην ευρωβουλή. Η βράβευση της, το νομοθετικό της έργο που χαίρει ευρείας στήριξης, και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε με την ίδρυση του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας αλλά και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιστήμης και ΜΜΕ, όπως και η ιστορική συμφωνία που έκλεισε με τον ΟΟΣΑ για την διακοινοβουλευτική συνεργασία στην ΑΙ ΤΝ και την επίτευξη ενός κοινού ηθικού πλαισίου αναπτυξης εφαρμογών, την ανέδειξε στους πιο επιδραστικούς και δημοφιλείς Ευρωβουλευτές.

Η Εύα Καϊλή χάραξε διακριτή πορεία στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, με την διορατικότητα να αναδείξει θέματα το 2015 που σήμερα είναι στο επίκεντρο των νομοθετικών έργων της ΕΕ. Από την κυβερνοασφάλεια και τον μπλοκτσειν, στην τεχνητή νοημοσύνη, από την φορολογική πολιτική, στην πολιτική ανταγωνισμού, το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στρατηγικών επενδύσεων της ΕΕ του οποίου άλλωστε είναι η εισηγήτρια του ΣΔ, μέχρι την πολιτική καυσίμων στην ναυτιλία, κερδίζει την εκτίμηση των συναδέλφων της με πρωτότυπες και τολμηρές τροπολογίες αλλά και με μεγάλου ενδιαφέροντος συζητήσεις εργασίας που διοργανώνει με ισχυρό αντίκτυπο στην Ελλάδα, καθώς ορισμένες τροπολογίες της, ξεκλείδωσαν δυνατότητες και ευκαιρίες για την Ελλάδα σε επενδύσεις έργων υποδομών.

Αποκαλύψεις

Παράλληλα, χωρίς να ακολουθεί την κλασική οδό ανάδειξης θεμάτων που απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο και ενοχλούν τις Βρυξέλλες, με τις ερωτήσεις της πέτυχε αποκαλυπτικές απαντήσεις αλλά και οδήγησε σε έρευνες που αντιμετώπισαν τα κακώς κείμενα που ανέδειξε. Από την κακοδιαχείριση των κονδυλίων από ΜΚΟ, μέχρι την αποκάλυψη των ποσών που δόθηκαν για το μεταναστευτικό, αλλά και τις διακρατικές συμφωνίες εξοπλισμών Ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία στην λογική δυο μέτρα κ δυο σταθμά.

Πρόεδρος του δικτύου νέων Ευρωβουλευτών ΕΕ40, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΣΤΟΑ, διοργανώνει μεγάλες συναντήσεις με καλεσμένους τους ισχυρότερους επιτρόπους, τον Γάλλο Μπρετον, την Δανέζα Βεσταγκερ, τον δικό μας Μαργαρίτη Σχοινα, τον Μαριο Σεφκοβιτς, αλλά και νομπελίστες και διεθνείς προσωπικότητες, τον Στίβενσον Πινκερ, την διάσημη Σοζανα Ζουμποφ, την Εσθερ Γουοζινσκι, τον Ελληνοαμερικανό Μιχάλη Κρατσιο, ενώ ήταν καλεσμένη ανάμεσα σε 50 προσωπικότητες απο όλο τον κόσμο στο ιδιωτικό νησί του Ρίτσαρντσον Μπράνσον μαζί με τον ιδρυτή της Γκουγκλ, Σεργκει Μπριν, και άλλους γνωστούς.

Το νομοθετικό της έργο κρύβει και πολλούς σταθμούς

Εντυπωσιακό ήταν και το tweet υπερ της υποψηφιοτητας της Εύας Καϊλή από την γνωστή Μαριέτα Σαακε παρότι ανήκε στην παράταξη του Μακρόν και διαπρέπει στον Στανφορτ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το νομοθετικό της έργο κρύβει και πολλούς σταθμούς. Από την άρση των γεωγραφικών περιορισμών στο διαδίκτυο και την ισότητα στην πρόσβαση σε υπηρεσίες εντός ΕΕ, χωρίς διακρίσεις, μέχρι την ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και τον έλεγχο των δεδομένων μας, αλλά και την επιπλέον ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την χρηματοδότηση τεχνολογιών που άρουν τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών, την παρουσίαση νέων υποχρεώσεων για την αποφυγή παραβίασης ιδιωτικότητας μέσω καταγραφής και συλλογής δεδομένων από τα μικρόφωνα των κινητών μας, για τις στοχευμένες διαφημίσεις.

Ακόμη και στον αγροτικό κλάδο έχει στοχεύσει πετυχαίνοντας την μείωση των τιμών καθώς ανέδειξε τα ζητήματα παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων υγιούς ανταγωνισμού. Ως νέα μητέρα έχει δραστηριοποιηθεί και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις