Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πιστοποιητικό νόσησης και εργασία: Τι άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι, οι αλλαγές στην ΚΥΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πιστοποιητικό νόσησης και εργασία: Τι άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι, οι αλλαγές στην ΚΥΑ

Πιστοποιητικό νόσησης και εργασία: Τα αυξημένα κρούσματα covid-19 υποχρεώνουν σε αλλαγή του πιστοποιητικού νόσησης

Το ενδεχόμενο προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού σε πλήρως εμβολιασμένους που νοσούν, μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης, είναι ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στον ΑΝΤ1. Για την αλλαγή στον τρόπο που χορηγείται το πιστοποιητικό νόσησης, διευκρίνισε πως για τους ανεμβολίαστους, για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης χρειάζεται να έχουν μοριακό τεστ, ενώ για τους εμβολιασμένους αρκεί και το rapid test. Ανέφερε δε, πως το πιστοποιητικό για αυτούς που έχουν νοσήσει εκδίδεται μέσω του gov.gr, μετά από 14 ημέρες από την νόσηση και έχει ισχύ για 3 μήνες.

Αλλαγές

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έφερε σημαντικές αλλαγές στα μέτρα που ισχύουν. Τα συναρμόδια υπουργεία συνυπέγραψαν την τροποποίηση του σημείου για τα πιστοποιητικά νόσησης και τα τεστ, της ΚΥΑ που είχε εκδοθεί στις 29 Δεκεμβρίου 2021 και προέβλεπε αναλυτικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς της Covid 19.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ επισημαίνεται αρχικά ότι ο εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19 πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών και ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Η βεβαίωση αυτών:

α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και

β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Για τα self test, που αφορά ιδιαίτερα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνονται έως 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας, ακόμα και το πρωινό πριν πάνε στο σχολείο. Τα αποτελέσματα δηλώνονται στο self-testing.gov.gr για τους μαθητές και στο edupass.gov.gr για τους εκπαιδευτικούς.

Πιστοποιητικό νόσησης: Πότε εκδίδεται, πότε διαρκεί, τι τεστ χρειάζεται

Η σημαντικότερη αλλαγή που έφερε η νέα ΚΥΑ αφορά τον τύπο του τεστ που πρέπει κάνει ο ενδιαφερόμενος για να εκδώσει το πιστοποιητικό νόσησης. Συγκεκριμένα, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο με το θετικό αποτέλεσμα ενός rapid test. Αντιθέτως, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει να βεβαιώνουν το αποτέλεσμα με PCR (μοριακό τεστ). Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται 14 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά τον μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο. Σε εκείνο το σημείο, η ΚΥΑ αποσαφηνίζει ότι «τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022».

Επιπλέον, «η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες».

Τα πιστοποιητικά νόσησης εκδίδονται μέσα από τη σχετική πλατφόρμα του gov.gr και μπορούν να «ανέβουν» στο κινητό τηλέφωνο, στην εφαρμογή Covid Free Wallet GR.

Τι άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι που νοσούν

Με τα κρούσματα στην κοινότητα να ανεβαίνουν και την πίεση στα νοσοκομεία να μεγαλώνει, το ερώτημα που εκφράζουν πολλοί είναι το τι θα ισχύει με τους εργαζόμενους που θα διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. Τις προηγούμενες ημέρες, οι διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο έκαναν λόγο για «αιτιολογημένη πενθήμερη απουσία» για τους εργαζόμενους που είναι θετικοί στον ιό.

Με τη νέα ΚΥΑ προστίθεται ένα νέο εδάφιο, στο οποίο διευκρινίζεται -δίχως να γίνεται αναφορά σε πενθήμερο- ότι «για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test)».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, παρότι δεν γίνεται ρητή αναφορά σε πενθήμερη άδεια στην ΚΥΑ, το διάστημα αυτό των πέντε ημερών προκύπτει από τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ που αφορούν σε εμβολιασμένους και ασυμπτωματικούς. Επομένως, η ΚΥΑ ουσιαστικά αφήνει «παράθυρο» για μεγαλύτερη απουσία από την εργασία σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει συμπτώματα πέρα των πέντε ημερών.

Δείτε εδώ την ΚΥΑ

kya

Covid Free Wallet: Πώς κατεβάζουμε την εφαρμογή

Σε λειτουργία έχει τεθεί η ενημέρωση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (Covid Free Gr Wallet) που περιλαμβάνει το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, ώστε οι πολίτες να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς να απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.  Όπως ανέφερε σε σχόλιό του στο twitter ο Κυριάκος Πιερρακάκης «η ανταπόκριση των πολιτών στη δυνατότητα έκδοσης και αποθήκευσης του πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας στο covid free GR wallet αντανακλά το μέγεθος της διευκόλυνσης που παρέχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες».

Πώς κατεβάζουμε την εφαρμογή

Η δυνατότητα προστέθηκε στο Covid Free Gr Wallet και γίνεται με σύνδεση των βασικών στοιχείων μέσω Taxisnet ή με κάποιον συμβαλλόμενο φορέα ή οργανισμό (π.χ τράπεζα).

Στη ψηφιακή ταυτότητα εμφανίζονται μόνο το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η φωτογραφία της αστυνομικής ταυτότητας και ένα QR code για την αυτοματοποιημένη επαλήθευση.

Οι πολίτες θα πρέπει να ξανακατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή Covid-Free Wallet, την οποία μπορούν να βρουν στο Google Play Store και στο Apple App Store.

Οι πολίτες μπορούν να την κατεβάσουν στα κινητά τους και μέσω του covidfree.gov.gr.

Οι χρήστες της εφαρμογής, μετά την ενημέρωση σε Google Play Store και Apple App Store, μπορούν να βρουν την επιλογή στα δεξιά, δίπλα από το πιστοποιητικό Covid-19.

Μετά την ενημέρωση, στο wallet εμφανίζεται η επιλογή «ταυτοπροσωπία», συνδέεσαι με κωδικούς taxisnet, και σου αποστέλλεται το OTP(One-time password) για επιβεβαίωση.

Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ελέγχους των πιστοποιητικών, σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19. Δεν υποκαθιστά σε καμία άλλη περίπτωση την Αστυνομική Ταυτότητα, ούτε αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο.

Ως εκ τούτου, κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών COVID το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας απλώς επιδεικνύεται και δεν σκανάρεται από τους υπαλλήλους των καταστημάτων, παρά μόνο από τα αρμόδια κρατικά όργανα και μόνο κατόπιν αυθεντικοποίησής τους με Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.

Σε διευκρινιστική ανάρτησή του, τέλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, αναφέρει: «Για την ταυτοποίηση στο Covid free GR app μέσω taxis απαιτείται να έχει πιστοποιηθεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου μέσω ΓΓΠΣΔΔ και του μητρώου επικοινωνίας. Αντίστοιχα, για τραπεζική ταυτοποίηση πρέπει τα στοιχεία να είναι επικαιροποιημένα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις