Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Απόδημος εληνισμός: Αντιστροφή του brain drain
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Απόδημος εληνισμός: Αντιστροφή του brain drain

Απόδημος ελληνισμός: H Ελλάδα έχει ήδη προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, εξωστρέφειας, καινοτομίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Διαδικτυακή συνάντηση με νέους Έλληνες επιστήμονες στις ΗΠΑ, διδακτορικούς φοιτητές σε σημαντικά πανεπιστήμια, όπως το Stanford και το MIT, καθώς και στελέχη σε σημαντικές αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, είχε στις 22 Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης. Η συνάντηση διοργανώθηκε με τη μεσολάβηση του κ. Αθηναγόρα Σκιαδόπουλου, αριστούχου του ΕΜΠ και υποψήφιου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Stanford, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Χρυσουλάκης επισήμανε ότι το brain drain έχει αρχίσει πλέον να αντιστρέφεται και εξελίσσεται σε brain gain, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις πολιτικές της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και στις πολιτικές για την ενίσχυση των νέων εργαζόμενων. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, εξωστρέφειας, καινοτομίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι επενδύσεις αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όσο η σταθερά θετική πορεία της χώρας ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ως προς τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολύπλευρες δράσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας για την προώθηση των σπουδών σε αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων και στις δράσεις για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Πανομογενειακό Συνέδριο το καλοκαίρι του 2022

Ο κ. Χρυσουλάκης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη διοργάνωση του Πανομογενειακού Συνεδρίου το καλοκαίρι 2022 στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο και τους προσκάλεσε, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του συνεδρίου είναι να τεθούν ισχυρά θεσμικά θεμέλια για την πολυεπίπεδη διασύνδεση των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο. Οι νέοι επιστήμονες που συμμετείχαν, από την πλευρά τους, ευχαρίστησαν τον κ. Χρυσουλάκη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της διαδικτυακής συνάντησης γνωριμίας και αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα, όπως η ύπαρξη και η θεσμοθέτηση νέων κινήτρων για την ταυτόχρονη λειτουργία ξένων επιχειρήσεων στο εξωτερικό και τη χώρα μας, δεδομένου ότι οι συνθήκες της πανδημίας απέδειξαν ότι αυτό -πέρα από εφικτό- είναι και επιβεβλημένο, ενώ διατύπωσαν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δηλώνοντας πρόθυμοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα συνεχίσει εξίσου δυναμικά τη θετική της πορεία. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της διαδικασίας συμμετοχής των αποδήμων στις εκλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις