Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Μάλλινα – πλύσιμο στο πλυντήριο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μην τα χαλάσετε
PLUS

Μάλλινα – πλύσιμο στο πλυντήριο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μην τα χαλάσετε

Μάλλινα - πλύσιμο στο πλυντήριο: Συμβουλές για να πλένετε τα μάλλινα ρούχα

Αν έχετε πλύνει μάλλινα ρούχα χωρίς να ξέρετε τι ακριβώς να κάνετε, μάλλον γνωρίζετε τι συνέβη… Αν θέλετε να τα πλύνετε χωρίς να τα καταστρέψετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα κόλπα. Στο meygeia.gr, βρήκαμε κάποιες συμβουλές προκειμένου να διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση τα μάλλινα ρούχα. Με αυτές τις απλές συμβουλές δε θα έχετε κανένα πρόβλημα στο πλύσιμο. Το μαλλί είναι η τέλεια επιλογή για τις κρύες μέρες χάρη στις μονωτικές του ιδιότητες. Σας κρατά σε μια συνεχή ζεστή θερμοκρασία, χωρίς υγρασία. Όμως, αυτή η φυσική ίνα είναι ευαίσθητη και απορροφητική. Γι’ αυτό θα πρέπει να μάθετε πώς να τη χειρίζεστε και πώς να την πλένετε σωστά.

Αν πλύνετε λανθασμένα τα μάλλινα ρούχα σας θα μικρύνουν και θα χάσουν το σχήμα τους. Εφόσον θέλετε να διατηρήσετε την ποιότητα, την άνεση, και την απαλότητά τους, θα πρέπει να διαβάσετε αυτές τις συμβουλές.

clothes hanging on white rack
Συμβουλές για να πλένετε τα μάλλινα ρούχα
1. Διαβάστε την ετικέτα του κατασκευαστή

Πριν πλύνετε τα μάλλινα ρούχα είναι σημαντικό να διαβάσετε τις οδηγίες στην ετικέτα. Έτσι, θα εξοικειωθείτε με την ειδική φροντίδα που χρειάζονται.
Πρώτα απ’ όλα, κάθε φορά που πλένετε τα ρούχα σας, είτε είναι μάλλινα είτε όχι, θα πρέπει να προσέχετε τις οδηγίες στην ετικέτα του κατασκευαστή. Εκεί θα βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για το σωστό πλύσιμο. Επίσης, θα μάθετε περισσότερα και για την ποιότητα του υφάσματος.

Αναφορικά με τα μάλλινα ρούχα, η φροντίδα κατά το πλύσιμο είναι απαραίτητη επειδή δεν απαιτούν όλα τον ίδιο χειρισμό. Κάποια χρειάζονται στεγνό πλύσιμο ενώ αλλά πρέπει να πλυθούν στο χέρι. Επίσης, υπάρχουν κάποια τα οποία μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.

2. Πλύντε τα σωστά στο πλυντήριο
Μπορείτε να πλύνετε στο πλυντήριο τα μάλλινα ρούχα;

Ναι, μπορείτε.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε πολύ το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσετε. Αν επιλέξετε λάθος θα τα καταστρέψετε.

Ορισμένα αυτόματα πλυντήρια έχουν ένα πρόγραμμα μόνο για τα μάλλινα. Αν το δικό σας δεν έχει κάτι τέτοιο, τότε επιλέξτε τον κύκλο για τα “ευαίσθητα” ρούχα ή το “πλύσιμο στο χέρι”.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο κύκλος που επιλέγετε χρησιμοποιεί κρύο νερό και χαμηλής έντασης στροφές. Το ζεστό νερό θα προκαλέσει τη συρρίκνωση των ρούχων.

Επίσης, θα θέλαμε να σας συμβουλέψουμε να μουλιάσετε τα μάλλινα ρούχα σε κρύο νερό μισή ώρα πριν το πλύσιμο. Αυτό θα βοηθήσει στην αποτροπή της συρρίκνωσης.

Τοποθετήστε τα ρούχα σε μια πλεχτή τσάντα πρώτα και έπειτα βάλτε τα στο πλυντήριο. Με αυτόν τον τρόπο δε θα μπλεχτούν με τα υπόλοιπα ρούχα ή δε θα τραυματιστούν από τους άλλους τύπους ινών. Αυτό είναι ένα προαιρετικό βήμα αλλά το συνιστούμε ιδιαίτερα.

three gray, green, and white scarf on top of table
3. Στεγνώστε προσεκτικά τα μάλλινα ρούχα

Για να στεγνώσετε τα μάλλινα ρούχα σας, θα πρέπει να αφαιρέσετε το παραπανίσιο νερό. Έτσι, θα αποτρέψετε τη συρρίκνωση.

Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ αυτόματο στεγνωτήριο για τα μάλλινα ρούχα σας, αυτό θα τα καταστρέψει. Η θερμότητα θα τα συρρικνώσει, ακόμη και αν ακολουθήσατε τις παραπάνω συμβουλές μας βήμα-βήμα.

Για το στέγνωμα των μάλλινων ρούχων θα πρέπει να τα ξαπλώνετε σε επίπεδη επιφάνεια. Αν τα κρεμάσετε, το βάρος του νερού που έχει απομείνει σε αυτά θα τα τεντώσει και έτσι θα χάσουν το σχήμα τους.

Μπορείτε επίσης να τα τυλίξετε με μια πετσέτα και έτσι να αφαιρέσετε λίγη από την υγρασία πριν τα στεγνώσετε. Τοποθετήστε τα μάλλινα ρούχα σε μια στεγνή πετσέτα και τυλίξτε τα όλα μαζί. Πιέστε όσο μπορείτε για να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.

4. Να έχετε κατά νου ορισμένα γενικά κόλπα
Είτε πρόκειται να πλύνετε τα μάλλινα ρούχα στο χέρι είτε στο πλυντήριο, υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες που θα πρέπει ν’ ακολουθήσετε:

Πρώτα, να πλένετε τα ρούχα μόνο όταν είναι απαραίτητο, όχι κάθε φορά που τα φοράτε. Δε θα πρέπει να πλένετε τα μάλλινα ρούχα με την ίδια συχνότητα που πλένετε τα υπόλοιπα ρούχα σας.

Επίσης, γυρίστε τα από την ανάποδη πριν το πλύσιμο.

Αν χρησιμοποιήσετε πλυντήριο ρούχων, τότε επιλέξτε τον κύκλο για τα “ευαίσθητα”. Αν πλένετε στο χέρι, τότε μη τα τρίβετε δυνατά.

Να επιλέγετε πάντα ήπιο, υγρό απορρυπαντικό.

Αν θέλετε μονάχα να αφαιρέσετε τις άσχημες μυρωδιές από τα ρούχα σας, τότε είτε αερίστε τα, είτε μουλιάστε τα.

Αν, παρότι τα φροντίσατε, τα ρούχα σας μαζέψουν στο πλύσιμο, τεντώστε τα απαλά όσο είναι υγρά.

Να προτιμάτε το πλύσιμο στο χέρι για τα ευαίσθητα υφάσματα.

person holding knitted textiles
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις